- Locatie
Nieuwe Zaal
- Voorzitter
- Sybrand Buma
- Agenda documenten
Agendapunten
-
A.3
Bijlagen
-
A.4.1
De gemeenteraadsfracties van PvdA en Groen Links Leeuwarden hebben schriftelijke vragen gesteld over de voorgenomen verkoop van ouderenhuisvesting in Leeuwarden door Habion en het mislukken van het mediationtraject. Het college heeft deze vragen beantwoord.
Bijlagen
Besluit
De beantwoording van schriftelijke vragen van de fracties van PvdA en GroenLinks Leeuwarden, gesteld op 18 september 2024, inzake de voorgenomen verkoop van ouderenhuisvesting in Leeuwarden door Habion en het mislukken van het mediationtraject overeenkomstig bijgevoegd aanhangsel vast te stellen.
-
A.4.2
Veel bevoegdheden van het college en van de burgemeester zijn gemandateerd aan leidinggevenden of overige ambtenaren binnen (en soms ook buiten) de ambtelijke organisatie. Om tot een kenbare, juridisch geldige communicatie en besluitvorming door gemandateerden te komen, worden de verleende mandaten vastgelegd in een mandaatstatuut en een mandaatoverzicht. Het statuut en het overzicht worden gepubliceerd, net als bijvoorbeeld beleidsregels.
Het mandaatstatuut en het daarbij behorende overzicht worden regelmatig geactualiseerd. Bij de actualisaties wordt met name het mandaatoverzicht aangepast. In de laatste actualisatie konden niet alle punten konden worden meegenomen. Tevens hebben er veranderingen plaatsgevonden binnen de organisatie. Daarom wordt nu een extra aanpassing aan het mandaat overzicht gedaan. Het mandaat statuut wordt niet gewijzigd. Het college heeft daarom het mandaatoverzicht vastgesteld.
Bijlagen
Besluit
Het Mandaatoverzicht 2024-2 vast te stellen.
-
A.4.3
Het college stelt aan de raad voor het Normenkader rechtmatigheid 2024 vast te stellen. Het normenkader bevat een overzicht van de wet- en regelgeving die op de gemeente van toepassing is. Hierbij is er een onderscheid tussen externe regels (opgelegd door hogere overheden) en interne regels (onder andere de eigen gemeentelijke verordeningen). In de rechtmatigheidsverantwoording in de jaarrekening zal het college aangeven of dit normenkader nageleefd is, of dat er te rapporteren afwijkingen zijn. Het normenkader wordt gebruikt bij het collegeonderzoek naar de rechtmatigheid. Daarnaast gebruikt de externe accountant van de raad (PwC) het normenkader bij het onderzoek naar de getrouwheid van de rechtmatigheidsverantwoording van het college.
Bijlagen
Besluit
1. De raad voor te stellen het Normenkader 2024 vast te stellen.
2. Het raadsvoorstel vaststellen. -
A.4.4
Sinds 2020 wordt er in de Brede Aanpak Dakloosheid (BAD) gewerkt aan een transformatie van de Maatschappelijke Opvang in Friesland. Voor de pilot Centrale Toegang & Regie voor de Maatschappelijke Opvang (CT&R) sluit het college van B&W een samenwerkingsoverkomst met Wender, LIMOR en het Leger des Heils. De CT&R is een project in het programma voor de Brede Aanpak Dakloosheid in Friesland. De CT&R gaat de toegang vormen voor de aanmelding, plaatsing, intake, casemanagement en uitstroomcoördinatie voor (dreigend) dakloze mensen in Friesland. Het Transferpunt gaat op in de CT&R. De pilot start op 1 november 2024. De pilot duurt een jaar, met de mogelijkheid om de pilot met een jaar te verlengen.
Bijlagen
Besluit
- Op 1 november 2024 te starten met de pilot Centrale Toegang en Regie Maatschappelijke Opvang (CT&R) tot ten minste 31 december 2025, met de mogelijkheid de pilot met één jaar te verlengen.
- Hiertoe namens alle Friese gemeenten, vertegenwoordigd in SDF een Samenwerkingsovereenkomst met Wender, LIMOR en het Leger des Heils aan te gaan.
- De kosten voor de uitvoering van de pilot te ramen op een bedrag van € 400.000,- per jaar en deze ten laste te brengen van de begroting Brede Aanpak Dakloosheid.
-
A.4.5
Het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof willen voorwerpen en kunst afstoten die eigendom zijn van de gemeente Leeuwarden. Wanneer de af te stoten voorwerpen en kunst niet past in de gemeentelijke collectie, stellen de beide musea, die de voorwerpen tot nu toe beheerd hebben, een passende bestemming voor. Voordat dit proces in werking wordt gezet, is instemming van de gemeente Leeuwarden nodig.
Het college heeft besloten tot afstoting van een verzameling van tekeningen en aquarellen gemaakt door beeldend kunstenaar Johan Antoni de Jonge (1864-1927) die eigendom zijn van de gemeente Leeuwarden, maar beheerd worden door het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof. Afstoting en herbestemmingen geschieden volgens de Leidraad Afstoting Museale Objecten. , waarbij terugschenken aan de oorspronkelijke schenkers. Conform artikel 4.17 van de Erfgoedwet dient een voorgenomen besluit tot vervreemding van een cultuurgoed of een verzameling bekend gemaakt worden in het Gemeenteblad. Daarna kan de ontzameling daadwerkelijk plaatsvinden.Bijlagen
Besluit
- Een verzameling van aan de gemeente in eigendom toebehorende tekeningen en aquarellen te vervreemden, gemaakt door beeldend kunstenaar Johan Antoni de Jonge en conform bijgaande lijst;
- Binnen de kaders van de Leidraad Afstoting Museale Objecten van de Nederlandse Museum Vereniging te kiezen voor terugschenking aan de nazaten van de oorspronkelijke schenkers;
- Het besluit tot vervreemding van de verzameling genoemd onder 1. bekend te maken in het Gemeenteblad met inachtneming van de voorwaarden van artikel 4.17 van de Erfgoedwet.
-
A.4.6
Door pensionering van de gemeentearchivaris ontstond er een vacature. Het college heeft besloten om per 1 september 2024 de heer A. Tuinhout aan te wijzen als gemeentearchivaris en de heer J. Hoekstra als plaatsvervangend gemeentearchivaris.
Besluit
Op grond van artikel 32, lid 3 van de archiefwet van 1995 per 1 september 2024 de heer A. Tuinhout aan te wijzen als gemeentearchivaris en de heer J. Hoekstra aan te wijzen als plaatsvervangend gemeentearchivaris.
-
A.4.7
De gemeenteraad is geïnformeerd over de afhandeling van de door haar ingediende motie 'Voortbestaan Fries Museum' zoals verzocht in de gemeenteraadsvergadering van 19 juni 2024. Binnen het huidige Cultuurbeleid is geen budget beschikbaar om het Fries Museum financieel te ondersteunen in de gevolgen die zij op dit moment ondervinden van de provinciale subsidietoekenning 2025-2028. Wel gaat de gemeente financieel bijdragen aan Blockbusters, vanuit de Blockbuster-regeling (Economische Zaken).
Bijlagen
Besluit
De gemeenteraad te informeren over de afhandeling van de motie 'Voortbestaan Fries Museum' van 19 juni 2024 (D66 en VVD) en de informerende brief aan de raad vast te stellen.
-
A.4.8
Op 18 april 2023 heeft de Europese Commissie, DG AGRI het “Mission Soil Manifesto” gepubliceerd. Door het ondertekenen van het Mission Soil Manifesto spreekt een organisatie zich uit voor het belang van bodemgezondheid en wordt men onderdeel van een gemeenschap die zich hier sterk voor maakt en kennis hierover deelt. De organisaties die het Mission Soil Manifesto ondertekenen worden door de EU gepubliceerd. De voorgestelde missie combineert onderzoek en innovatie, educatie en training en de demonstratie van “good practices” door gebruik te maken van “living labs” en zogenaamde “lighthouses”. Doelstellingen van de transitie naar gezonde bodems moeten bereikt worden door een netwerk van 100 aan te wijzen living labs en lighthouses die samen kennis vergaren en delen, oplossingen testen en demonstreren onder praktijkomstandigheden. Het college heeft besloten om het Mission Soil Manifesto te ondertekenen.
Bijlagen
Besluit
1. De Mission Soil Manifesto te onderschrijven en zich uit te spreken voor het belang van bodemgezondheid.
2. De Mission Soil Manifesto te ondertekenen.
De burgemeester machtigt wethouder Stellingwerf het manifest te ondertekenen.
-
A.4.9
De tussentijdse rapportage over het begrotingsjaar 2024 is door het college vastgesteld. In de tussentijdse rapportage staan de belangrijkste afwijkingen ten opzichte van de begroting. Op basis van de nu beschikbare gegevens wordt een positief rekeningresultaat verwacht. Bij vaststelling van de jaarstukken 2024 in 2025 wordt bekend wat het werkelijke resultaat is.
Bijlagen
Besluit
1. De Turap 2024 en het resultaat van de Turap vast te stellen.
2. De gemeenteraad hierover te informeren en de brief aan de raad vast te stellen. -
A.4.10
Hûs en Hiem heeft in juni 2024 het jaarverslag van de gemeente Leeuwarden 2023 aangeleverd. Met dit jaarverslag geeft hûs en hiem invulling aan de wettelijke verplichting om eens per jaar te rapporteren over de werkzaamheden van de adviescommissie ruimtelijke kwaliteit in uw gemeente. Het beleid is naar behoren uitgevoerd en er is, zowel vanuit de gemeente als vanuit hûs en hiem geen aanleiding om een aanpassing in de werkwijze door te voeren. Het college heeft het jaarverslag vastgesteld en de gemeenteraad hierover geinformeerd.
Bijlagen
Besluit
1. Het jaarverslag "Welstandsbeleid Leeuwarden 2023" vast te stellen;
2. De gemeenteraad te informeren over het jaarverslag "Welstandbeleid Leeuwarden 2019 en 2020" en de brief aan de gemeenteraad vast te stellen.