Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

College (publicatie)

dinsdag 23 januari 2024

16:00 - 16:30
Locatie

Nieuwe Zaal

Voorzitter
Sybrand Buma
Agenda documenten

Agendapunten

  1. A.3

  2. A.4.1

    De fracties D66, VVD en Christen Unie hebben vragen gesteld inzake Arcadia. Het college heeft deze vragen beantwoord.

    Besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen gesteld door de fracties D66, VVD en Christen Unie, gesteld op 20 november 2023, inzake Arcadia overeenkomstig bijgevoegd aanhangsel vast te stellen.

  3. A.4.2

    De FNP heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van een krantenartikel in de Leeuwarder Courant “Arcadia wil in 2025 tijdelijke bouwkunst op Oldehoofsterkerkhof”. Het college heeft deze vragen beantwoord.

    Besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen van de FNP, gesteld op 17 november 20223, inzake het krantenartikel “Arcadia wil in 2025 tijdelijke bouwkunst op Oldehoofsterkerkhof”, overeenkomstig bijgevoegd aanhangsel vast te stellen.

  4. A.4.3

    In het coalitieakkoord van gemeente Leeuwarden 2022-2026 is opgenomen dat we aan de slag met een nieuw beleidskader sport en bewegen. Naast breedtesport, krijgen ook topsport en een visie op zwembaden daarin een plek. Het huidige beleid van gemeente Leeuwarden ‘Samen bewegen naar een gezonde gemeente’ loopt van 2018 t/m 2022. Het huidige sportbeleid is vooral gericht op sporten en bewegen in het algemeen. Dit sluit niet meer volledig aan bij de huidige tijd en de trends en ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen vragen om een beleidskader welke breed en domein overstijgend is. Om tot de nieuw beleidskader sport en bewegen te komen is als eerste stap een startnotitie ontwikkeld. Deze startnotitie is door het college van B&W van Leeuwarden vastgesteld en wordt ter informatie aan de raad aangeboden.

    Besluit

    1. De Startnotitie Beleidskader sport en bewegen vast te stellen;
    2. De gemeenteraad te informeren over de startnotitie Beleidskader sport en bewegen en de brief aan de raad vast te stellen.
  5. A.4.4

    De Uitvoerings- en handhavingsstrategie Fryslân 2024 gaat over de wettelijke basistaken die de FUMO voor haar deelnemers uitvoert. Een gezamenlijke uitvoerings- en handhavingsstrategie voor de bestuursorganen die deel uitmaken van de FUMO, is wettelijk vereist. De Uitvoerings- en handhavingsstrategie Fryslân 2024 is een eerste actualisatie van het VTH-beleid Fryslân dat in 2020 door de deelnemers van de FUMO is vastgesteld. Deze eerste actualisatie is uitgevoerd om de uitvoerings- en handhavingsstrategie te laten aansluiten bij de Omgevingswet. Dat wil zeggen: in terminologie en in verwijzingen naar wet- en regelgeving. Het college heeft de uitvoerings- en handhavingsstrategie Fryslân 2024 basistaken Omgevingswet vastgesteld.

    Besluit

    De uitvoerings- en handhavingsstrategie Fryslân 2024 basistaken Omgevingswet vast te stellen.

  6. A.4.5

    De gemeente verleent vergunningen, houdt toezicht en handhaaft op grond van de Omgevingswet, lokale verordeningen en bijzondere wetten in het kader van openbare orde en veiligheid. Vergunningen, toezicht en handhaving leveren een bijdrage aan het woon-, werk- en leefplezier en een veilige omgeving. Het college heeft daarvoor het Uitvoeringsprogramma Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTHup) 2024 Fysieke Leefomgeving en Veiligheid vastgesteld. Hierin wordt aangegeven op welke onderwerpen de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving zich richten, welke doelen worden beoogd, welke aanpak daarbij is gekozen en welke inspanning er wordt geleverd. De aandacht richt zich op die plaatsen waar een grote kans is op overtredingen (niet naleving) waardoor sterk ongewenste of gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

    Besluit

    Het Uitvoeringsprogramma Vergunningen, Toezicht en Handhaving (VTHup) 2024 Fysieke Leefomgeving en Veiligheid vast te stellen.

  7. A.4.6

    Het college heeft de Voedselagenda 2024-2026 vastgesteld met als doel inwoners te stimuleren vaker te kiezen voor duurzaam en gezond voedsel. Deze Voedselagenda is een logisch vervolg op de Voedselagenda 2019 en draagt bij aan onze ambities uit het Coalitieakkoord 2022- 2026, de Omgevingsvisie en ons beleid over Positieve Gezondheid.

    Besluit

    1. De Voedselagenda 2024-2026 vast te stellen;
    2. De gemeenteraad te informeren over de Voedselagenda 2024-2026 en de brief aan de raad vast te stellen.

  8. A.4.7

    De gemeenteraad is op 10 januari 2023 en 4 juli 2023 binnen de brede context van het jeugdbeleid geïnformeerd over de actuele stand van zaken en de ontwikkelingen van het Jeugdexpertteam (JET). In lijn met de genoemde informerende brieven aan de gemeenteraad beschrijft deze brief een update. Aangevuld met een aantal nieuwe ontwikkelingen en de relatie met de Jeugd Agenda, betreft dit het volgende:
    - Het verhogen van de effectiviteit en de kwaliteit.
    - De stand van zaken voor wat betreft het personeel
    - Het aanbrengen van focus in taken
    - De aantallen: wachtlijst, wachttijd en instroomcijfers

    Besluit

    De gemeenteraad te informeren over de ontwikkelingen binnen het Jeugdexpertteam en de informerende brief aan de raad vast te stellen.

  9. A.4.8

    Het college legt de gezondheidsnota Samen Gezond 2024 – 2028 ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. In het collegeprogramma van de gemeente Leeuwarden is opgenomen dat we een nieuwe visie op gezondheid ontwikkelen. Deze gezondheidsnota is hier een uitwerking van. Met de gezondheidsnota werken we aan een transformatie waarbij een brede visie op gezondheid centraal staat. In de aanpak staan vier pijlers centraal: 1. Gelijke kansen op gezondheid, 2. Gezonde leefomgeving, 3. Mentale gezondheid, 4. Gezond ouder worden. Er wordt per pijler toegelicht waarom we inzetten op de pijler, wat onze ambitie en doelen zijn en hoe we dit bereiken. We geven uitvoering aan de gezondheidsnota samen met inwoners en partners.

    Besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen de gezondheidsnota Samen Gezond 2024 – 2028 en bijbehorende bijlagenboek vast te stellen;
    2. Het raadsvoorstel vast te stellen.
  10. A.4.9

    Corporatie Habion heeft het college verzocht om een zienswijze op de voorgenomen verkoop van de complexen St. Josef/ Eezicht en De Helling. Dit voornemen staat haaks op het volkshuisvestingsbeleid van de gemeente Leeuwarden. Ook in Leeuwarden is sprake van vergrijzing en daarmee behoefte aan uitbreiding van moderne ouderenhuisvesting. 
    Het college heeft een negatieve zienswijze afgegeven. De Autoriteit woningcorporaties oordeelt of verkoop van de complexen wel of niet passend is.

    Besluit

    1. Een negatieve zienswijze af te geven inzake de beoogde verkoop van de complexen Sint Josef/ Eezicht en De Helling en de brief aan Habion vast te stellen;
    2. Een afschrift van deze brief te doen toekomen aan de Adviescommissie geschilbeslechting prestatieafspraken Woningwet, de Autoriteit Woningcorporaties, de RvC van Habion en Nieuw Elan.

  11. A.5.1

    Op 16 januari 2023 heeft het college besloten om een Europese niet-openbare aanbesteding uit te schrijven voor de realisatie van de eerste fase van de Fellingen in Middelsee. Onderwerp van de tender is het ontwikkelen en realiseren van ca. 220 woningen en de openbare ruimte binnen het ontwikkelveld. Dit traject is gedurende de rest van het jaar 2023 doorlopen. Alle benodigde stappen zijn doorlopen en afgerond, daarom kan nu definitief worden gegund.

    Besluit

    1. De opdracht ‘Ontwerp en realisatie van de Fellingen fase 1’ met kenmerk 2023-007982, ter afronding van een Europese aanbestedingsprocedure, ten behoeve van het bouw- en woonrijp maken van 224 bouwkavels voor woningbouw en de aanleg van openbare ruimte definitief te gunnen aan MWPO De Fellingen B.V., de gronden bestemd voor de bouw van 167 woningen aan MWPO De Fellingen B.V. te verkopen voor in totaal € 8.097.205 exclusief BTW en met MWPO De Fellingen B.V. de Basisovereenkomst (kenmerk MBO_51008366_D7) en de Koop- en Ontwikkelovereenkomst (kenmerk 2023-007982) aan te gaan;
    2. De gronden in fase 1 bestemd voor de bouw van 57 sociale huurwoningen aan Stichting WoonFriesland te verkopen voor in totaal € 1.097.535,- exclusief BTW;
    3. De Basisovereenkomst vast te stellen;
    4. De Koop- en ontwikkelovereenkomst vast te stellen;
    5. De directeur REOB te mandateren om namens het college die besluiten te nemen die in het kader van het aangaan en de uitvoering van de overeenkomsten onder 2, 3 en 4 waaronder begrepen ook het overeenkomen van wijzigingen van ondergeschikte aard, nodig zijn.


    De Burgemeester besluit om:
    1. Wethouder H. de Haan te machtigen om de overeenkomsten onder punt 3 en 4 te ondertekenen.
    2. De directeur REOB te machtigen om namens hem alle vertegenwoordigingshandelingen te verrichten in verband met de uitoefening van het onder punt 5. verleende mandaat.


    (collegebesluit 16 januari 2024)