Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluitvorming (raad)

woensdag 31 mei 2023

19:00 - 23:00

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De agenda wordt conform vastgesteld.

    Voorzitter opent de vergadering.

  2. 2

    Besluit

    Het verslag wordt conform vastgesteld.

  3. 3
    Hamerstukken
  4. 3.1

    Het college heeft besloten om aan de gemeenteraad een eerste verzamelvoorstel voor de wijziging van de begroting 2023 vast te stellen. Het verzamelvoorstel begrotingswijzigingen bestaat uit inhoudelijke begrotingswijzigingen en uit financieel technische begrotingswijzigingen, zijnde wijzigingen van zuiver financieel technische aard zonder beleidsmatige aspecten. In dit voorstel leidt de motie Skûtsjes tot een verlaging van € 18.000 in de algemene reserve. Verder is geen effect op het begrotingsresultaat en verlopen de wijzigingen budgetneutraal.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen het eerste verzamelvoorstel begrotingswijzigingen 2023 vast te stellen.

    Besluit

    De gemeenteraad besluit het eerste verzamelvoorstel begrotingswijzigingen 2023 vast te stellen.

  5. 3.2

    De gemeenteraden en provinciale staten worden in de gelegenheid gesteld zienswijzen over de begrotingswijziging 2023 en de ontwerpbegroting Recreatieschap Marrekrite 2024 en meerjarenraming 2025-2027 naar voren te brengen. Het college heeft kennis genomen van de stukken. Het college adviseert de gemeenteraad om geen zienswijzen kenbaar te maken aan het dagelijks bestuur van de Marrekrite.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om geen zienswijze in te dienen over de begrotingswijziging 2023 en de ontwerpbegroting 2024 en meerjarenraming 2025-2027 en de gemeenteraad voor te stellen de brief aan Recreatieschap Marrekrite vast te stellen.

    Besluit

    1. De gemeenteraad besluit om geen zienswijze in te dienen over de begrotingswijziging 2023 en de ontwerpbegroting 2024 en meerjarenraming 2025-2027 en de gemeenteraad voor te stellen de brief aan Recreatieschap Marrekrite vast te stellen.
  6. 3.3

    De jaarstukken 2022 en de concept begroting 2024 van GR SW Fryslân zijn 24 maart 2023 door het bestuur van de gemeenschappelijke regeling vastgesteld. De GR SW Fryslân is de formele werkgever van inwoners met een SW-indicatie die werkzaam zijn bij Caparis NV. Gemeenteraden worden in de gelegenheid gesteld kennis te nemen van de jaarstukken 2022 en eventueel een zienswijze te geven op de begroting 2024 van de Gemeenschappelijke Regeling. Het college van Leeuwarden stelt de gemeenteraad voor om geen zienswijze in te dienen.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen geen zienswijze in te dienen op de concept begroting 2024 van de GR SW Fryslân;

    Besluit

    De gemeenteraad besluit geen zienswijze in te dienen op de concept begroting 2024 van de GR SW Fryslân;

  7. 3.4

    Het Dagelijkse bestuur van de Veiligheidsregio Fryslân(VRF) heeft de gemeente Leeuwarden om een zienswijze gevraagd over de jaarstukken 2022, 1e begrotingswijziging 2023, begroting 2024 en om de wensen en bedenkingen te uiten over de deelname van de VRF aan de landelijke Stichting Waarborgfonds Veiligheidsregio's. Het college stelt aan de raad voor een zienswijze in te dienen.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen een zienswijze te geven op de jaarstukken 2022, en wensen en bedenkingen te verstrekken inzake de deelname aan de Stichting Waarborgfonds Veiligheidsregio's en de brief met deze zienswijze en wensen en bedenkingen conform bijgevoegd aanhangsel aan de Veiligheidsregio Fryslân vast te stellen;

    Besluit

    De gemeenteraad besluit een zienswijze te geven op de jaarstukken 2022, en wensen en bedenkingen te verstrekken inzake de deelname aan de Stichting Waarborgfonds Veiligheidsregio's en de brief met deze zienswijze en wensen en bedenkingen conform bijgevoegd aanhangsel aan de Veiligheidsregio Fryslân vast te stellen;

  8. 3.5

    Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om de Verordening tot wijziging van de Verordening Wmo 2022 gemeente Leeuwarden (tweede wijziging) vast te stellen. De wijziging betreft de toevoeging van sportvoorzieningen in het aanbod van ondersteuning vanuit de Wmo. Hiermee verbreedt de gemeente het aanbod van sportvoorzieningen vanuit de Wmo, welke nu alleen in de vorm van een sportrolstoel in het aanbod is opgenomen.

    Voorgesteld besluit

    De gemeenteraad voor te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening WMO 2022 gemeente Leeuwarden (tweede wijziging) vast te stellen.

    Besluit

    De gemeenteraad besluit de Verordening tot wijziging van de Verordening WMO 2022 gemeente Leeuwarden (tweede wijziging) vast te stellen.

  9. 3.6

    Sociaal Medische Indicatie (SMI) is een vangnetregeling die gemeenten de mogelijkheid geeft om gezinnen tijdelijk financieel te ondersteunen in de kosten van de kinderopvang als zij door bepaalde medische of sociale omstandigheden tijdelijk niet in aanmerking voor de kinderopvangtoeslag. Er zijn veel situaties waarin de huidige verordening van de gemeente Leeuwarden knelt waardoor in de praktijk veel wordt afgeweken van de verordening (hardheidsclausule). De gemeente kan SMI conform de huidige verordening formeel bijvoorbeeld niet inzetten wanneer dit de meest adequate en goedkoopste oplossing is binnen het sociaal domein. Ook is de huidige verordening onvoldoende flexibel om toe te kennen wat nodig is. Daarnaast loopt de verordening qua opbouw, taal en inhoud niet in lijn met andere verordeningen binnen het sociaal domein. Er zijn dus ook veel technische aanpassingen nodig.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen de Verordening Sociaal Medische Indicatie Kinderopvang 2023 gemeente Leeuwarden vast te stellen.

    Besluit

    De gemeenteraad besluit de Verordening Sociaal Medische Indicatie Kinderopvang 2023 gemeente Leeuwarden vast te stellen.

  10. 3.7

    Bij de gemeente Leeuwarden is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor de bouw van een twee-onder-een-kapwoning op het adres Hounsdyk 6 te Goutum. De twee-onder-één-kapwoning dient ter vervanging van de bestaande paardenschuur. Ook de twee bestaande paardenbakken op het perceel worden gesloopt.
    De aanvraag omgevingsvergunning voorziet verder in de bouw van een zwembad van 50 m2. Het zwembad wordt niet overkapt. De bestaande sloot achter het erf wordt deels uitgegraven om een aanlegplaats voor boten te realiseren.
    Dit verzoek is in strijd met het ter plekke geldende bestemmingsplan ‘Goutum’ en ‘Leeuwarden – De Zuidlanden, plandeel Oost en Techum’.  Aan dit verzoek kan medewerking worden verleend door af te wijken van het bestemmingsplan. Daarvoor is een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad vereist. Het college heeft besloten om aan de gemeenteraad voor te stellen om de ontwerp verklaring van geen bedenkingen vast te stellen voor tervisielegging samen met het ontwerpbesluit omgevingsvergunning.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om de ontwerp verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5 lid 1 van het Besluit omgevingsrecht voor de bouw van een twee-onder-een-kapwoning op het adres Hounsdyk 6 te Goutum voor ter visielegging vast te stellen;

    Besluit

    De gemeenteraad besluit om de ontwerp verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5 lid 1 van het Besluit omgevingsrecht voor de bouw van een twee-onder-een-kapwoning op het adres Hounsdyk 6 te Goutum voor ter visielegging vast te stellen;

  11. 4
    Bespreekpunten
  12. 4.1

    In de Politiewet is vastgelegd dat de gemeenteraad minstens eens per vier jaar de doelen vaststelt die de gemeente op het terrein van de veiligheid nastreeft. Het college legt de Veiligheidsagenda 2023-2026 ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. Daarmee wordt richting gegeven aan het lokale veiligheidsbeleid voor de komende periode. De volgende onderwerpen zijn benoemd als prioritaire thema's:

    • Aanpak overlast, waaronder straatintimidatie
    • Verkleinen speelruimte voor ondermijnende criminaliteit
    • Vergroten bewustwording en weerbaarheid digitale veiligheid en tegengaan cybercrime
    • Uitvoering programma Leeuwarden Oost, Preventie met gezag
    • Mensenhandel en prostitutie
    • Maatschappelijke onrust

    Het college is bevoegd het Uitvoeringsprogramma vast te stellen. Na vaststelling van de Veiligheidsagenda door de gemeenteraad zal het college het Uitvoeringsprogramma vaststellen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Raadsleden (37)

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om de Veiligheidsagenda 2023-2026, met uitzondering van bijlage B Uitvoeringsprogramma Veiligheid 2023-2024, vast te stellen.

    Besluit

    De gemeenteraad besluit om de geamendeerde Veiligheidsagenda 2023-2026, met uitzondering van bijlage B Uitvoeringsprogramma Veiligheid 2023-2024, vast te stellen.

  13. 4.1.1

    Besluit

    Amendement wordt staande de vergadering ingetrokken en derhalve niet in stemming gebracht.

    Het raadslid Bruijnincx (D66) wenst in het het verslag opgenomen te hebben dat er een punt van orde is over de behandelwijze van de moties en amendementen.

  14. 4.1.2

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Raadsleden (37)

    Besluit

    De gemeenteraad besluit:
    Het concept raadsvoorstel te wijzigen en in hoofdstuk 8, pagina 23, boven het onderwerp ‘Woninginbraken en heling’ van de Veiligheidsagenda het volgende toe te voegen:

    Huiselijk geweld en kindermishandeling

    Binnen onze samenleving zijn huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling de meest voorkomende geweldsvormen en een omvangrijk maatschappelijk probleem. Bij de bestrijding van huiselijk geweld werken we nauw samen met andere sectoren. Bijvoorbeeld de geestelijke
    gezondheidszorg (GGZ), reclassering, jeugdzorg, politie en het Openbaar Ministerie (OM). Voor deze aanpak van dit maatschappelijk probleem bestaat de lokale sociale infrastructuur die laagdrempelig is en preventief werkt en ook huiselijk geweld op tijd signaleert. Er bestaat een goede relatie met Veilig
    Thuis Leeuwarden.

    Amendementen

    Titel
    Amendement PvdA - Huiselijk geweld
  15. 4.1.3

    Besluit

    Amendement wordt staande de vergadering ingetrokken en derhalve niet in stemming gebracht.

  16. 4.1.4

    Stemuitslag

    voor 32%
    tegen 68%
    voor
    Raadsleden (12)
    tegen
    Raadsleden (25)

    Besluit

    Motie wordt verworpen.

    Moties

    Titel
    APV aanpassing straatintimidatie
  17. 4.1.5

    Stemuitslag

    voor 81%
    tegen 19%
    voor
    Raadsleden (30)
    tegen
    Raadsleden (7)

    Besluit

    De gemeenteraad verzoekt het college;
    - te onderzoeken wat er gedaan moet worden om te voorkomen dat een gedeelte van de sekswerkers,
    afkomstig uit overige EU landen, in de illegaliteit verdwijnen;
    -tijdens dit onderzoek in gesprek te gaan met Team Mensenhandel van de Politie, om hun ervaringen mee te
    nemen;
    -de uitkomsten van dit onderzoek aan de gemeenteraad voor te leggen.

    Moties

    Titel
    Sekswerk
  18. 4.1.6

    Besluit

    Staande de vergadering wordt door de indiener, raadslid Runhardt gemeld dat zij de motie aanhoudt en niet in stemming brengt.

  19. 5

    Besluit

    Voorzitter sluit de vergadering.