Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

College (publicatie)

dinsdag 12 februari 2019

16:00 - 16:30
Locatie

Nieuwe Zaal, Stadhuis

Voorzitter
Ferd Crone
Agenda documenten

Agendapunten

  1. A.1

  2. A.3.1

    Het college van burgemeester en wethouders heeft antwoord gegeven op schriftelijke vragen van de fractie VVD over kostendekkende tarieven Jeugdbescherming en Jeugdreclassering.
    Het college is bekend met het kostprijsonderzoek van Berenschot, hetgeen vooral geduid dient te worden in het licht van aanbestedingstrajecten. In Fryslân is door gemeenten en gecertificeerde instellingen (GI's) gekozen voor subsidiëring in plaats van aanbesteding. De Friese gemeenten achten de vastgestelde tarieven, op basis van de tarieven van 2018 en een indexering, een reële kostprijs. Er zijn in 2018 namelijk geen signalen ontvangen dat de kwaliteit van de GI's niet toereikend was, er was geen sprake van wachtlijsten en er is niet gebleken van tekorten in de jaarrekeningen van 2017.

    Besluit

    De schriftelijke vragen van de fractie VVD, ingediend op 8 januari 2019, over kostendekkende tarieven Jeugdbescherming en Jeugdreclassering te beantwoorden overeenkomstig bijgevoegd aanhangsel.

  3. A.3.2

    het colelge heeft de beantwoording van schriftelijke vragen van de VVD-fractie over mkb-toetsing vastgesteld. Doel van dergelijke toetsing is de werkbaarheid van wet- en/of regelgeving in de mkb-praktijk te toetsen. Het gaat hierbij onder andere over nut, administratieve lasten en de ervaren regeldruk.


    Het college staat voor een transparant, flexibel en resultaatgerichte manier van besturen. Daarbij gaat het college uit van wat we in de samenleving willen bereiken. Bij het ontwerpen van oplossingen en het dereguleren worden dan ook op passende wijze ondernemers betrokken.


    Met de huidige werkwijze en het beschikbare instrumentarium is de gemeente afdoende uitgerust om te kunnen toetsen of oplossingen in de mkb-praktijk werkbaar zijn. Uiteraard blijft het college altijd geïnteresseerd in mogelijkheden om het belang van het mkb beter mee te nemen. De resultaten van proeven van de rijksoverheid worden met belangstelling afgewacht. af.

    Besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen van de VVD-fractie d.d. 11 december 2018 over mkb-toetsing vaststellen overeenkomstig bijgevoegd aanhangsel.

  4. A.3.3

    Het college heeft een informerende brief over handhaving inzake aan de raad verzonden.

    Besluit

    De gemeenteraad informeren over de uitvoering van handhaving in het kader van de Particiaptiewet en de brief aan de raad vaststellen.

  5. A.3.4

    Het college heeft het stedenbouwkundig plan inclusief beeldkwaliteitsplan voor Unia vastgesteld. Unia is een nieuw buurtschap dat onderdeel is van de totale structuurvisie de Zuidlanden, zoals die in 2011 door de raad is vastgesteld voor dit nieuwe stadsdeel van Leeuwarden.


    Unia wordt een klein buurtschap met circa 200 woningen aan de oostkant van de Overijsselselaan, ten zuiden van Techum. Duurzaamheid zit verweven in verschillende thema’s zoals materiaalgebruik, ecologie, energie, wateradaptatie, verkeer en sociale duurzaamheid.


    In Unia zien we grotendeels houtenwoningen, veel groen, natuurlijke infiltratie van regenwater, openverharding, smalle straten, energie zuinige woningen, mogelijkheden voor elektrisch rijden. Daarnaast zijn bijna alle woningen gelegen aan het water of openbaar groen. Bijzonder is ook het autovrije buurtpark dat samen met de bewoners zal worden ingericht. Hiermee wordt weer een stap verder gegaan als het gaat om duurzame mobiliteit, daarbij wordt een veilige en rustige plek gecreëerd om te spelen en elkaar te ontmoeten. Hiermee wordt ook de sociale controle en het onderlinge contact vergroot. Omdat Unia pas in 2020-2021 gebouwd zal worden zal er aardgasloos worden gebouwd.


    Het plan is ingepast in de landschappelijke omgeving omringd door water en groen. Aan de noordzijde is een grote waterpartij met een groene rand van natuurlijke rietoevers waardoor er een zichtbare afscheiding met Techum is. Dat wordt nog versterkt door een lange brug over het Alddjip waardoor Unia een buurtschap wordt met een eigen karakter.


    Na vaststelling van het stedenbouwkundig plan door de raad wordt een bestemmingsplan met welstandsrichtlijnen opgesteld.
    Daarnaast zal het stedenbouwkundig plan worden uitgewerkt tot een inrichtingsplan, opdat na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan gestart kan worden met het bouwrijp maken en vanaf 2020-2021 met de woningbouw.

    Besluit

    1. De gemeenteraad voorstellen om:
      a. Het stedenbouwkundig plan inclusief beeldkwaliteitsplan voor Unia vast te stellen;
      b. De door het college opgelegde geheimhouding op de bijlage “Grondexploitatie Unia” ingevolgde artikel 55 Gemeentewet juncto artikel 10, lid 2 sub b van de Wet Openbaarheid van Bestuur te bekrachtigen.
    2. Het raadsvoorstel en concept- raadsbesluit betreffende stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan voor Unia vast te stellen.
    3. Geheimhouding op te leggen op de bijlage “Grondexploitatie Unia” ingevolgde artikel 55 Gemeentewet juncto artikel 10, lid 2 sub b van de Wet Openbaarheid van Bestuur te bekrachtigen.
    4. Af te wijken van “Beleidsregel vaststellen hogere waarde gemeente Leeuwarden 2014” als het gaat om woningen in het buurtschap Unia.
  6. A.3.5

    Er zijn twee bouwplannen ingediend op de locatie Nijlansdyk 4 (voormalige LTS). Eén bouwplan betreft de nieuwbouw van een gebouw met een woonvorm voor 42 appartementen voor mensen met een verstandelijke handicap en/of beperking en 24 reguliere appartementen. Het andere bouwplan betreft de nieuwbouw van een gebouw bestaande uit 43 appartementen, een grote binnentuin (atrium) en voorzieningen ten behoeve van het wonen. De voorgenomen functie wonen is in strijd met het ter plekke geldende bestemmingsplan aangezien het perceel een maatschappelijke bestemming heeft. Om medewerking te kunnen verlenen is een uitgebreide procedure noodzakelijk, waarbij de gemeenteraad (voor beide bouwplannen) een verklaring van geen bedenking (VVGB) dient af te geven.

    De ontwerp VVGB heeft vanaf 22 november 2018, samen met de ontwerp beschikking en bijlagen, gedurende zes weken ter visie gelegen. Er is één zienswijze ingediend die betrekking heeft op de ontsluiting van het parkeerterrein van beide bouwplannen. In de bijlage is de zienswijze van een reactie voorzien, waaruit blijkt dat de plannen niet aangepast hoeven te worden. Het college heeft besloten aan de gemeenteraad voor te stellen de reactienota zienswijze vast te stellen en, met kennisneming van de zienswijze en de reactie hierop, de VVGB voor beide bouwplannen af te geven.

    Besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen:
      a. Een verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5 lid 1 van het Besluit omgevingsrecht af te geven voor:
      1. De nieuwbouw van een gebouw met een woonvorm voor 42 appartementen voor mensen met een verstandelijke handicap en/of beperking en 24 reguliere appartementen op het perceel Nijlansdyk 4 Leeuwarden;
      2. De nieuwbouw van een gebouw bestaande uit 43 appartementen, een grote binnentuin (atrium) en voorzieningen ten behoeve van het wonen op het perceel Nijlansdyk 4 Leeuwarden.
      b. De “Reactie- en antwoordnota zienswijze bouwplannen Nijlansdyk 4 (voormalige LTS-locatie)” vast te stellen;
    2. Het raadsvoorstel en het concept-raadsbesluit vast te stellen.
  7. A.3.6

    Vanwege een aantal technische aanpassingen heeft het college de Beleidsregels Participatie 2016 gewijzigd.

    Besluit

    De Beleidsregels participatie 2016 gewijzigd vast te stellen.

  8. A.3.7

    Het college heeft besloten tot gunning van de opdracht tot het verstrekken van Hulpmiddelen aan de bewoners van de gemeente Leeuwarden, aan Welzorg BV. Deze opdracht gaat 1 april 2019 in en heeft een looptijd van minimaal 3 jaar. Hiermee vervullen wij onze wettelijke taak op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning.

    Besluit

    1. De opdracht tot levering van hulpmiddelen WMO met ingang van 1 april 2019 gunnen aan Welzorg BV;
    2. De raamovereenkomst met Welzorg BV, zoals in concept is bijgevoegd, vaststellen.
    3. De brief tot gunning van de opdracht, zoals in concept is bijgevoegd, vaststellen.
    4. Geheimhouding opleggen ten aanzien van het bijgevoegde startformulier en de briefinzake het voornemen tot gunning op grond van art. 10 lid 2 sub g juncto art. 55 Gemeentewet.
  9. A.3.8

    Van de stichtingsbesturen voor openbaar onderwijs hebben wij de begroting 2019 ontvangen. Op grond van de statuten van de stichtingen en gerelateerde bepalingen in de onderwijswetgeving dient de gemeenteraad formeel deze begrotingen goed te keuren. De bijgevoegde begrotingen 2019 zijn door de ambtelijke dienst getoetst en in orde bevonden en geven geen aanleiding tot bestuurlijk overleg of het afgeven van een zienswijze. De onderhavige stukken voldoen aan de Wet op het Primair onderwijs.

    Besluit

    1. De gemeente raad voor te stellen de begrotingen 2019 goed te keuren van:
      • De Stichting OSG Piter Jelles;
      • De Stichting Elan onderwijsgroep;
      • De Stichting Samenwerkingsbestuur primair onderwijs Zuidwest Friesland “Gearhing”;
      • De Stichting Proloog.
    2. De conceptraadsbrief en conceptraadsbesluit vast te stellen
  10. A.3.9

    Er is een verzoek ontvangen voor het opzetten van een bedrijf voor (onderhouds)werkzaamheden aan, en de verkoop van heftrucks. Het plan is in strijd met het geldende bestemmingsplan omdat er deels binnen de bestemmingen 'Verkeer' en 'Agrarisch' wordt gebouwd. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter visie gelegen en er zijn geen zienswijzen tegen het plan ingediend. Het college stelt de gemeenteraad voor om het bestemmingsplan Leeuwarden - De Zwette V – Kavel 13a vast te stellen.

    Besluit

    1. De gemeenteraad voorstellen:
      a. Het bestemmingsplan “Leeuwarden - De Zwette V – Kavel 13a” vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.03024BP00-VG01;
      b. Geen exploitatieplan vast te stellen;
    2. Het raadsvoorstel en concept-raadsbesluit vaststellen.
  11. A.3.10

    Het project 11Fountains is bijna afgerond. Op 22 februari gaat de elfde fontein in werking, de IJsfontein op de Markt in Dokkum. Met de oplevering van deze fontein rondt de provincie Fryslân, als trekker van het project Eleven Fountains, het project ook financieel af. Over deze financiële afronding worden de Provinciale Staten per brief geïnformeerd. Deze brief is ter informatie bijgevoegd. Aangezien ook de gemeente Leeuwarden onderdeel van het project Eleven Fountains was, informeert het college in bijgevoegde brief over de rol en inbreng van de gemeente Leeuwarden.

    Besluit

    De gemeenteraad informeren over de afronding van het project Eleven Fountains, zoals vastgelegd in de brief van de Provincie Fryslân, en de brief aan de gemeenteraad vaststellen.

  12. A.3.11

    Informerende brief aan de raad inzake de voortgang Wmo.

    Besluit

    Het college besluit de bijgevoegde brief en bijlagen vast te stellen en te versturen aan de raad.

  13. A.3.12

    Onderdeel van de herijking van het Sociaal Domein is de sturing op de Jeugdhulp om te komen tot een totale bezuiniging van € 4 miljoen. Het college heeft besloten de gemeenteraad te informeren over de voortgang van de ingezette maatregelen rond de sturing op jeugdhulp.

    Besluit

    De gemeenteraad informeren over de stand van zaken rondom Jeugdhulp

  14. A.3.13

    Het college informeert de raad over themabijeenkomsten op het gebied van Participatie die in de loop van 2019 gaan plaatsvinden. Met de themabijeenkomsten wil het college de raad op de hoogte brengen van het brede palet aan acties die dit jaar uitgevoerd worden rondom Participatie en de aanpak BUIG en over de resultaten die geboekt worden.

    Besluit

    De gemeenteraad informeren over de themabijeenkomsten Participatie die gaan plaatsvinden en de brief aan de raad vast te stellen.

  15. A.3.14

    Gemeente Leeuwarden gaat met Rijksuniversiteit Groningen, NHL/STENDEN, Fries Sociaal Planbureau, Provincie Fryslân, gemeente Súdwest Fryslân, gemeente Smallingerland samenwerken op het gebied van data. De samenwerking krijgt de naam DataFryslân.


    De partijen zullen een gezamenlijke Friese onderzoeksagenda opzetten voor de oplossing van vraagstukken op het gebied van maatschappij en digitalisering. Daarnaast beoogt DataFryslân een instituut te worden op het gebied van Friese datakwaliteit, kennisuitwisseling en samenwerking.


    DataFryslân zal hecht samenwerken met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit geeft waarborgen op het vlak van veiligheid en privacy en er kan gebruik worden gemaakt van relevante en waardevolle CBS-data. Beoogd wordt dat meer Friese publieke en private organisaties zich de komende jaren aansluiten bij DataFryslân of daar mee gaat samenwerken.

    Besluit

    1. Een samenwerking aangaan met Rijksuniversiteit Groningen, NHL/STENDEN, Fries Sociaal Planbureau, Provincie Fryslân, gemeente Súdwest Fryslân, gemeente Smallingerland samenwerken op het gebied van data.
    2. Een samenwerkingsovereenkomst DataFryslân aan te gaan en samenwerkingsovereenkomst vaststellen;

    De burgemeester besluit:
    Wethouder Tjeerdema te machtigen om de samenwerkingsovereenkomst Data Fryslân namens de gemeente te ondertekenen.


    (Collegebesluit 5 februari 2019)