Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluitvorming (raad)

woensdag 13 november 2024

19:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Sybrand Buma

Agendapunten

  1. 1
    Opening en vaststelling agenda
  2. 2
    Vaststellen verslag
  3. 3
    Hamerstukken
  4. 4
    Bespreekstukken ntb
  5. 4.1

    Het college stelt de gemeenteraad voor om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen. De belangrijkste wijzigingen in dit voorstel zijn het invoeren van een vergunningstelsel voor betaald voetbalwedstrijden (voorheen melding), de invoering van artikel 2:80 wat ziet op het tegengaan van ondermijning en het laten vervallen van artikel 4:6a.


    Door het hanteren van een vergunningenstelsel kan beter en transparanter recht worden gedaan aan de beheersing van de openbare orde en de veiligheid in- en rondom het stadion van SC Cambuur. Dit is een van de aanbevelingen, die door een landelijke werkgroep van burgemeesters wordt gedaan op grond van een handelingskader dat zij hebben gemaakt voor betaald voetbalwedstrijden. Het is de bedoeling om na de winterstop met dit systeem te gaan werken.


    Artikel 2:80 geeft de burgemeester de bevoegdheid om bedrijfsmatige activiteiten aan te wijzen waarvoor een verbod geldt om deze zonder vergunning uit te oefenen. Hij kan deze bevoegdheid inzetten als dat nodig is om verstoring van de openbare orde of nadelige beïnvloeding van de leefbaarheid tegen te gaan, als die wordt veroorzaakt door een onveilig en malafide ondernemersklimaat vanuit een gebouw, een branche of in een gebied. Conform de Friese norm, zijnde de afspraken die de overheden in Friesland hebben gemaakt in het kader van tegengaan van ondermijning, wordt de gemeenteraad voorgesteld dit in de APV op te nemen.


    Artikel 4:6a wordt niet langer als noodzakelijk beschouwd, omdat gemeentelijk optreden bij geluidsoverlast door dieren beperkt mogelijk is. Daarom wordt voorgesteld om dit specifieke artikel te laten vervallen.

    Voorgesteld besluit

    1. De raad voor te stellen de Algemene Plaatselijke Verordening Leeuwarden te wijzigen conform bijgevoegd aanhangsel.

  6. 4.2

    Sinds 2006 heeft de gemeente een beleid voor de toepassing van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob). In dat beleid is het toepassingsbereik beperkt tot horeca, sekswerk en kansspelen. In de loop der jaren is het toepassingsbereik van de Wet een aantal malen vergroot, zodat op dit moment de Wet van toepassing is op vergunningen en ontheffingen, subsidies, vastgoedtransacties en overheidsopdrachten. De beleidslijn was derhalve toe aan actualisatie.



    Het Regionale Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) heeft in het kader van de afspraken die in Friesland zijn gemaakt over het tegengaan van ondermijning (Friese Norm) een model-beleidslijn voor de toepassing van de Wet Bibob uitgebracht. Dit model is voor bijgaand beleid gebruikt. Eenduidigheid zorgt voor de diverse partners in het tegengaan van ondermijning voor duidelijkheid en voorkomt zo ook een waterbed-effect.


    De toepassing van de Wet Bibob is een belangrijk instrument in het kader van de gemeentelijke aanpak van ondermijning.


    De Beleidsregel Bibob Leeuwarden, alsmede de toelichting, treft u bij de stukken aan.



    Voorheen behoorde de toepassing van de Wet Bibob alleen tot de bevoegdheid van college en burgemeester. Met de komst van de Omgevingswet heeft ook de raad voor één specifieke bevoegdheid de mogelijkheid om de Wet Bibob toe te passen, namelijk ingeval van de bevoegdheid die opgenomen is in artikel 4.19b. van de Omgevingswet. Dit betekent dat ook de gemeenteraad de beleidsregel moet vaststellen.



    De beleidsregel is afgestemd met de diverse vakafdelingen binnen de gemeente. Daarbij is er naar gekeken dat er voldoende getoetst kan worden zonder dat de belasting van de burger of de organisatie te groot wordt.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen de Beleidsregel Bibob Leeuwarden, voor wat betreft haar eigen bevoegdheid, vast te stellen.

  7. 4.3

    In december 2023 is door de gemeente Leeuwarden het pand aan het Jacob Catsplein 3 aangekocht met de bedoeling om dit te verbouwen tot een locatie waar jongeren met een zorgvraag kunnen wonen: SKILLS in Leeuwarden. De gemeenteraad heeft destijds een krediet beschikbaar gesteld voor de aankoop van het pand en de voorbereidingskosten voor de uitvoering van SKILLS. Daarbij heeft de gemeenteraad het college opgedragen te komen met een uitgewerkte visie op de integrale aanpak van wonen, ondersteuning en participatie van SKILLS en een ontwerp dat na goed overleg met omwonenden tot stand is gekomen, met name wat betreft de inrichting van de achterzijde van het pand en de directe omgeving. De inhoudelijke uitwerking van SKILLS heeft plaatsgevonden en er ligt een voorlopig ontwerp dat mede tot stand is gekomen met input van omwonenden via de klankbordgroep. Met deze inhoudelijke uitwerking en het voorlopig ontwerp stelt het college aan de gemeenteraad voor om een krediet beschikbaar te stellen voor de verbouwing van het pand.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
    a. een krediet beschikbaar te stellen van € 9,3 miljoen voor de verbouw van het pand Jacob Catsplein 3 te Leeuwarden, kadastraal bekend gemeente Leeuwarden, Sectie D, nummer 10864, voor SKILLS in Leeuwarden;
    b. de toegekende DUMAVA-subsidie van € 1,4 miljoen hierop in mindering te brengen;
    c. het restant bedrag van €7,9 miljoen te activeren en af te schrijven in 40 jaar en de  hiermee gepaard gaande kapitaallasten alsmede alle andere pandgebonden exploitatielasten ten bedrage van € 284.000 te dekken uit de huurinkomsten van het Leger des Heils ten bedrage van € 284.000;

  8. 4.4

    Zie persbericht.

    Voorgesteld besluit

    1. De raad voor te stellen:
    a. De begroting 2025 en meerjarenraming t/m 2028 van de gemeente Leeuwarden vast te stellen. 
    b. Tot het doen van uitgaven en het verwerven van inkomsten in overeenstemming met de overzichten van baten en lasten in de programma’s en het totaaloverzicht in hoofdstuk 3.1. 
    c. De mutaties in de financiële positie vast te stellen, zoals opgenomen in bijlage A van de begroting 2025 en voor de jaarschijf 2024 de begroting dienovereenkomstig te wijzigen. 
    d. De investeringskredieten voor 2025 vast te stellen, zoals opgenomen in bijlage B van de begroting 2025. 
    e.  € 200.000 in 2024 beschikbaar te stellen voor de Bonifatiuskerk, dit te dekken uit de Algemene Reserve, en voor de jaarschijf 2024 de begroting dienovereenkomstig te wijzigen. 
    f. De voorstellen om de begroting 2025 te wijzigen zoals opgenomen in het raadsvoorstel vast te stellen en de begroting dienovereenkomstig te wijzigen.

  9. 4.5

    Jaarlijks worden voor de heffing van de meeste gemeentelijke belastingen nieuwe belastingverordeningen vastgesteld met daarin opgenomen de tarieven voor het nieuwe jaar. Daarnaast worden in deze verordeningen nieuwe ontwikkelingen op fiscaal-juridisch gebied verwerkt en de gevolgen van beleidswijzigingen. Het college heeft besloten om de belastingverordeningen 2025 ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad. De politieke discussie over het tarievenbeleid is onderdeel van de behandeling van de programmabegroting 2025. In de nu voorliggend verordeningen richt het besluit zich vooral op de fiscaal-juridische aspecten en het wettelijk kader ter vastlegging van het fundament voor de heffing in 2025.
    Anders dan voorgaande jaren wordt de verordening onroerendezaakbelasting en de verordening riool- en waterzorgheffing op een later moment aan u aangeboden. Ook de verordening havengelden, veergelden pont de Burd, kwijtschelding, afvalstoffenheffing en de Legesverordening zullen ook op een later moment worden aangeboden. Hiermee wordt er rekening gehouden dat voor een aantal leges een landelijk maximum tarief geldt, die pas in december bekend wordt gemaakt.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen de onderstaande verordeningen vast te stellen:
    a. de Verordening begraafrechten Leeuwarden 2025 en de bij deze verordening behorende tarieventabel;
    b. de Verordening hondenbelasting Leeuwarden 2025 en de bij deze verordening behorende bijlage;
    c. de Verordening parkeerbelastingen Leeuwarden 2025 en de bij deze verordening behorende tarieventabel “Tarieventabel parkeren Leeuwarden 2025” en bijlagen;
    d. de Verordening precariobelasting Leeuwarden 2025 en de bij deze verordening behorende tarieventabel en bijlagen;
    e. de Verordening toeristenbelasting Leeuwarden 2025;
    f. de Verordening watertoeristenbelasting Leeuwarden 2025;
    g. de Verordening eenmalig aansluitrecht riolering Leeuwarden 2025.

  10. 5
    Sluiting