- Locatie
Nieuwe Zaal
- Voorzitter
- Sybrand Buma
- Agenda documenten
Agendapunten
-
A.3
Bijlagen
-
A.4.1
De voorbereidingen voor de nieuwbouw van de Wassenberghskoalle in Lekkum zijn in volle gang. De FNP heeft vragen gesteld over het niet meenemen van de gymzaal in deze plannen gezien het (groot)onderhoud dat gepland staat en de verkeersituatie. Ook heeft FNP vragen over het meenemen van de kinderopvang in het nieuw te bouwen IKC. Het college heeft de vragen conform de bijlage beantwoord.
Bijlagen
Besluit
De schriftelijke vragen van de fractie van de FNP van 14 mei 2024 over de gymzaal in Lekkum te beantwoorden overeenkomstig bijgevoegd aanhangsel.
-
A.4.2
De Wet gemeenschappelijke regeling (Wgr) is op 1 juli 2022 gewijzigd. Naar aanleiding van deze wetswijziging moeten alle centrumgemeenteregelingen worden aangepast. Het college stelt aan de raad voor toestemming te geven tot het wijzigen van de
centrumgemeenteregeling samenwerking Noardeast-Fryslân en LeeuwardenBijlagen
Besluit
1. De gemeenteraad voor te stellen toestemming te verlenen voor het wijzigen van de centrumgemeenteregeling samenwerking Noardeast-Fryslân- Leeuwarden.
2. Het raadsvoorstel vast te stellen.
3. Onder voorbehoud van toestemming van de gemeenteraden, overgaan tot het wijzigen van de centrumgemeenteregeling samenwerking Noardeast-Fryslân- Leeuwarden -
A.4.3
Lidl heeft de gemeente Leeuwarden gevraagd medewerking te verlenen aan de realisatie van een supermarkt op het adres Elzenstraat 1/3 in Leeuwarden. Er is sprake van planologische verplaatsing; er wordt ruimte geboden voor een nieuwe supermarkt aan de Elzenstraat, terwijl gelijktijdig het vloeroppervlak voor supermarkten aan het Willem Alexanderplein en het Cambuurplein planologisch wordt beperkt. Conform het gemeentelijke beleid neemt hiermee het totale vloeroppervlak aan supermarkten binnen de gemeente niet toe. Het ontwerpbestemmingsplan heeft voor een periode van 6 weken ter visie gelegen. Gedurende deze periode is één zienswijze ingediend. De ingediende zienswijze vormt geen aanleiding om goedkeuring aan het bestemmingsplan te onthouden. Wel is de toelichting van het bestemmingsplan aangepast door het opnemen van de dienstenrichtlijnscan. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om dit bestemmingsplan vast te stellen.
Bijlagen
Besluit
1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
a. de reactie- en antwoordnota zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan "Leeuwarden - Lidl Elzenstraat, Cambuurplein en Willem Alexanderplein' vast te stellen;
b. het bestemmingsplan 'Leeuwarden - Lidl Elzenstraat, Cambuurplein en Willem Alexanderplein' vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.04013BP03-VG01;
c. geen exploitatieplan vast te stellen;
2. Het raadsvoorstel vast te stellen. -
A.4.4
Vijf onderwijsinstellingen (Aeres, Firda, NHL Stenden Hogeschool, Van Hall Larenstein en de Rijksuniversiteit Groningen) en de overheden provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden gaan structureel samenwerken in het Onderwijsakkoord Fryslân (OAF). De onderwijsinstellingen hebben zichzelf gepositioneerd als belangrijke partners voor ondernemers en overheden in Fryslân. Het doel van dit akkoord is om de provincie verder te ontwikkelen tot een innovatieve en krachtige plek om te leren, werken en wonen. Het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden heeft besloten het OAF aan te gaan.
Bijlagen
Besluit
Met de provincie Fryslân, Aeres, Firda, NHL Stenden Hogeschool, Van Hall Larenstein en de Rijksuniversiteit Groningen het Onderwijsakkoord Fryslân aan te gaan en deze vast te stellen.
De burgemeester besluit wethouder Reitsma te machtigen het Onderwijsakkoord Fryslân te ondertekenen.
-
A.4.5
Het college heeft besloten om KunstKade voor de periode 2025-2028 wederom te ondersteunen met een aanvraag voor het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het college heeft daarvoor het programma "Cultuureducatie met Kwaliteit 2025-2028" vastgesteld en een adhesieverklaring vastgesteld. De regeling Cultuureducatie met Kwaliteit bestaat sinds 2012. De regeling loopt steeds vier jaar. Eerdere jaren waren 2012 – 2016, 2017 – 2020 en 2021 - 2024. Gemeente Leeuwarden heeft sinds het begin gebruik gemaakt van de regeling, waarbij Kunstkade penvoerder en uitvoerder is van het projectplan. Ook in de periode 2025-2028 blijft het Fonds voor Cultuurparticipatie investeren in goed cultuuronderwijs met een subsidieregeling met een looptijd van vier jaar. Kunstkade vraagt deze subsidie uit naam van Gemeente Leeuwarden weer aan voor vier jaar.
Bijlagen
Besluit
- Het projectplan "Cultuureducatie met Kwaliteit 2025-2028" vast te stellen;
- Stichting Kunstkade te Leeuwarden aan te wijzen als 'penvoerder' voor de gemeente Leeuwarden, zoals bedoeld is in artikel 1.1 van de regeling "Cultuureducatie met Kwaliteit 2025-2028" van het Fonds voor Cultuurparticipatie;
- De kosten voor co-financiering voor de uitvoering van het programma "Cultuureducatie" te bepalen op € 108.012,05 per jaar voor de jaren 2025-2028 en deze te dekken ten laste van het programma Cultuur, onder voorbehoud van goedkeuring van de programmabegroting(en) door de gemeenteraad;
- De adhesieverklaring in het kader van de aanvraag 'Cultuur met Kwaliteit 2025-2028’ vast te stellen.
De burgemeester besluit wethouder Kuiken te machtigen om de adhesieverklaring te ondertekenen.
-
A.4.6
Sinds de ingebruikname van de Nije Skalm staat het voormalige dorpshuis, de Skalm, aan het Sint Vitusplein leeg. De gemeente heeft, als eigenaar van het pand, besloten tot sloop en nieuwbouw. Dat besluit is de aanleiding geweest voor een verkenning van de mogelijkheden voor de toekomstige inrichting, niet alleen van deze locatie, maar ook van het Sint Vitusplein en de omliggende bebouwing. In het ontwikkelkader wordt in het kort verslag gedaan van deze verkenning en zijn de uitgangspunten voor de verdere planvorming vastgelegd.
Een belangrijk onderdeel van de verkenning is de samenwerking met de participatiewerkgroep St. Vitusplein geweest, waarin Plaatselijk Belang Stiens, Ondernemersvereniging Leeuwarderadeel, omwonenden, eigenaren en andere belangstellenden zitting hadden. Het participatieproces heeft geleid tot het maken van modellen en voorbeelduitwerkingen voor de korte en voor de lange termijn.
Het college heeft besloten het ontwerp Ontwikkelkader St. Vitusplein Stiens ter inzage te leggen en vrij te geven voor inspraak.
Bijlagen
Besluit
Het ontwerp Ontwikkelkader St. Vitusplein Stiens vast te stellen en vrij te geven voor tervisielegging.
-
A.4.7
De Wet gemeenschappelijke regeling (Wgr) is op 1 juli 2022 gewijzigd. Naar aanleiding van deze wetswijziging moeten alle gemeenschappelijke regelingen vóór 1 juli 2024 worden aangepast, waaronder die van Hûs & Hiem. Het college is bevoegd de GR te treffen. Voor het college dit kan doen, kan de raad een zienswijze indienen en moet de raad toestemming verlenen aan het college om de regeling te treffen. Dit heeft inmiddels plaatsgevonden waardoor het college heeft besloten om de gewijzigde regeling Hus en Hiem te treffen.
Bijlagen
Besluit
De gemeenschappelijke regeling Hûs en Hiem conform het bijgevoegde definitieve ontwerp te wijzigen.
-
A.4.8
Sinds jaar en dag wordt de Prinsentuin door Leeuwarders en bezoekers gebruikt voor verschillende functies, zoals wonen, werken, recreëren en evenementen. Door de jaren heen is het gebruik van de Prinsentuin veranderd en komen tal van functies samen. Functies die bijdragen aan de levendigheid van Leeuwarden, maar die soms ook conflicteren. Het doel van het ontwikkelkader Prinsentuin is het zo goed mogelijk laten samengaan van alle functies die de Prinsentuin kent. Hiervoor is een breed participatief traject opgezet. De uitkomsten hiervan staan in het concept ontwikkelkader Prinsentuin beschreven. Het college heeft besloten het concept Ontwikkelkader Prinsentuin gedurende 6 weken ter inzage te leggen. In verband met de schoolvakantie wordt een ruimere periode aangehouden en zal het in de periode van 4 juli t/m 26 september 2024 ter inzage liggen. Gedurende deze periode kan een ieder reactie geven op het Concept Ontwikkelkader Prinsentuin. Op basis van de reacties wordt waar nodig het ontwikkelkader aangepast, waarna het naar verwachting in november 2024 inclusief het vervolgproces ter vaststelling wordt aangeboden aan de gemeenteraad.
Bijlagen
Besluit
Het concept Ontwikkelkader Prinsentuin vrij te geven voor de tervisielegging.
-
A.4.9
De gemeente Leeuwarden heeft een wettelijke taak in de uitvoering van het toezicht en de handhaving op de kinderopvang en gastouderbureaus. Het college van burgemeester en wethouders is op basis van de Wet kinderopvang verantwoordelijk voor het toezicht op, en de handhaving van de kinderopvang. Jaarlijks moet er een verslag worden opgesteld van alle werkzaamheden die het afgelopen jaar in dat kader zijn verricht. Het jaarverslag is een standaardmodel dat wettelijk is vastgesteld en verplicht moet worden gebruikt. Het jaarverslag is ook aan de Inspectie van het Onderwijs gezonden. Er waren geen bijzondere situaties in 2023 rondom toezicht en handhaving. Het college heeft in de handhaving steeds rekening gehouden met uitdagingen waar de kinderopvangsector op dit moment voor staat (personeelstekorten) door maatwerk toe te passen. Deze werkwijze is effectief aangezien vrijwel alle tekortkomingen na de eerste handhaving (waarschuwing + hersteltermijn) zijn hersteld.
Bijlagen
Besluit
1. De Vragenlijst Jaarverantwoording Kinderopvang 2023 vast te stellen.
2. De gemeenteraad te informeren over Jaarverantwoording toezicht en handhaving Kinderopvang 2023 en de brief aan de gemeenteraad vast te stellen. -
A.4.10
Op 26 september 2023 is een informerende brief aan de raad gestuurd met hierin de afhandeling van de Motie Liefdewerk Oud Papier. In deze informerende brief is opgenomen dat voor een verdere uitwerking van de mogelijke alternatieve werkzaamheden en de consequenties voor het huidige oud papierbeleid, gesprekken worden gevoerd met de verschillende (oud papier)verenigingen. Het college informeert de raad nu met betrekking tot de oud papierinzameling en de stand van zaken in verband met de alternatieve werkzaamheden en de gesprekken met de verenigingen hierover.
Bijlagen
Besluit
De gemeenteraad informeren over de alternatieve werkzaamheden in verband met de papierinzameling en de gesprekken die hierover zijn gevoerd met de verenigingen die papier inzamelen en de informerende brief aan de raad vast te stellen.
-
A.4.11
Per 1 juli 2024 is seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar. Met deze brief wordt de gemeenteraad geïnformeerd over de strafbaarstelling en de handhaving van straatintimidatie in de gemeente Leeuwarden.
Bijlagen
Besluit
De gemeenteraad informeren over de strafbaarstelling van straatintimidatie en de brief aan de raad vast te stellen.
-
A.4.12
Laaggeletterdheid, of tekorten in de basisvaardigheden, kom(t)(en) veel voor in Friesland. Laaggeletterde mensen hebben moeite met (begrijpend) lezen, schrijven en rekenen en/of digitale vaardigheden en kunnen zich niet zelfstanding in de samenleving redden. Sinds 1 januari 2020 zijn gemeentes verantwoordelijk voor de aanpak van laaggeletterdheid. Gemeentes worden hiervoor gefinancierd via de Wet Educatie Beroepsbevolking in een specifieke uitkering die voor heel Friesland door de contactgemeente Leeuwarden wordt beheerd. Firda organiseert op basis daarvan het meeste onderwijs (formeel en non-formeel) voor laaggeletterden in Friesland. Het college heeft de subsidieregeling ‘Volwassenenonderwijs Friesland’ als aanvulling daarop vastgesteld en faciliteert lokale, laagdrempelige en/of innovatieve activiteiten.
Bijlagen
Besluit
- De Regeling subsidie ‘volwassenenonderwijs Friesland’ vast te stellen.
- Het subsidieplafond van € 1.000.000,- te dekken uit het programma onderwijs.
-
A.4.13
Het college heeft besloten een addendum op de samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met Ennatuurlijk voor de aanleg van een nieuw warmtenetwerk in Leeuwarden. Een uniek project met grote potentie om Leeuwarden duurzaam te kunnen verwarmen via aardwarmte (geothermie). De gemeente maakt hier afspraken over de zuidwest kant van de stad, waar de bewoners uiteindelijk een vrijblijvend aanbod zal worden gedaan om aan te sluiten op het warmtenet. Ook hebben de gemeente Leeuwarden en Ennatuurlijk de intentie om het warmtenet in publiek-privaat eigendom te exploiteren. Naar verwachting wordt er inQ4 2024 aan de zuidkant van de stad de tweede bron geboord. Als deze aan de verwachtingen voldoet, zal de aanleg van het nieuwe warmtenetwerk starten .Voor de gemeente is dit warmtenet, samen met de aardwarmte vanuit het consortium, een mooie kans voor betaalbare en duurzame warmte voor de stad
Bijlagen
Besluit
1. Het Addendum op de samenwerkingsovereenkomst warmtenet tussen gemeente Leeuwarden en Ennatuurlijk B.V. aan te gaan vast te stellen;
2. De gemeenteraad te informeren over de verwerking van de wensen en bedenkingen zoals schriftelijk geuit op 12 juni 2024 inzake het addendum op de samenwerkingsoverkomst en de bijgevoegde brief aan de raad vast te stellen.
De burgemeester besluit wethouder E. Stellingwerf te machtigen tot ondertekening van het addendum op de samenwerkingsovereenkomst warmtenet tussen gemeente Leeuwarden en Ennatuurlijk B.V.