Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

College (publicatie)

dinsdag 7 mei 2019

16:00 - 16:30
Locatie

Nieuwe Zaal, Stadhuis

Voorzitter
Ferd Crone
Agenda documenten

Agendapunten

  1. A.1

  2. A.3.1

    De VVD fractie heeft schriftelijke vragen gesteld over de lokale economie en inkoop. Het college geeft in haar beantwoording aan dat uit de spend-analyse over de inkoopcijfers 2018 blijkt dat 27% is ingekocht bij lokale ondernemers en dat er 175 ondernemers zijn ingeschreven in DALO.

    Besluit

    De schriftelijke vragen ingediend door de VVD fractie op 12 maart 2019 over de Lokale economie en inkoop, beantwoorden overeenkomstig bijgaand aanhangsel.

  3. A.3.2

    In de raadsvergadering van 19 maart 2019 heeft de D66-fractie schriftelijke vragen gesteld aan het College inzake seksuele voorlichting en seksuele kennis onder Friese jongeren. Het college heeft deze vragen beantwoord.

    Besluit

    De schriftelijke vragen van de D66-fractie, ingekomen op 19 maart 2019, over seksuele voorlichting te beantwoorden overeenkomstig bijgevoegd aanhangsel.

  4. A.3.3

    Het college heeft de schriftelijke vragen van de PvdA van 20 maart 2019 over de vernieling van fietsen op het NS station van Grou beantwoord. De vernieling is besproken met de politie en toezichthouders zijn gevraagd extra alert te zijn op hun routes in het buitengebied.

    Besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen van de PvdA fractie van 20 maart 2019 inzake de vernieling van fietsen op het NS station te Grou vast te stellen.

  5. A.3.4

    Het college heeft de schriftelijke vragen van de fractie van Pal GroenLinks over het stoppen met single-use plastic bij evenementen beantwoord.

    Besluit

    De schriftelijke vragen van PAL GroenLinks, van 15 maart 2019 over het stoppen met single-use plastic bij evenementen, te beantwoorden overeenkomstig bijgevoegd aanhangsel.

  6. A.3.5

    Het college informeert de gemeenteraad over de uitvoering van de motie "Fietsveiligheid Oostelijke Parkeerring". De 1e fase hiervan heeft plaatsgevonden in 2017 en 2018. De 2e fase (2019) van het plan betreft de aanpak van maatregelen Wybrand de Geeststraat en optimalisatie noordelijk fietspad bij rotonde Hoeksterend / Noorderweg / Hoeksterpad. In 2019 zal verder onderzoek uitgevoerd worden naar het functioneren van het kruispunt bij de Vlietsterbrug/Oosterkade (binnen de 1e fase uitgevoerd). Dit onderzoek moet aantonen of er aanvullende maatregelen nodig zijn.

    Besluit

    De raad te informeren over de uitvoering van de motie Fietsveiligheid Oostelijke Parkeerring en de brief aan de raad vast te stellen.

  7. A.3.6

    De Startnotitie 'Erfgoedagenda van de toekomst' is de eerste stap in het proces om tot een 'Erfgoedagenda van de toekomst' te komen naar aanleiding van de bespreking van de Erfgoedevaluatie op 18 april 2018 in de Politieke Dialoog. In de begroting 2019 is aangegeven dat dit jaar de 'Erfgoedagenda voor de toekomst' wordt opgesteld. Hierin komt een eigentijdse visie op erfgoed en een uitvoeringsprogramma.
    Met de startnotitie worden de activiteiten die sinds 18 april 2018 zijn uitgevoerd of waar een start mee is gemaakt, besproken en wordt de basis gelegd voor een dialoog met de raad over de exacte invulling van de 'Erfgoedagenda voor de toekomst'. N.a.v. een inspiratie-sessie en een slotdebat zal de definitieve invulling plaatsvinden.

    Besluit

    1. De Startnotitie 'Erfgoedagenda voor de toekomst' vast te stellen;
    2. De raad te informeren over de startnotitie en de brief aan de raad vast te stellen.
  8. A.3.7

    In april 2019 heeft het dagelijks bestuur van de GR SW 'Fryslân' de jaarrekening 2018 en de concept begroting 2020 van de GR SW Fryslân aan de gemeenteraden van de bij de GR aangesloten gemeenten aangeboden. De gemeenteraden worden in de gelegenheid gesteld om een zienswijze te geven op deze stukken. Het Algemeen Bestuur van de GR SW Fryslân is voornemens om deze stukken in zijn vergadering van 5 juli 2019 vast te stellen.

    Besluit

    De gemeenteraad te informeren over de concept jaarrekening 2018 en de concept begroting 2020 van de GR SW Fryslân en de brief aan de raad vast te stellen.

  9. A.3.8

    Op grond van de artikelen 31 en 33 van de Gemeenschappelijke regeling van Hûs en Hiem kunnen raden hun zienswijze doen blijken over de jaarrekening en de ontwerpbegroting. Het college heeft kennisgenomen van de jaarrekening 2018 en de ontwerpbegroting 2020 van Hûs en Hiem en stelt de gemeenteraad voor geen zienswijze in te dienen.

    Besluit

    De gemeenteraad te informeren over de jaarrekening 2018 en de ontwerpbegroting 2020 van Hûs en Hiem en de brief aan de gemeenteraad vast te stellen.

  10. A.3.9

    Op 13 februari jl. heeft de gemeenteraad de motie ‘onderzoek toepassing Social Impact Bond’ (hierna: SIB) aangenomen. Het college informeert de gemeenteraad over de voortgang van deze motie. Daarnaast is een factsheet opgesteld om de raadsleden te informeren over de SIB en die bedoelt is om het gesprek met de raadsleden hierover aan te gaan.

    Besluit

    De gemeenteraad informeren over de voortgang van de uitvoering van de motie 'onderzoek toepassing Social Impact Bond' en de factsheet Social Impact Bond en de brief aan de raad vast te stellen.

  11. A.3.10

    De gemeente Leeuwarden kent een Wegsleepverordening. Conform art. 173 Wegenverkeerswet dient de plaats waar de voertuigen na verwijdering worden opgeslagen te zijn vermeld in de verordening. De contractspartij BCF is binnen Leeuwarden verhuisd van de Snekertrekweg 89 naar de Morseweg 9 en daarom dient het adres in de Wegsleepverordening te worden aangepast.

    Besluit

    1. De raad voor te stellen de wijziging van de Wegsleepverordening gemeente Leeuwarden 2018 vast te stellen conform het bijgaande concept-raadsbesluit;
    2. Het raadsvoorstel en concept-raadsbesluit vast te stellen.
  12. A.3.11

    De Veiligheidsregio Fryslân (VRF) heeft op grond van de Wet Veiligheidsregio's in haar brief van 29 maart 2019 het College en de Raad gevraagd een zienswijze te geven op Jaarstukken 2018, begroting 2020 en eerste begrotingswijziging 2019. De veiligheidsregio heeft in lijn met eerdere besluiten de financiële stukken aangeleverd waardoor voorgesteld wordt om geen zienswijze in te dienen. Dit wordt nader toegelicht.

    Besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen:
      Kennis te nemen van de jaarstukken 2018, begroting 2020 en eerste begrotingswijziging 2019 Veiligheidsregio Fryslân (VRF) en daarover geen zienswijze bij de VRF in te dienen.
    2. Het raadsvoorstel vast te stellen.
  13. A.3.12

    Het College bericht de gemeenteraad over de uitvoering van de motie een jongerenadviesraad op te richten. Wegens onvoorziene omstandigheden en onverenigbare belangen van de leden van de jongerenadviesraad is het niet gelukt een jongerenadviesraad op te richten.

    Besluit

    De gemeenteraad informeren over uitvoering van de motie oprichting van een jongerenadviesraad.

  14. A.3.13

    Het contract met de huidige arbodienst loopt per 1-1-2020 af. Het is wettelijk niet toegestaan dit contract te verlengen. Daarom gaat de gemeente Leeuwarden de inhuur van deskundige ondersteuning bij ziekteverzuimbegeleiding Europees aanbesteden. De publicatie/uitvraag van deze aanbesteding start op 1 juli 2019.

    Besluit

    1. Een Europese aanbesteding uit te schrijven voor het leveren van arbodienstverlening;
    2. bijgevoegd Startdocument Inkoop en Aanbesteding, inhuur arbodienstverlening vast te stellen;
    3. geheimhouding op te leggen ten aanzien van de inhoud van het startdocument op grond van artikel 55 Gemeentewet juncto artikel 10 lid 2 sub g Wet openbaarheid van bestuur.
  15. A.3.14

    Het bedrijventerrein Frisia in Grou is in 2014 bij de gemeente Leeuwarden gevoegd. Vanwege de jaarlijkse hoge renteverliezen is destijds besloten om het noordelijk deel uit de ontwikkeling te halen en af te waarderen naar cultuurwaarde. Door de vraag naar (kleine)kavels aan het water in dit gebied is in 2015 het gebied(omgeving Singel) opnieuw verkaveld(o.a. verlengen Singel), waardoor meer (kleine)kavels aan het water zijn komen te liggen. Na de financiële crisis is de vraag naar deze (kleine) kavels sterk toegenomen en de meeste kavels aan het water zijn nu verkocht c.q. in optie gegeven. Omdat de vraag naar deze kavels aanhoudt wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om de afgewaardeerde grond op het noordelijk plandeel weer in exploitatie te nemen. Hierdoor komt er rond 4,2 ha. uitgeefbare grond bij op dit bedrijventerrein.

    Besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
      a. De hercalculatie bedrijventerrein Frisia per 1-1-2019 vast te stellen en de kredieten dienovereenkomstig te wijzigen;
      b. De verliesvoorziening af te romen met € 940.000,- en toe te voegen aan de reserve grondexploitatie;
      c. De door het college opgelegde geheimhouding ten aanzien van de bijlage "Hercalculatie 085 Frisia” te bekrachtigen;
    2. Het raadsvoorstel vast te stellen;
    3. Geheimhouding op te leggen ten aanzien van de bijlage "Hercalculatie 085 Frisia" op grond van art. 55 en 25 Gemeentewet juncto art. 10 lid 2 sub b van de Wet openbaarheid van bestuur.
  16. A.3.15

    Vanaf 2018 is in Friesland een nieuwe inkoop- en bekostigingssystematiek voor de Jeugdhulp geïntroduceerd. In de eerste helft van 2018 kwamen vanuit de Friese gemeenten signalen dat het nieuwe inkoop- en bekostigingsmodel onverwachte en ongewenste gevolgen had. Om zicht te krijgen op de analyse en sturingsmogelijkheden voor de kostenontwikkeling, is de Taskforce Jeugd ingesteld. De Taskforce Jeugd is een samenwerking tussen Friese gemeenten en Sociaal Domein Fryslân (SDF).


    Onderzoek, met KPMG, naar de kostenontwikkeling Jeugd in Friesland laat een stijging zien in de provinciale tendens van kosten voor jeugdhulp in Friesland.
    De overall conclusie uit onderzoek naar de mogelijkheden om te sturen is dat de overweging voor het huidige inkoopmodel, resultaat gestuurde inkoop van de zorg, weloverwogen is en op basis van collectieve Friese politieke uitgangspunten. Er is ruimte om nog niet benutte mogelijkheden aan te scherpen. Dit betekent dat zowel lokaal als regionaal beter gebruik gemaakt moet worden van de mogelijkheden die de huidige contracteringsvorm biedt.


    .

    Besluit

    1. De eindrapportage "Kostenontwikkeling Jeugdzorg in Friesland" vast te stellen;
    2. Het KPMG -rapport "Gezamenlijk onderzoek 20 Friese gemeenten - Rapportage inzake onderzoek kostenontwikkeling jeugdzorg Friesland 2017 - 2018" vast te stellen;
    3. De eindrapportage "Taskforce Jeugd Sturingsmechanismen" vast te stellen.
    4. De gemeenteraad informeren en de brief aan de raad vast te stellen.
  17. A.3.16

    Er is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het afwijken van het bestemmingsplan ten behoeve van het oprichten van een boerencamping op het adres Buorren 1 te Warstiens. Het plan voorziet in het oprichten van een boerencamping voor maximaal 15 kampeermiddelen, niet zijnde stacaravans. Een deel van de bestaande loopstal zal worden verbouwd tot sanitaire ruimte en gemeenschapsruimte. De locatie ligt in twee bestemmingsplannen, ‘Lytse doarpen’ en Buitengebied 2008’. Het gebruik ten behoeve van een boerencamping is op grond van de bestemmingen van zowel het bestemmingsplan ‘Lytse doarpen’ als ‘Buitengebied 2008’ niet toegestaan waardoor de aanvraag in strijd is met beide bestemmingsplannen. Door middel van een 'buitenplanse grote afwijking' kan medewerking worden verleend aan dit initiatief. De aanvraag is in overeenstemming met het gemeentelijke en provinciale beleid. Er bestaat dan ook geen aanleiding goedkeuring aan het plan te onthouden. Het college stelt de gemeenteraad voor om een verklaring van geen bedenkingen af te geven.

    Besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen een verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5, lid 1 van het Besluit omgevingsrecht af te geven voor het oprichten van een boerencamping op het adres Buorren 1 te Warstiens.
    2. Het raadsvoorstel vast te stellen.
  18. A.3.17

    Wij verlenen collectieve geluidsontheffingen aan organisaties die een evenement of festiviteit organiseren op verschillende dagen, dagdelen en locaties. De APV biedt de mogelijkheid aan organisaties om een evenement te organiseren waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende dagen of dagdelen en locaties. Normaal gesproken zouden bepaalde optredens niet plaats kunnen vinden in gewenste locaties, omdat de regelgeving op basis van de Wm of ons geluidsbeleid daar geen ruimte voor biedt. Met gebruikmaking van een collectieve ontheffing kan dat wel.

    Besluit

    Op basis van artikel 4:2 van de APV collectieve geluidsontheffingen te verlenen voor de evenementen:
    • IBOS > Introductieweek studenten (in de laatste week van augustus);
    • Popronde Leeuwarden (in september);
    • Explore the North (in november) en
    • Grouster Skutsjewike (enkele dagen tijdens deze festiviteiten).

  19. A.3.18

    De gemeenteraad heeft het college gevraagd om haar elke twee weken op de hoogte te houden van de ontwikkelingen om te komen tot een nieuw plan voor de herijking van de WMO in de gemeente Leeuwarden. Het college heeft een informerende brief aan de gemeente raad vastgesteld waarin de meest actuele informatie wordt vermeld.

    Besluit

    De gemeenteraad informeren over herijking van de WMO en de brief aan de raad vaststellen.

  20. A.3.19

    Het college heeft in december 2017 besloten tot de gedeeltelijke onttrekking aan de openbaarheid en de geslotenverklaring van de Hendrik Algraweg.
    Tegen deze besluiten hebben zeventien (rechts)personen bezwaar gemaakt. De voorzieningenrechter heeft de besluiten bij uitspraak van 15 december 2017 geschorst.
    Nadien heeft de adviescommissie voor de bezwaarschriften tweemaal een advies in deze zaak uitgebracht.
    De adviescommissie bezwaarschriften heeft het college geadviseerd om de bestreden besluiten, onder aanpassing van de motivering, niet te herroepen.
    Het college heeft besloten de Hendrik Algraweg op vrijdag 12 juli 2019 om 20:00 uur af te sluiten.

    Besluit

    1. De bezwaarschriften tegen het onttrekkingsbesluit (2017-Z56295/413821) en het verkeersbesluit (VB-17-41) ‘Hendrik Algraweg’ overeenkomstig de adviezen van de adviescommissie voor de bezwaarschriften niet-ontvankelijk respectievelijk ongegrond verklaren;
    2. De beschikkingen op bezwaar tegen de afsluiting Hendrik Algraweg vast te stellen;
      
    3. De bestreden besluiten met een aangepaste onderbouwing overeenkomstig de adviezen van de adviescommissie bezwaarschrfiten in stand te laten;
    4. De datum waarop de besluiten geëffectueerd worden door de Hendrik Algraweg af te sluiten voor verkeer te bepalen op vrijdag 12 juli 2019 om 20:00 uur.
  21. A.4.1

    Stadsschouwburg De Harmonie biedt een programma dat de positie van Leeuwarden als -culturele- hoofdstad van Fryslân ondersteunt. Het programma 2019 geeft, zoals we van De Harmonie gewend zijn, een overzicht van wat er in theaterland actueel is binnen de professionele podiumkunsten. Binnen dit programma is ook aandacht voor jeugd- en jongeren. Naast het bieden van speciale voorstellingen voor deze doelgroep wordt samen met andere culturele instellingen gewerkt aan de versterking van de cultuureducatie in Leeuwarden. Binnen het programma 'De Verdieping' biedt de schouwburg inleidingen, thema-avonden en cursussen aan. Dit biedt de theaterbezoeker de mogelijkheid om achtergrondinformatie over een voorstelling te krijgen, nader kennis te maken met een genre of thema of zelf actief aan de slag te gaan voorafgaand aan de voorstelling. Om dit programma mogelijk te maken wordt voor 2019 een subsidie verleend van € 3.199.688,-.

    Besluit

    1. Aan stichting cultureel centrum De Harmonie voor het jaar 2019 een subsidie verlenen van € 3.199.688,-;
    2. De subsidie dekken uit het programma cultuur 2019, EP 270 079/080/081 st. Culturele centra;
    3. De subsidiebeschikking vaststellen.
      (Collegebesluit 23 april 2019)
  22. A.4.2

    Leeuwarden heeft een unieke en sterke keten als het gaat om populaire cultuur en popmuziek. Van particuliere opleidingen, MBO opleiding D’Drive tot de Academie voor Popcultuur, Friesland Pop en het productiehuis Popfabryk, de verschillende podia in de stad tot het rijke aanbod aan festivals. Leeuwarden heeft smoel gekregen als popstad, mede ook met de realisatie van Neushoorn. Een sterk poppodium/creatieve hotspot als basis is onmisbaar voor het in stand houden van deze sterke keten en om de ambities van Leeuwarden popstad verder uit te kunnen bouwen. Het college heeft besloten stichting Harmoniekwartier (Neushoorn) voor het jaar 2019 een subsidie te verlenen van € 788.988,-.

    Besluit

    1. Aan stichting Harmoniekwartier (Neushoorn) een subsidie verlenen van € 788.988,- voor het jaar 2019;
    2. De subsidie dekken vanuit programma cultuur, EP270082 - Poppodia (Neushoorn);
    3. De subsidiebeschikking 2019 vaststellen.
      (Collegebesluit 23 april 2019)
  23. A.4.3

    Op het Oldehoofsterkerkhof wordt het mogelijk gemaakt om bij evenementen aan de kant van het Gemeentehuis een podium op te stellen. Daardoor neemt het maximum aantal bezoekers voor evenementen toe. Twee bomen worden enkele meters verplaatst en middels een beperkte herinrichting wordt extra groen toegevoegd. De invalideparkeerplaatsen worden gehandhaafd. De overige parkeerplaatsen komen te vervallen.


    In de Groene Ster worden werkzaamheden uitgevoerd wordt een transformator geplaatst die de mogelijkheid biedt accu-pakketten van stroom te voorzien zodat in de toekomst geen generatoren nodig zijn bij evenementen. Dit voorkomt tonnen CO2 uitstoot. Op verschillende locaties worden watertappunten en rioolaansluitpunten aangelegd. Ook wordt een glasvezel netwerk aangelegd en wordt onderzocht hoe de diverse grasmatten zo optimaal mogelijk bruikbaar kunnen worden gemaakt (denk aan drainage aanbrengen, ander graszaad of bemesting).

    Besluit

    De fysieke aanpassingen van de locaties Oldehoofsterkerkhof en Groene Ster ten behoeve van evenementen vaststellen conform voorgelegde ontwerpen onder voorbehoud van het raadsbesluit inzake de beschikbaarstelling van het benodigde krediet.
    (Collegebesluit 16 april 2019)