- Locatie
Nieuwe Zaal
- Voorzitter
- Sybrand Buma
- Agenda documenten
Agendapunten
-
A.3
Bijlagen
-
A.4.1
De fractie van Lijst058 heeft schriftelijke vragen gesteld over de stalen gasleidingen in Aldlân. Het college heeft deze vragen beantwoord.
Bijlagen
Besluit
De beantwoording van de schriftelijke vragen van Lijst058, ingediend op 29 januari 2024, over stalen gasleidingen in Aldlân vast te stellen overeenkomstig bijgevoegd aanhangsel.
-
A.4.2
De fractie van LIJST058 heeft vragen gesteld over de kruising Brandemeer – Luchtenrek Bilgaard. het college heeft deze vragen beantwoord.
Bijlagen
Besluit
De beantwoording van de schriftelijke vragen van de fractie van LIJST058, ingediend op 9 februari 2024, inzake de kruising Brandemeer - Luchtenrek conform het bijgevoegde aanhangsel vast te stellen.
-
A.4.3
Zwanenburg Projecten BV uit Heerenveen is voornemens om op het adres Pieterseliewaltje 46 in Leeuwarden appartementen te bouwen. Voorafgaand aan de formele procedures is dit voornemen afgestemd met de omwonenden. In verband met de voortgang van het project en het bundelen van beroepsprocedures heeft de gemeenteraad voor dit project de coordinatieregeling van toepassing verklaard.
Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunning hebben voor een periode van 6 weken voor zienswijzen ter visie gelegen. Binnen de tervisietermijn is 1 zienswijze ingediend. In deze zienswijze wordt o.a. betoogd dat het grote en hoge appartementencomplex historisch gezien niet passend is en dat de nieuwbouw grote invloed heeft op de bezonning. In de reactienota wordt ingegaan op deze zienswijze. Blijkens deze nota worden belangen van de zienswijzenindiener niet onevenredige geschaad; er is sprake van een goede ruimtelijke ordening.
Het college heeft besloten om het bestemmingsplan ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad.Bijlagen
Besluit
1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
a. de reactie- en antwoordnota zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan "Leeuwarden - Pieterseliewaltje' vast te stellen;
b. het bestemmingsplan 'Leeuwarden - Pieterseliewaltje' vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.04011BP01-VG01
c. geen exploitatieplan vast te stellen;
2. Het raadsvoorstel vast te stellen. -
A.4.4
De gemeente heeft het recht om een bindende voordracht te doen voor de benoeming van een bestuurslid voor de Stichting Beheer Cambuur-Leeuwarden. Dit is de overkoepelende stichting die 100% aandeelhouder is van SC Cambuur-Leeuwarden B.V. Met het vacant worden van deze functie heeft het college besloten om de heer Wassink, voormalig wethouder van de gemeente Leeuwarden, voor te dragen voor benoeming in het bestuur van de Stichting.
Bijlagen
Besluit
De heer Wassink voor te dragen als bestuurslid voor de Stichting Beheer Cambuur-Leeuwarden.
-
A.4.5
De rechtbank Noord Nederland heeft in beroep de eerste beslissing op bezwaar vernietigd inzake een verleende omgevingsvergunning voor de uitbreiding van de Koningin Wilhelminaschool Fontein aan de Fonteinstraat 16 te Leeuwarden om een kinderopvang voor 2 t/m 4-jarigen op de schoollocatie te starten en heeft het college bevolen een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen met inachtneming van de uitspraak. Het college heeft een hernieuwde beslissing op bezwaar vastgesteld.
Bijlagen
Besluit
1. Het bezwaarschrift van mevrouw G.G. Miedema gegrond te verklaren;
2. Het bestreden besluit d.d. 24 september 2021, verzonden 27 december 2021, kenmerk 11047412 onder aanvulling van de motivering zoals verwoord in het genoemde collegevoorstel, niet te herroepen. -
A.4.6
De provincie Fryslân en de Friese gemeenten werken momenteel samen aan de ontwikkeling van een Friese energievisie. Dit gebeurt in FET-verband (Friese Energietafel) en is onder inhoudelijke begeleiding van adviesbureau Berenschot. Om alle betrokken partijen van de juiste inhoudelijke informatie te voorzien bij de ontwikkeling van de visie is door Berenschot, in samenwerking met de FET, een kennisdocument opgesteld. Daarin staat relevante informatie over het Friese energiesysteem en de energietransitie. Het document dient als basis voor de ontwikkeling van de energievisie. Het college heeft besloten om dit document ter informatie aan te bieden aan de gemeenteraad.
Bijlagen
Besluit
De gemeenteraad te informeren over het Kennisdocument Friese energievisie en de bijgevoegde brief aan de raad vast te stellen.
-
A.4.7
Gemeente Leeuwarden heeft een wettelijke taak in de uitvoering van onderwijsachterstandenbeleid. Jaarlijks wordt via een vragenlijst verslag uitgebracht aan de onderwijsinspectie. Het college heeft de ingevulde vragenlijst vastgesteld.
Bijlagen
Besluit
De gemeentelijke jaarverantwoording onderwijsachterstandenbeleid (LEA/vve) 2023 vast te stellen en toe te zenden aan de Inspectie van het Onderwijs.
-
A.4.8
In de raadsvergadering van 13 november 2023 zijn de belastingverordening voor 2024 vastgesteld. De Gemeente Leeuwarden kent tot op dit moment nog geen verordening kwijtschelding. Het college stelt de raad voor om om de verordening kwijtschelding vast te stellen. In deze verordening zijn de beleidskeuzes met betrekking tot het krijgen van kwijtschelding gebundeld terug te vinden. Verder stelt het college voor om om de wijziging met betrekking tot de verordening precariobelasting Leeuwarden 2024 vast te stellen. Met de wijziging van de verordening precariobelasting zijn reclameborden en lichtbakken niet meer belastingplichtig.
Bijlagen
Besluit
1. De gemeenteraad voor te stellen:
a. de Verordening kwijtschelding Leeuwarden 2024;
b. de Eerste wijziging van de verordening precariobelasting Leeuwarden 2024 vast te stellen;
2. Het raadsvoorstel vast te stellen. -
A.4.9
We staan voor grote maatschappelijke opgaven. De grote vraagstukken die op wereldschaal spelen raken ook de gemeente Leeuwarden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan energietransitie, klimaataanpassing, biodiversiteitsherstel en het overgaan naar een circulaire economie. Aansluitend bij het Rijksbeleid, de ambitie van het kabinet en het coalitieakkoord van gemeente Leeuwarden willen we ook met onze eigen gemeentelijke organisatie zelf het goed voorbeeld geven qua verduurzaming. Daarvoor is een uitvoeringsagenda ‘volhoudbare eigen organisatie 2024-2027’ opgesteld.
Het thema Volhoudbare Eigen Organisatie is één van de vijf programmalijnen van het programma Volhoudbaar 2.0. Vanuit dit programma werkt de gemeente Leeuwarden aan energie, klimaataanpassing, biodiversiteitsherstel en circulaire economie. Het programma is bedoeld om het coalitieakkoord te concretiseren, te sturen op het behalen van doelen en het neerzetten van de bijbehorende organisatie.
In de uitvoeringsagenda 2024-2027 geven we aan hoe we de komende vier jaar vanuit de eigen ambtelijke organisatie werken aan het behalen van de doelstellingen. Het is een dynamische agenda. Dit betekent dat op basis van de actuele situatie of specifieke kansen onderliggende inspanningen aanpassen of toevoegen.
Bijlagen
Besluit
1. De uitvoeringsagenda Volhoudbare Eigen Organisatie 2024 – 2027 vast te stellen;
2. De gemeenteraad te informeren over de uitvoeringsagenda Volhoudbare Eigen Organisatie 2024 – 2027 en de bijgevoegde brief vast te stellen. -
A.4.10
We staan voor grote maatschappelijke opgaven. De grote vraagstukken die op wereldschaal spelen raken ook de gemeente Leeuwarden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan energietransitie, klimaataanpassing, biodiversiteitsherstel en het overgaan naar een circulaire economie. Aansluitend bij het Rijksbeleid en de ambitie van het kabinet zet de gemeente Leeuwarden zich in voor het thema Circulaire Economie. We hebben als ambitie: een volledig circulaire economie en samenleving zonder afval in 2050. Het thema Circulaire Economie is één van de vijf programmalijnen van het programma Volhoudbaar 2.0. Vanuit dit programma werkt de gemeente Leeuwarden aan energie, klimaataanpassing, biodiversiteitsherstel en circulaire economie. Daarnaast werken we ook aan de verduurzaming van de eigen gemeentelijke organisatie. Het programma is bedoeld om het coalitieakkoord te concretiseren, te sturen op het behalen van doelen en het neerzetten van de bijbehorende organisatie. Het thema Circulaire Economie heeft inmiddels een flinke ontwikkeling doorgemaakt. We zijn hierbij van experimenteren met circulaire ideeën en strategieën naar implementatie van circulaire projecten (binnen en buiten de organisatie) gegaan. Het is dan ook tijd voor een vervolg. Met het “Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2024 – 2027” wordt deze vervolgstap gezet. Het uitvoeringsprogramma bestaat uit drie pijlers:
1. Innovatie en bedrijvigheid
2. Circulair en biobased bouwen
3. Afvalreductie
In het uitvoeringsprogramma geven we aan hoe de verschillende pijlers van het thema Circulaire Economie in de komende vier jaar worden vertaald in acties en resultaten. Waar dit belangrijk is worden ook relaties met andere programma’s en beleidsterreinen gelegd. Het is daarnaast een dynamisch programma. Dit betekent dat op basis van de actuele situatie of specifieke kansen operationele doelen binnen de pijlers kunnen worden toegevoegd of aangepast. Het college heeft uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2024 - 2027 vastgesteld.Bijlagen
Besluit
1. Het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2024 – 2027 vast te stellen;
2. De gemeenteraad te informeren over Het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie 2024 – 2027 en de bijgevoegde brief vast te stellen. -
A.4.11
Het College van B&W heeft besloten om deel te nemen aan een regionale aanpak waarmee de Friese gemeenten, de provincie Fryslân en Vereniging Circulair Friesland gezamenlijk werken aan de transitie naar een circulaire economie in de bouwsector.
Bijlagen
Besluit
1. Deel te nemen aan de Opdrachtgeversaanpak binnen het Programma Fryslân bouwt Circulair 2024-2026, waarmee de Friese gemeenten, de provincie Fryslân en Vereniging Circulair Friesland gezamenlijk werken aan de transitie naar een circulaire economie in de bouwsector;
2. Minimaal twee gemeentelijke (woning)bouwprojecten (gedurende de looptijd van het programma) en een vast ambtelijk aanspreekpunt voor de Opdrachtgeversaanpak aan te wijzen waarmee ervaring wordt opgedaan met het werken volgens It Nije Normaal;
3. Als ambassadeur voor het VCF programma "Fryslân bouwt circulair", vooruitlopend op het werken volgens It Nije Normaal, het manifest "Circulaire ambities binnen handbereik" van het Nieuwe Normaal te ondertekenen.
4. De kosten van de financiële bijdrage voor de gemeente Leeuwarden te ramen op € 28.500,-, zijnde een bedrag van € 9.500,- voor de jaren 2024, 2025 en 2025, en deze te dekken uit de van het Rijk ontvangen klimaatmiddelen.
De burgemeester besluit:
Wethouder Hein de Haan te mandateren om het manifest ‘Circulaire ambities binnen handbereik’ te ondertekenen. -
A.4.12
Leeuwarden is in 2020 toegetreden tot de samenwerkingsovereenkomst Convenant Landelijke Stuurgroep Interventieteams (LSI) 2017. De LSI is een samenwerkingsstructuur waarin meerdere overheden gezamenlijk werken en gegevens kunnen uitwisselen op het gebied van preventie, handhaving en leefbaarheid. Het college heeft de eindverantwoording van de Wijkgerichte Aanpak, die op basis van deze samenwerkingsstructuur is uitgevoerd, vastgesteld en stuurt deze ter kennisgeving aan de gemeenteraad.
Bijlagen
Besluit
- De Eindverantwoording LSI - WGA Leeuwarden vast te stellen.
- De gemeenteraad te informeren en de brief aan de raad vast te stellen.
-
A.4.13
De projectorganisatie Lelylijn heeft aan de gemeente een zogenaamde voorjaarsbrief gestuurd waarin de stand van zaken van het onderzoek Lelylijn wordt beschreven. Bij deze brief is tevens het rapport "Denkrichtingen NOVEX Lelylijn 2050” gevoegd. De projectorganisatie vraagt aan de noordelijke provincies en gemeenten om op dit rapport te reageren. Het college geeft in haar brief in de raad hier een nadere toelichting op en doet een voorstel om de gevoelens en aandachtspunten van de gemeenteraad hierover te bespreken.
Bijlagen
Besluit
De gemeenteraad te informeren over de "Denkrichtingen NOVEX Lelylijn 2050”, inclusief de stukken die van de projectorganisatie Lelylijn zijn ontvangen, en de informerende brief aan de gemeenteraad vast te stellen.