Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluitvorming (raad)

maandag 4 oktober 2021

20:00 - 22:30
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Sybrand Buma
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    Raadslid Astro stelt voor om agendapunt 8.1 Bestemmingsplan Leeuwarden Arken en woonschepen af te voeren van de agenda omdat er nieuwe informatie is ontvangen. Een meerderheid van de raad ondersteunt dit voorstel.
    De aldus gewijzigde agenda wordt vastgesteld.

  2. 2

    Besluit

    De heer Friso Douwstra neemt afscheid als wethouder omdat hij als gedeputeerde van de provincie Fryslân is geïnstalleerd.
    Achtereenvolgens wordt hij toegesproken door de nestor van de raad Gijs Jacobse, de fractievoorzitter van de CDA fractie Sytse Brouwer en burgemeester Buma. Tot slot spreekt Friso Douwstra zelf de raad toe.

  3. 3

    Ten gevolge van het vertrek van Friso Douwstra is een benoeming van een nieuwe wethouder aan de orde.De fractievoorzitter van het CDA Sytse Brouwer draagt Abel Reitsma voor als wethouder.
    Abel Reitsma accepteert de kandidatuur en presenteer zichzelf.


    O.g.v. art. 12 RvO is er een commissie Benoembaarheid bestaande uit de raadsleden van der Sloot(voorzitter), Veldstra en Rijpma. De commissie bij monde van de voorzitter meldt dat het onderzoek naar benoembaarheid, zoals vermeld in art. 12 RvO is uitgevoerd. Conclusie is dat de kandidaat wethouder Reitsma benoembaar is.


    Omdat het een benoeming van een persoon betreft is een geheime stemming aan de orde. De stembriefjes worden ingenomen en geteld. De uitslag wordt gemeld door de voorzitter van de stemcommissie raadslid van der Sloot. Er zijn 36 briefjes ingeleverd, 34 stemmen voor Abel Reitsma, 1 stem blanco, 1 stem ongeldig.

    Voorgesteld besluit

    A.P.W. (Abel) Reitsma met ingang van 04 oktober 2021 te benoemen tot wethouder gemeente Leeuwarden.
    De tijdsbestedingsnorm vast te stellen op 1.0 fte.

    Besluit

    De raad besluit A.P.W. (Abel) Reitsma met ingang van 04 oktober 2021 te benoemen tot wethouder gemeente Leeuwarden.
    De tijdsbestedingsnorm vast te stellen op 1.0 fte.

  4. 4
    Installatie raadslid CDA (opvolger van Abel Reitsma)
  5. 5
    Installatie fractieassistent Lijst058
  6. 6

  7. 7
    Hamerstukken:
  8. 7.1

    Het college heeft besloten om aan de gemeenteraad een vierde verzamelvoorstel voor de wijziging van de begroting 2021 vast te stellen. Het verzamelvoorstel begrotingswijzigingen bestaat uit inhoudelijke begrotingswijzigingen en uit financieel technische begrotingswijzigingen, zijnde wijzigingen van zuiver financieel technische aard zonder beleidsmatige aspecten
    Dit verzamelvoorstel heeft per saldo geen effect op het begrotingsresultaat; de wijzigingen in dit voorstel verlopen budgetneutraal.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Raadsleden (36)

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen het vierde verzamelvoorstel begrotingswijzigingen 2021 vast te stellen.

    Besluit

    1. De gemeenteraad besluit het vierde verzamelvoorstel begrotingswijzigingen 2021 vast te stellen.

  9. 7.2

    Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om het gedeelte van de parkeerstrook en het trottoir kadastraal behorende bij perceel Hoofdstraat 51 te Warten aan de openbaarheid te onttrekken. In het pand aan de Hoofdstraat 51 was voorheen een supermarkt gevestigd, maar inmiddels is het pand al een aantal jaar in gebruik als woning in combinatie met een aan huis verbonden beroep. De bewoners van het perceel willen graag kunnen beschikken over hun kadastrale eigendom en hun tuin vergroten door een herinrichting van trottoir en een deel van de parkeerstrook. Door de parkeerstrook op te heffen en deze aan de openbaarheid te onttrekken kan de weg worden verbreed in de vorm van een passeerstrook. Dit zorgt ervoor dat het verkeer de mogelijkheid krijgt om elkaar hier te passeren, wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Raadsleden (36)

    Voorgesteld besluit

    1: Aan de gemeenteraad voor te stellen het gedeelte van de parkeerstrook en het trottoir kadastraal behorende bij perceel Hoofdstraat 51 te Warten aan de openbaarheid te onttrekken;

    Besluit

    De gemeenteraad besluit het gedeelte van de parkeerstrook en het trottoir kadastraal behorende bij perceel Hoofdstraat 51 te Warten aan de openbaarheid te onttrekken;

  10. 7.3

    Het bestuur van stichting Cultureel Centrum De Harmonie heeft mevrouw W. Zuidema-Haarns, mevrouw D. Kasova en mevrouw M. Vegt voorgedragen als nieuw bestuursleden van de stichting. Het college heeft besloten aan de gemeenteraad voor te stellen om  op grond van de voordracht van De Harmonie de genoemde kandidaten te benoemen als nieuwe bestuursleden van de stichting. Benoeming van bestuursleden is op grond van de statuten de bevoegdheid van de gemeenteraad.
    Mevrouw Zuidema is plaatsvervangend directeur bij het Wetterskip Fryslân en heeft ruime bestuurlijke en politieke ervaring, mevrouw Kasova heeft als algemeen directeur van de Economic Board Noord-Nederland een groot noordelijk netwerk in het bedrijfsleven en mevrouw Vegt heeft als directeur-bestuurder van K&C, expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur te Assen en Groningen, specifieke culturele kennis en kent het noordelijke culturele veld. Met de benoeming van deze drie kandidaten zijn de portefeuilles kunst en cultuur, marketing, sales, ondernemerschap en bestuurlijk (politiek) ingevuld en is het bestuur weer op volle sterkte. De twee overige nog zittende bestuursleden zijn M. Kuipers (voorzitter) en G.P. Vermeulen (financiën).

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Raadsleden (36)

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen om als als bestuurslid van de stichting Cultureel Centrum De Harmonie te benoemen:
    - mevrouw W. Zuidema- Haans uit Leeuwarden,
    - mevrouw D. Kasova uit Groningen
    - mevrouw M. Vegt uit Groningen

    Besluit

    De gemeenteraad besluit om als als bestuurslid van de stichting Cultureel Centrum De Harmonie te benoemen:
    - mevrouw W. Zuidema- Haans uit Leeuwarden,
    - mevrouw D. Kasova uit Groningen
    - mevrouw M. Vegt uit Groningen

  11. 7.4

    Bij de Gemeente Leeuwarden is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor de bouw van vijftien recreatieappartementen in drie logiesgebouwen, ter vervanging van bestaande bedrijfsbebouwing, op het adres Leons 11 te Leons. Dit verzoek is in strijd met het ter plekke geldende bestemmingsplan ‘Bûtengebiet’.
    Op 2 juni 2021 heeft de gemeenteraad besloten een ontwerp verklaring van geen bedenkingen vast te stellen voor het kunnen afwijken van het bestemmingsplan. De ontwerp omgevingsvergunning met ontwerp verklaring van geen bedenkingen en overige stukken hebben ter visie gelegen. Binnen de ter visie termijn is er één zienswijze door de provincie ingediend. De zienswijze geeft aanleiding om de ruimtelijke onderbouwing tekstueel te verduidelijken. De zienswijzen hebben het college geen aanleiding gegeven om af te wijken van het voornemen om medewerking te verlenen aan de aanvraag omgevingsvergunning. Het college stelt om die reden aan de raad voor een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Indien de raad besluit een verklaring van geen bedenkingen af te geven dan zal de omgevingsvergunning daarna worden verleend door het college.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Raadsleden (36)

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om de verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5 lid 1 van het Besluit omgevingsrecht voor de bouw van 15 recreatieappartementen op het adres Leons 11 te Leons vast te stellen;

    Besluit

    De gemeenteraad besluit om de verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5 lid 1 van het Besluit omgevingsrecht voor de bouw van 15 recreatieappartementen op het adres Leons 11 te Leons vast te stellen;

  12. 7.5

    Bij de Gemeente Leeuwarden is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor de bouw van twee pluimveestallen op het adres Harnsterdyk 7 te Stiens. Dit verzoek is in strijd met het ter plekke geldende wijzigingsplan ‘Stiens – Harnsterdyk 7’, aangezien de stallen een grotere oppervlakte hebben dan in het wijzigingsplan is toegestaan. De stallen passen wel binnen het bouwvlak en voldoen aan de overige bouwregels. De stallen mogen per stuk een maximale oppervlakte hebben van 500 m2. De aangevraagde stallen zijn 3.288 m2 per stal.


    Op 7 oktober 2020 heeft de gemeenteraad besloten een ontwerp vvgb vast te stellen, waarna de ontwerp omgevingsvergunning met ontwerp vvgb en overige stukken ter visie hebben gelegen. Binnen de tervisietermijn is er één zienswijze ingediend. De zienswijzen hebben voor het college geen aanleiding gegeven om tot een aanpassing van het plan te komen. Het college stelt om die reden aan de raad voor een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Indien de raad besluit een verklaring van geen bedenkingen af te geven dan zal de omgevingsvergunning daarna worden verleend door het college.

    Stemuitslag

    voor 83%
    tegen 17%
    voor
    Raadsleden (30)
    tegen
    Raadsleden (6)

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om de verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5 lid 1 van het Besluit omgevingsrecht voor de bouw van twee pluimveestallen op het adres Harnsterdyk 7 te Stiens vast te stellen;

    Besluit

    1. De gemeenteraad besluit om de verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5 lid 1 van het Besluit omgevingsrecht voor de bouw van twee pluimveestallen op het adres Harnsterdyk 7 te Stiens vast te stellen;

    stemverklaringen
    De fractie PvdD wil geacht worden tegen gestemd te hebben, de fractie is principieel tegen intensieve veehouderij en het daarmee samenhangend risico op zoönosen.
    De fractie van GLL  wil geacht worden tegen gestemd te hebben, de fractie vindt megastallen onwenselijk mede in het licht van stikstof uitstoot en vleesconsumptie.

  13. 8
    Bespreekstukken:
  14. 8.1

    Agendapunt is van de agenda afgevoerd

    Voorgesteld besluit

    Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
    1. de “Reactie- en antwoordnota zienswijzen ontwerpbestemmingsplan Leeuwarden – Arken en woonschepen”, waarin tevens wordt ingegaan op de inspraakreacties op de welstandscriteria en een ambtshalve wijziging vast te stellen;
    2. de Ambtshalve aanpassing Bestemmingplan Leeuwarden - Arken en woonschepen met Zaaknummer: Z226422-2020 vast te stellen;
    3. de 'Reactienota aanvullende zienswijze ontwerp- bestemmingsplan Leeuwarden Arken en Woonschepen' vast te stellen;
    4. het bestemmingsplan “Leeuwarden – Arken en woonschepen” gewijzigd vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.BPWARKENWSCHEPEN-VG01;
    5. geen exploitatieplan vast te stellen;
    6. de Welstandscriteria Arken vast te stellen en een dag na bekendmaking in werking te laten treden;

  15. 8.1.1

    AGendapunt is van de agenda afgevoerd

  16. 8.2

    In het gebied rond het Wilhelminapark in Grou is Elkien van plan om in 5 fasen vervangende nieuwbouw van in totaal 75 grondgebonden woningen en 40 appartementen te realiseren. De plannen voor deze herstructurering zijn in strijd met het geldende bestemmingsplan Grou en passen (deels) niet in de geldende welstandscriteria. Er wordt weliswaar grotendeels gebouwd op locaties die nu ook al bebouwd zijn, maar de situering van de bebouwing is anders en er zijn deels 3 bouwlagen voorzien. Daarnaast wordt er in het noordelijk deel van het plangebied ruimte gemaakt voor maximaal 80 openbare parkeerplaatsen.
    Voor de vervangende nieuwbouw kan grotendeels worden aangesloten bij de welstandscriteria uit de Welstandsnota. Omdat daarin echter wordt uitgegaan van woningen met 1 of 2 bouwlagen, terwijl het nu ook mogelijk wordt gemaakt appartementen te realiseren in maximaal 3 bouwlagen, moeten de welstandsrichtlijnen daarop worden aangepast.


    Ten behoeve van de herstructurering zijn een nieuw bestemmingsplan en nieuwe welstandsrichtlijnen in procedure gebracht. Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp welstandsrichtlijnen hebben zes weken ter inzage gelegen en binnen deze termijn zijn twee zienswijzen ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan. De zienswijzen geven geen aanleiding om goedkeuring aan het bestemmingsplan te onthouden of het bestemmingsplan aan te passen en het college stelt de gemeenteraad dan ook voor om het bestemmingsplan en de welstandsrichtlijnen ongewijzigd vast te stellen.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Raadsleden (36)

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
      a. de reactie- en antwoordnota zienswijzen ontwerpbestemmingsplan ‘Grou - herstructureren woningbouw Nijdjipstrjitte e.o.’ vast te stellen;
      b. het bestemmingsplan ‘Grou - herstructureren woningbouw Nijdjipstrjitte e.o.’ met nummer NL.IMRO.0080.12006BP00-VG01 vast te stellen;
      c. de ‘Welstandscriteria Grou – Herstructureren woningbouw Nijdjipstrjitte eo’ vast te stellen en een dag na bekendmaking in werking te laten treden;
      d. geen exploitatieplan vast te stellen.

    Besluit

    Het geamendeerde besluit wordt met algemene stemmen door de raad vastgesteld.
    1. de reactie- en antwoordnota zienswijzen ontwerpbestemmingsplan ‘Grou - herstructureren woningbouw Nijdjipstrjitte e.o.’ vast te stellen;
    2. het bestemmingsplan ‘Grou - herstructureren woningbouw Nijdjipstrjitte e.o.’ met nummer NL.IMRO.0080.12006BP00-VG01 gewijzigd vast te stellen, inhoudende dat het plangebied aangepast wordt conform bijgevoegde verbeelding;
    3. de ‘Welstandscriteria Grou – Herstructureren woningbouw Nijdjipstrjitte eo’ vast te stellen en een dag na bekendmaking in werking te laten treden;
    4. geen exploitatieplan vast te stellen.

  17. 8.2.1

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Raadsleden (36)

    Besluit

    De raad besluit met algemene stemmen
    1. de reactie- en antwoordnota zienswijzen ontwerpbestemmingsplan ‘Grou - herstructureren woningbouw Nijdjipstrjitte e.o.’ vast te stellen;
    2. het bestemmingsplan ‘Grou - herstructureren woningbouw Nijdjipstrjitte e.o.’ met nummer NL.IMRO.0080.12006BP00-VG01 gewijzigd vast te stellen, inhoudende dat het plangebied aangepast wordt conform bijgevoegde verbeelding;
    3. de ‘Welstandscriteria Grou – Herstructureren woningbouw Nijdjipstrjitte eo’ vast te stellen en een dag na bekendmaking in werking te laten treden;
    4. geen exploitatieplan vast te stellen.

    Amendementen

    Titel
    Amendement Bestemmingsplan Nijdjip
  18. 8.3

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Raadsleden (36)

    Besluit

    De raad besluit :
    Verzoekt het college;
    • Maximaal 8000 euro ter beschikking te stellen aan het netwerkcentrum Oud Oost/de Klomp
    voor de aanschaf van (tweedehands) professioneel keukenapparatuur.
    • Maximaal 5000 euro te reserveren voor (tweedehands) professionele keukenapparatuur
    voor soortgelijke bewoners initiatieven.
    • Dit bedrag te dekken uit het ISI.
    • Daar toe de begroting 2021 te wijzigen.

    Moties

    Titel
    Keukenapparatuur de Klomp
  19. 9
    Wensen en bedenkingen:
  20. 9.1

    Besluit

    Alle fracties staan positief tegenover het voornemen om in te stemmen met de Noodopvang locatie.
    De burgemeester doet een aantal toezeggingen.

    1. Burgemeester zegt toe dat er geen medewerking verleend zal worden bij het tegelijkertijd vestigen van een Noodopvang vluchtelingen en structurele huisvesting van statushouders.
    2. Voor wat betreft de periode van opvang meldt de burgemeester dat dit goed in de bestuursovereenkomst wordt geregeld, een half jaar met de mogelijkheid van 2 maal verlenging met 3 maand. Na een jaar stopt de Noodopvang.
    3. Burgemeester zegt toe dat hij in gesprek gaat over het aantal vluchtelingen dat opgevangen wordt. Tegelijkertijd zegt hij dat voor het COA 250 te weinig is om de opvang goed te organiseren, 600 is wel het maximum.

    Toezeggingen

    Titel
    Noodopvang locatie wensen en bedenkingen
  21. 10
    Sluiting