Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluitvorming (raad)

woensdag 22 december 2021

17:00 - 22:30
Locatie

Teams

Voorzitter
Julie Bruijnincx & Sybrand Buma
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    I.v.m. het uitgestelde vervolg van het debat over de Visie "Samen werken aan een armoedevrij Leeuwarden" wordt de vergadering voorgesteld agendapunt 4.4 van de agenda af te halen.
    Op verzoek van de werkgeverscommissie is hamerstuk 3.14 toegevoegd aan de agenda.

    Besluit

    I.v.m. het uitgestelde vervolg van het debat over de Visie "Samen werken aan een armoedevrij Leeuwarden" wordt agendapunt 4.4 van de agenda afgehaald.
    Op verzoek van de werkgeverscommissie wordt hamerstuk 3.14 toegevoegd aan de agenda.
    Met deze wijzigingen wordt de agenda vastgesteld.

  2. 2

    Besluit

    In het verslag wordt de motie 4.3.2 Verbetering informatie aan gebruikers Wmo vervoer ten onrechte toegeschreven aan GroenLinks; dat moet PvdA zijn.
    Met deze wijziging wordt het verslag vastgesteld.

  3. 3
    Hamerstukken
  4. 3.1

    Bij de berekening van de tarieven onroerendezaakbelastingen en rioolheffingen 2022 is gerekend met voorlopige uitkomsten van de herwaardering 2022 voor de Wet Waardering onroerende zaken (Wet WOZ). Deze tarieven zijn verwerkt in het voorstel Belastingverordeningen 2022 zoals die in de raadsvergadering van 8 november 2021 zijn vastgesteld. Om zo min mogelijk financieel risico te lopen worden de tarieven OZB en rioolheffingen herberekend op basis van de meest actuele uitkomst van de herwaardering 2022. Het college stelt de gemeenteraad voor deze aangepaste tarieven vast te stellen middels  wijzigingsvoorstellen voor de beide verordeningen.
    Daarnaast stelt het college aan de gemeenteraad voor een eerste wijziging van de legesverordening vast te stellen. In deze wijziging zijn technische en wettelijke wijzigingen en de uitkomsten van de vaststelling van de begroting 2022 verwerkt.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen:
    a. de verordening tot eerste wijziging van de verordening onroerende-zaakbelastingen Leeuwarden 2022 vast te stellen;
    b. de verordening tot eerste wijziging van de verordening rioolheffingen Leeuwarden 2022 vast te stellen;
    c. de verordening tot eerste wijziging van de legesverordening Leeuwarden 2022 vast te stellen;

    Besluit

    a. de verordening tot eerste wijziging van de verordening onroerende-zaakbelastingen Leeuwarden 2022 vast te stellen;
    b. de verordening tot eerste wijziging van de verordening rioolheffingen Leeuwarden 2022 vast te stellen;
    c. de verordening tot eerste wijziging van de legesverordening Leeuwarden 2022 vast te stellen.

  5. 3.2

    Het college stelt aan de gemeenteraad voor om een Masterplan Heechterp Vernieuwt vast te stellen. Dit is een stedenbouwkundig plan op schetsniveau. Het Masterplan Heechterp is opgesteld in samenwerking met woningcorporatie Elkien, huurderorganisaties en bewoners. De aanleiding hiervoor is de slechte bouwkundige staat van de 576 portieketageflats. Dit is ruim 50% van het aantal woningen in Heechterp (1.073). Elkien heeft eind 2018 de beslissing genomen om voor deze flats over te gaan tot de planvorming van sloop/nieuwbouw. De vaststelling van de Masterplan is het startpunt van de verdere planvorming voor de vernieuwing van de wijk van de woningvoorraad en van de openbare ruimte.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
    a. Het masterplan "Heechterp Vernieuwt" vast te stellen;
    b. Een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen van € 392.000,- voor de plankosten en het opstellen van het stedenbouwkundig plan;
    c. Het onder b genoemde krediet te dekken uit de reserve ISV3 onderdeel stedelijke woonkwaliteit;
    d. De begroting 2022 dienovereenkomstig te wijzigen;

    Besluit

    a. Het masterplan "Heechterp Vernieuwt" vast te stellen;
    b. Een voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen van € 392.000,- voor de plankosten en het opstellen van het stedenbouwkundig plan;
    c. Het onder b genoemde krediet te dekken uit de reserve ISV3 onderdeel stedelijke woonkwaliteit;
    d. De begroting 2022 dienovereenkomstig te wijzigen.

  6. 3.3

    Er is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend om de melkveehouderij aan de Skrins 4 in Easterlittens uit te breiden. De uitbreiding voorziet in een verbreding van de bestaande ligboxenstal, het realiseren van een jongveestal door het overkappen van een (niet meer in gebruik zijnde) sleufsilo, het plaatsen van een mestzak en het realiseren van een vaste mestopslag.
    De aanvraag is in strijd met het ter plekke geldende bestemmingsplan ‘Bûtengebiet’ omdat door de uitbreiding van de bestaande ligboxenstal de maximale oppervlakte van een bedrijfsgebouw wordt overschreden en omdat de dakhellingen van de ligboxenstal en de jongveestal minder bedragen dan het bestemmingsplan voorschrijft.


    Medewerking aan de aanvraag omgevingsvergunning kan worden verleend door middel van een uitgebreide procedure waarvoor een ‘verklaring van geen bedenkingen’ van de gemeenteraad is vereist. Het college stelt de gemeenteraad voor een ontwerp verklaring van geen bedenkingen vrij te geven voor ter visielegging. Hierna zullen de ontwerp omgevingsvergunning en ontwerp verklaring van geen bedenkingen ter visie worden gelegd.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om de ontwerp verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5, lid 1 van het Besluit omgevingsrecht voor de uitbreiding van de melkveehouderij aan de Skrins 4 te Easterlittens vast te stellen voor ter visie legging;

    Besluit

    om de ontwerp verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5, lid 1 van het Besluit omgevingsrecht voor de uitbreiding van de melkveehouderij aan de Skrins 4 te Easterlittens vast te stellen voor ter visie legging;

    De PvdD wordt geacht tegen te hebben gestemd.

  7. 3.4

    Er is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend om bij de pluimveehouderij aan de Wielsterdyk 2 in Weidum een tweede bedrijfswoning te bouwen en een schuur/technische ruimte te vervangen. De aanvraag is in strijd met het ter plekke geldende bestemmingsplan ‘Bûtengebiet’ aangezien de tweede bedrijfswoning deels een plat dak krijgt, het bouwvlak voor meer dan 50% bebouwd wordt en de nieuwe schuur/technische ruimte iets buiten het bouwvlak komt. Medewerking aan de aanvraag omgevingsvergunning kan worden verleend door middel van een uitgebreide procedure waarvoor een ‘verklaring van geen bedenkingen’ van de gemeenteraad is vereist.


    Op 7 juli 2021 heeft de gemeenteraad besloten de ontwerp vvgb ter visie te leggen. Tijdens deze periode is één zienswijze ingediend die geen aanleiding geeft om af te wijken van het voornemen om medewerking te verlenen aan de aanvraag omgevingsvergunning. Wel is naar aanleiding van de zienswijze een aangepast landschappelijk inrichtingsplan opgesteld en is de plancontour van de omgevingsvergunning aangepast aan het landschappelijke inrichtingsplan.


    Het college heeft besloten aan de raad voor te stellen een vvgb af te geven waarna de omgevingsvergunning verleend kan worden door het college.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om de verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5, lid 1 van het Besluit omgevingsrecht (Bor) voor de bouw van een tweede bedrijfswoning en vervanging van een schuur/technische ruimte aan de Wielsterdyk 2 te Weidum vast te stellen

    Besluit

    om de verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5, lid 1 van het Besluit omgevingsrecht (Bor) voor de bouw van een tweede bedrijfswoning en vervanging van een schuur/technische ruimte aan de Wielsterdyk 2 te Weidum vast te stellen

  8. 3.5

    Het college heeft besloten om aan de gemeenteraad een vijfde verzamelvoorstel voor de wijziging van de begroting 2021 vast te stellen. Het verzamelvoorstel begrotingswijzigingen bestaat uit inhoudelijke begrotingswijzigingen en uit financieel technische begrotingswijzigingen, zijnde wijzigingen van zuiver financieel technische aard zonder beleidsmatige aspecten
    Dit verzamelvoorstel heeft per saldo geen effect op het begrotingsresultaat; de wijzigingen in dit voorstel verlopen budgetneutraal.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen het vijfde verzamelvoorstel begrotingswijzigingen 2021 vast te stellen.

    Besluit

    het vijfde verzamelvoorstel begrotingswijzigingen 2021 vast te stellen.

  9. 3.6

    Het bestemmingsplan Leeuwarden – Partiële herziening kleine windturbines biedt een juridisch-planologische regeling voor het toestaan van kleine windturbines bij agrarische bedrijven. Het plangebied betreft globaal het agrarische gebied binnen de gemeente Leeuwarden.
    Het ontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 10 juni 2021 gedurende 6 weken ter visie gelegen. Er zijn 5 zienswijzen ingediend. Provincie Fryslân heeft geen zienswijze ingediend, maar buiten de zienswijzentermijn om, een verzoek tot aanpassing van de regels ingediend. De zienswijzen en het verzoek van de provincie leiden tot een aanpassing van het bestemmingsplan, in die zin dat de regels aangescherpt worden. Het bestemmingsplan wordt aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
    a. De reactie- en antwoordnota zienswijzen vast te stellen;
    b. Het bestemmingsplan “Leeuwarden – partiële herziening kleine windturbines” gewijzigd vast te stellen onder toekenning van het nummer NLIMRO008000007BP00-VG01;
    c. Geen exploitatieplan vast te stellen;

    Besluit

    a. De reactie- en antwoordnota zienswijzen vast te stellen;
    b. Het bestemmingsplan “Leeuwarden – partiële herziening kleine windturbines” gewijzigd vast te stellen onder toekenning van het nummer NLIMRO008000007BP00-VG01;
    c. Geen exploitatieplan vast te stellen.

    De fracties van Gemeentebelangen en Lijst 058 worden geacht tegen te hebben gestemd.

  10. 3.7

    Er is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend om de bestaande minicamping aan de Ayttadyk 10 in Swichum uit te breiden. De uitbreiding voorziet in de uitbreiding van het aantal kampeerplaatsen van 15 naar 25, het plaatsen van 9 blokhutten, het plaatsen van een sanitairgebouw, het realiseren van extra parkeerplaatsen, het verplaatsen van de paardenbak en het legaliseren van het gebruik van de voormalige ligboxenstal als caravanstalling. De aanvraag is in strijd met het ter plekke geldende bestemmingsplan ‘Leeuwarden - Buitengebied. Medewerking aan de aanvraag omgevingsvergunning kan worden verleend door middel van een uitgebreide procedure waarvoor een ‘verklaring van geen bedenkingen’ van de gemeenteraad is vereist. Het college stelt de gemeenteraad voor een ontwerp verklaring van geen bedenkingen vrij te geven voor ter visielegging. Na het besluit van de raad zullen de ontwerp omgevingsvergunning en ontwerp verklaring van geen bedenkingen ter visie worden gelegd.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om de ontwerp verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5, lid 1 van het Besluit omgevingsrecht voor de uitbreiding van de minicamping aan de Ayttadyk 10 te Swichum vast te stellen voor ter visie legging;

    Besluit

    om de ontwerp verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5, lid 1 van het Besluit omgevingsrecht voor de uitbreiding van de minicamping aan de Ayttadyk 10 te Swichum vast te stellen voor ter visie legging.

  11. 3.8

    Op 9 oktober 2017 is een tijdelijke omgevingsvergunning verleend voor de realisatie van zonnepark De Zwette te Leeuwarden voor de duur van 15 jaar. Het zonnepark is inmiddels gerealiseerd. Om exploitatie-technische redenen is het wenselijk de vergunde termijn te verlengen van 15 naar 25 jaar. Daartoe is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend. Medewerking kan worden verleend met een uitgebreide procedure. Een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad maakt hier deel van uit. De ontwerp vergunning en ontwerp verklaring van geen bedenkingen hebben ter visie gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om een verklaring van geen bedenkingen vast te stellen voor het verlengen van de verleende tijdelijke omgevingsvergunning van 15 naar 25 jaar inzake zonnepark De Zwette te Leeuwarden.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om een verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5 lid 1 van het Besluit omgevingsrecht vast te stellen voor het verlengen van de verleende tijdelijke omgevingsvergunning van 15 naar 25 jaar inzake zonnepark De Zwette te Leeuwarden;

    Besluit

    om een verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5 lid 1 van het Besluit omgevingsrecht vast te stellen voor het verlengen van de verleende tijdelijke omgevingsvergunning van 15 naar 25 jaar inzake zonnepark De Zwette te Leeuwarden.

    De fracties van Gemeentebelangen en Lijst 058 worden geacht tegen te hebben gestemd.

  12. 3.9

    Het bestemmingsplan Leeuwarden Buitengebied – Dekemawei 15 Baard biedt een juridisch-planologische regeling voor het perceel Dekemawei 15 te Baard. Het bestemmingsplan herstelt een fout in het geldende bestemmingsplan Bûtengebiet. In dat bestemmingsplan is op het perceel, naast de bestemming Wonen – Agrarisch, een aanduiding opgenomen “specifieke vorm van wonen – twee woningen”, waardoor het hoofdgebouw gebruikt mag worden voor ten hoogste twee woningen. Er werd echter niet een tweede woning in het hoofdgebouw gerealiseerd, maar een bestaande loods werd omgebouwd tot woning. Om het bestemmingsplan in overeenstemming te brengen met de feitelijke situatie is dit bestemmingsplan opgesteld. Het bestemmingsplan Leeuwarden Buitengebied – Dekemawei 15 Baard voorziet in de mogelijkheid van het realiseren van een woning in het ruimtelijk ondergeschikte gebouw. Tevens wordt de bestemming van het perceel omgezet van Wonen – Agrarisch naar Wonen.


    Het ontwerpbestemmingsplan heeft van donderdag 30 september tot en met woensdag 10 november 2021 ter inzage gelegen. Gedurende deze periode kon een ieder zijn of haar zienswijze kenbaar maken. Er zijn geen zienswijzen ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan. Het college heeft besloten het bestemmingsplan ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
    a. het bestemmingsplan “Leeuwarden Buitengebied – Dekemawei 15 Baard” vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.01010BP00-VG01;
    b. geen exploitatieplan vast te stellen;

    Besluit

    a. het bestemmingsplan “Leeuwarden Buitengebied – Dekemawei 15 Baard” vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.01010BP00-VG01;
    b. geen exploitatieplan vast te stellen.

  13. 3.10

    De gemeente biedt inwoners met een laag inkomen, laag vermogen en hoge zorgkosten een collectieve zorgverzekering (AV Frieso Compleet) aan. Hiervoor wordt er jaarlijks een overeenkomst afgesloten met De Friesland. Door het wijzigen van Europese aanbestedingsregels is het gunnen van de opdracht aan De Friesland alleen mogelijk na een aanbesteding. Om ervoor te zorgen dat de gemeente het aanbieden van een collectieve zorgverzekering niet hoeft aan te besteden en De Friesland de opdracht kan gunnen, is het noodzakelijk om uitsluitend recht te vestigen voor De Friesland. De afgelopen 2 jaar is dit middels het vaststellen van een verordening gerealiseerd. De huidige verordening komt van rechtswege per 2022 te vervallen. Het verlengen van het uitsluitend recht voor De Friesland is wenselijk. Het college stelt de gemeenteraad voor om bij verordening in 2022 en 2023 het uitsluitend recht aan De Friesland te verlenen.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen de "Verordening vestigen uitsluitend recht Collectieve zorgverzekering minima Leeuwarden 2022 en 2023" vast te stellen.

    Besluit

    de "Verordening vestigen uitsluitend recht Collectieve zorgverzekering minima Leeuwarden 2022 en 2023" vast te stellen.

  14. 3.11

    Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om de juridische fusie en de daarbij behorende statutenwijziging tussen de stichting samenwerkingsverband primair onderwijs Gearhing en de stichting voor openbaar onderwijs Odyssee goed te keuren.
    Het college brengt een positief advies uit inzake de fusie van de stichting Gearhing en de stichting Odyssee over het fuseren tot een Stichting Samenwerkingsbestuur GO (werktitel) waarbinnen openbare, algemeen bijzondere en in de toekomst waarschijnlijk ook samenwerkingsscholen zullen vallen. Stichting Gearhing houdt twee scholen binnen de gemeente Leeuwarden in stand, te weten De Gielguorde te Mantgum en obs It Partoer te Weidum.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen:
        a. de juridische fusie tussen de stichting samenwerkingsverband primair onderwijs Gearhing en de stichting voor openbaar onderwijs Odyssee goed te keuren;
        b. de statutenwijziging van de stichting samenwerkingsverband primair onderwijs Gearhing hieromtrent conform bijgevoegd aanhangsel goed te keuren.

    Besluit

    a. de juridische fusie tussen de stichting samenwerkingsverband primair onderwijs Gearhing en de stichting voor openbaar onderwijs Odyssee goed te keuren;
    b. de statutenwijziging van de stichting samenwerkingsverband primair onderwijs Gearhing hieromtrent conform bijgevoegd aanhangsel goed te keuren.

  15. 3.12

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen:
    a. de Verordening afvalstoffenheffing Leeuwarden 2022 vast te stellen
    b. de Tarieventabel verordening afvalstoffenheffing 2022 vast te stellen

    Besluit

    a. de Verordening afvalstoffenheffing Leeuwarden 2022 vast te stellen
    b. de Tarieventabel verordening afvalstoffenheffing 2022 vast te stellen

    De fracties van Lijst 058 en FNP worden geacht tegen te hebben gestemd.

  16. 3.13

    Leeuwarden heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De gemeente kijkt naar voren en wil deze energie en verbondenheid doorzetten en vasthouden. Juist in deze tijd waar we staan voor grote opgaven, zoals de woningbouwopgave, de impact van het Corona-tijdperk, maar ook het duidelijk veranderende klimaat. Deze opgaven zullen onder meer landen in Spoordok. Met de centrale ligging naast de binnenstad in combinatie met de goede bereikbaarheid is Spoordok een uniek gebied met ontwikkelpotentie voor Leeuwarden en de regio. Om daadwerkelijk tot ontwikkeling te komen is eerst een stip op de horizon nodig. Hiervoor is de Gebiedsvisie Grensverleggend Spoordok opgesteld.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om de Gebiedsvisie Grensverleggend Spoordok vast te stellen;

    Besluit

    om de Gebiedsvisie Grensverleggend Spoordok vast te stellen.

    Er zijn stemverklaringen van CDA en Lijst 058.

  17. 3.14

    Voorgesteld besluit

    Aan de gemeenteraad voor te stellen om


    1. Het Delegatiebesluit vast te stellen.


    2. Het beslispunt 2, uit het raadsbesluit van 06-01-2014, feitelijk het
    vigerende delegatiebesluit met als tekst:


    aan de onder 1 genoemde commissie de bevoegdheden te delegeren die
    rechtstreeks voortvloeien uit de Ambtenarenwet, de op deze wet gebaseerde
    en door de raad vastgestelde rechtspositionele voorschriften en de artikelen
    107 tot en met 107e Gemeentewet, met uitzondering van de bevoegdheden
    als bedoeld in artikel 107, 107a, tweede lid, 107d, eerste lid en 107 e, eerste
    lid van de Gemeentewet;


    - in te trekken.

    Besluit

    1. Het Delegatiebesluit vast te stellen.
    2. Het beslispunt 2, uit het raadsbesluit van 06-01-2014, feitelijk het vigerende delegatiebesluit met als tekst: "aan de onder 1 genoemde commissie de bevoegdheden te delegeren die rechtstreeks voortvloeien uit de Ambtenarenwet, de op deze wet gebaseerde en door de raad vastgestelde rechtspositionele voorschriften en de artikelen 107 tot en met 107e Gemeentewet, met uitzondering van de bevoegdheden als bedoeld in artikel 107, 107a, tweede lid, 107d, eerste lid en 107 e, eerste lid van de Gemeentewet" in te trekken.
  18. 4
    Bespreekstukken
  19. 4.1

    Het college stelt de gemeenteraad voor de Omgevingsvisie Leeuwarden 2021 vast te stellen. De visie is nu gereed voor definitieve vaststelling, omdat de inspraakperiode op 20 oktober 2021 is geëindigd. Er zijn 16 reacties binnengekomen. In de vastgestelde reactienota wordt gereageerd op deze reacties. In een enkel geval heeft dat geleid tot wijziging van de tekst van de visie.


    In de afgelopen twee jaren heeft het college gewerkt aan de totstandkoming van deze visie. In het voorjaar van 2020 is het positioneringsdocument ‘Leeuwarden in 2028’ door de raad vastgesteld. In deze visie worden de ambities verder verdiept en uitgewerkt en met elkaar in verband gebracht, worden keuzes gemaakt, wordt rekening gehouden met actuele ontwikkelingen en inzichten en is zo mogelijk de ruimtelijke vertaling daarvan aangegeven. De omgevingsvisie is een visiedocument op hoofdlijnen. Het vormt het vertrekpunt voor het omgevingsplan, gebiedsvisies en inhoudelijke visies.

    Stemuitslag

    voor 97%
    tegen 3%
    voor
    Raadsleden (34)
    tegen
    Raadsleden (1)

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om de Omgevingsvisie Leeuwarden 2021 vast te stellen;

    Besluit

    de Omgevingsvisie Leeuwarden 2021 vast te stellen.

    De Partij voor de Dieren stemt tegen, de overige fracties stemmen voor.
    Raadslid Van der Galiën (Lijst 058) stemt bij dit agendapunt niet mee om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

  20. 4.1.1

    Stemuitslag

    voor 77%
    tegen 23%
    voor
    Raadsleden (27)
    tegen
    Raadsleden (8)

    Besluit

    De raad verzoekt het college

    • Als uitwerking van de Omgevingsvisie een Beleidskader Groene- en Blauwe structuren op
      te stellen;
    • Net als in het Beleidsplan Groen het onderscheid tussen hoofdstructuur en
      nevenstructuur aan te geven;
    • Te beschrijven op welke wijze de bescherming, versterking, uitbreiding, gebruik en
      beheer van deze groene en blauwe structuren wordt vormgeven;
    • Het beleidskader ter besluitvorming aan te bieden aan de gemeenteraad.

    Tegen stemmen de fracties van CDA en FNP, de overige fracties stemmen voor.

    Moties

    Titel
    Motie Beleidskader groene en blauwe structuren - Groenlinks Leeuwarden
  21. 4.1.2

    Stemuitslag

    voor 66%
    tegen 34%
    voor
    Raadsleden (23)
    tegen
    Raadsleden (12)

    Besluit

    De raad verzoekt het college

    • Als uitwerking van de Omgevingsvisie de gemeentelijke kernkwaliteiten op een
      beeldende en duidelijke wijze uit te werken in een Beleidskader Omgevingskwaliteit;
    • Bij deze beschrijving te differentiëren tussen de verschillende landschapstypen in het
      buitengebied, de verschillende dorpen en de verschillende wijken in de stad;
    • Waar mogelijk aan te sluiten bij de gebiedsindeling voor het Omgevingsplan;
    • In ieder geval de landschappelijke kwaliteiten, cultureel erfgoed, architectonische
      kwaliteit, stedenbouwkundige kwaliteit en natuurwaarden mee te nemen als onderdeel
      van de omgevingskwaliteit 2;
    • Aan te geven in welke mate deze kwaliteiten (mede-)sturend zijn bij nieuwe ontwikkelingen;
    • Dit beleidskader ter vaststelling aan te bieden bij de gemeenteraad.

    Tegen stemmen de fracties van CDA, VVD en FNP, de overige fracties stemmen voor.

    Moties

    Titel
    Motie Beleidskader Omgevingskwaliteit - Groenlinks Leeuwarden
  22. 4.1.3

    Stemuitslag

    voor 66%
    tegen 34%
    voor
    Raadsleden (23)
    tegen
    Raadsleden (12)

    Besluit

    De raad verzoekt het college

    1. In het kader van het Programma Leeuwarden Oost de ambities uit de Omgevingsvisie nader uit te werken en te vertalen naar een ruimtelijk ontwikkelkader voor het gebied
      Leeuwarden-Oost;
    2. In deze uitwerking in het bijzonder aandacht te besteden aan de volgende doelstellingen en opgaven:
    • Het behouden en versterken van bestaande cultuurhistorische, stedenbouwkundige
      en ecologische waarden;
    • Het verbinden van Leeuwarden-Oost met andere stadsdelen cq. het verkleinen van de barrièrewerking van drukke wegen als de stadsring en de Archipelweg;
    • De mogelijkheid om bij gebiedsontwikkeling nieuwe verbindingen (beweegroutes) tussen groene gebieden als koppelkans mee te nemen;
    • Te streven naar meer gemengde (ongedeelde) wijken, met constante aandacht voor
      voldoende beschikbaarheid van betaalbare sociale huurwoningen;
    • Behoud van een goed voorzieningenniveau in de wijken;
    • Mogelijkheden voor verdere verdichting en transformatie van verouderd vastgoed;

    3 Dit ontwikkelkader aan de gemeenteraad ter vaststelling aan te bieden.

    Tegen stemmen de fracties van CDA, VVD en FNP, de overige fracties stemmen voor.

    Moties

    Titel
    Motie Ontwikkelkader Leeuwarden-Oost - Groenlinks Leeuwarden
  23. 4.1.4

    Stemuitslag

    voor 66%
    tegen 34%
    voor
    Raadsleden (23)
    tegen
    Raadsleden (12)

    Besluit

    De raad verzoekt het college

    1. Als nadere uitwerking van de Omgevingsvisie een ontwikkelkader te maken voor de
      westelijke en zuidelijke stadsrand van Leeuwarden;
    2. In deze uitwerking in het bijzonder aandacht te besteden aan:
    • De verbindingen tussen stad en platteland;
    • De groene- en blauwe structuren;
    • Een robuust groen uitloopgebied tussen Zwette en de spoorlijn Leeuwarden- Heerenveen (gekoppeld aan de toekomstige fietsverbinding HRMK);
    • Zichtlijnen en aspecten als lichtvervuiling vanuit de omliggende dorpen;

    3 Dit ontwikkelkader aan de gemeenteraad voor te leggen ter besluitvorming.

    Tegen stemmen de fracties van CDA, VVD en FNP, de overige fracties stemmen voor.

    Moties

    Titel
    Motie Ontwikkelkader Stadsrandzone - Groenlinks Leeuwarden
  24. 4.1.5

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Raadsleden (35)

    Besluit

    De raad verzoekt het college

    • Op de kortst mogelijke termijn met de provincie Fryslan, het Wetterskip Fryslan en
      andere betrokken gemeenten zodanige afspraken te maken, dat degene die
      verantwoordelijk is voor het onderhoud van een kleine vaarweg die verantwoordelijkheid
      zodanig invult, dat recreatief gebruik van de kleine vaarwegen niet langer belemmerd wordt;
    • Daarbij te overleggen met de watersportverenigingen die gebruik maken van de kleine vaarwegen;
    • Ervoor te pleiten dat de voor een vaarweg/oever verantwoordelijke overheid ook
      daadwerkelijk de volle verantwoordelijkheid neemt voor beheer en onderhoud van de
      vaarweg, zodat die verantwoordelijkheid niet, met een beroep op een te veronderstellen
      ‘beheerautonomie’, (deels) kan worden afgeschoven op medeoverheden;
    • De provincie Fryslan te verzoeken, in het belang van zowel inwoners als toeristen,
      knopen door te hakken in dit dossier indien voor de zomer van 2022 geen afdoende
      afspraken zijn gemaakt.

    De motie wordt met algemene stemmen aangenomen.

    Moties

    Titel
    Motie Waterrecreatie kleine vaarwegen - PvdA
  25. 4.1.6

    Stemuitslag

    voor 89%
    tegen 11%
    voor
    Raadsleden (31)
    tegen
    Raadsleden (4)

    Besluit

    De raad verzoekt het College
    bij de uitwerking van de Omgevingsvisie naar Omgevingsplannen, beleidskaders en ontwikkelkaders nadrukkelijk toegankelijkheid voor menden met een beperking als toetsingscriterium te hanteren conform het VN verdrag Handicap.

    Tegen stemt de fractie VVD, de overige fracties stemmen voor.

    Moties

    Titel
    Motie Toegankelijkheid volgens VN verdrag bij omgevingsvisie - PvdA
  26. 4.2

    Op 11 november 2020 is de motie ‘Voorbereiden Besluiten Omgevingswet vanuit Raadsperspectief’ aangenomen. Hierbij is verzocht om de raad met betrekking tot diverse onderwerpen te voorzien van een discussienotitie met een aantal scenario’s. Het instellen van een commissie fysieke leefomgeving (voor beoordeling van welstand) en hoe om te gaan met welstand (‘welstandsvergunning’) is een van deze onderwerpen. Op 27 september is er met de raad een debat gevoerd over dit onderwerp, waarbij vier scenario’s zijn voorgelegd ter bespreking. Tijdens het debat bleek dat een voorkeur van een grote meerderheid van de fracties uitgaat naar scenario 4 (het zogenaamde cafetariamodel).


    Parallel hieraan hebben begin 2021 vrijwel alle gemeenten in Fryslân ermee ingestemd, onder de vlag van de VFG, denkrichtingen te onderzoeken met betrekking tot de organisatie van de advisering over ruimtelijke kwaliteit onder de Omgevingswet. De ontwikkelde notitie treft u bij de stukken aan.


    Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld te kiezen voor scenario 4 (het cafetariamodel) en het adviesstelsel over ruimtelijke kwaliteit in VFG verband nader uit te werken voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

    Stemuitslag

    voor 89%
    tegen 11%
    voor
    Raadsleden (32)
    tegen
    Raadsleden (4)

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om vooruitlopend op de invoering van de Omgevingswet een voorstel inzake het adviesstelsel over ruimtelijke kwaliteit in het kader van de Omgevingswet uit te werken aan de hand van een menukaart voor een (collectief) aanbod van kwaliteitsadvisering zoals verwoord in de notitie "Advisering omgevingskwaliteit Fryslân.

    Besluit

    om vooruitlopend op de invoering van de Omgevingswet een voorstel inzake het adviesstelsel over ruimtelijke kwaliteit in het kader van de Omgevingswet uit te werken aan de hand van een menukaart voor een (collectief) aanbod van kwaliteitsadvisering zoals verwoord in de notitie "Advisering omgevingskwaliteit Fryslân.

    De fractie van de VVD stemt tegen, de overige fracties stemmen voor.

  27. 4.2.1

    Stemuitslag

    voor 14%
    tegen 86%
    voor
    Raadsleden (5)
    tegen
    Raadsleden (31)

    Besluit

    De motie wordt verworpen.

    De fracties van VVD en Lijst 058 stemmen voor, de overige fracties stemmen tegen.

    Moties

    Titel
    Motie Uittreden Hus en Hiem VVD
  28. 4.3

    In aanloop naar de aanstaande Omgevingswet (Ow) waarvan de inwerkingtreding is voorzien op 1 juli 2022, dient een aantal al dan niet verplichte raadsbesluiten te worden genomen. De gemeenteraad heeft aangegeven hiervoor een aantal besluiten te willen nemen. Dit raadsbesluit handelt over de participatieplicht voor initiatiefnemers van plannen en de adviesrol van de gemeenteraad bij initiatieven. Hiervoor stelt het college een zogenaamde “lijst van gevallen” voor die aan de gemeenteraad ter vaststelling wordt voorgelegd.

    Stemuitslag

    voor 89%
    tegen 11%
    voor
    Raadsleden (32)
    tegen
    Raadsleden (4)

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om vooruitlopend op de invoering van de Omgevingswet de lijst van projecten vast te stellen waarvoor bij inwerkintreding van de Omgevingswet een bindend advies van de gemeenteraad en participatie door de initiatiefnemer vereist zijn, bij een aanvraag omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit .

    Besluit

    1 om vooruitlopend op de invoering van de Omgevingswet de lijst van projecten vast te stellen waarvoor bij inwerkintreding van de Omgevingswet een bindend advies van de gemeenteraad en participatie door de initiatiefnemer vereist zijn, bij een aanvraag omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit;
    2 de lijst van projecten waarvoor een bindend advies van de gemeenteraad conform artikel 16.15a sub b onder 1° van de Omgevingswet (Ow) en participatie zoals bedoeld in artikel 16.55 (Ow) is vereist als volgt vast te stellen:
    a. het realiseren van een woonfunctie voor meer dan 10 woningen binnen bestaand
    stedelijk gebied;
    b. het realiseren van een woonfunctie voor meer dan 5 woningen buiten bestaand stedelijk
    gebied;
    c. het realiseren van nieuwe bebouwing met een oppervlakte groter dan 250 m2 binnen
    beschermde stads- en dorpsgezichten;
    d. het wijzigen van de functie of het bebouwen van plekken die nu bestemd en in gebruik
    zijn als (openbaar) Groen met een oppervlakte groter dan 250 m2;
    e. het vestigen van een nieuwe milieubelastende activiteit, waarbij een
    omgevingsvergunning voor de milieubelastende activiteit benodigd is;
    f. het vestigen van nieuwe detailhandel, indien dat niet in overeenstemming is met het
    door de gemeenteraad vastgestelde detailhandelsbeleid / de Retailvisie;
    g. het vestigen van een nieuwe kantoorfunctie groter dan 1.500 m2 ;
    h. het vestigen van een nieuwe horecafunctie indien deze niet in overeenstemming is met
    het door de gemeenteraad vastgestelde horecabeleid;
    i. de aanleg of het wijzigen van een weg en/of van een waterweg van meer dan 1
    kilometer lengte;
    j. de uitbreiding van een agrarisch bouwperceel tot een omvang groter dan 2 hectare;
    k. het realiseren van een nieuwe niet-agrarische functies buiten bestaand stedelijk gebied;
    l. het aanleggen van een nieuwe voorziening ten behoeve van het opwekken van energie
    buiten de bebouwde kom;
    m. het vestigen van een nieuwe seksinrichting in strijd met het door de gemeenteraad
    vastgestelde prostitutiebeleid;
    n. het vestigen van een nieuwe niet-voorziene functie, waar bij het opstellen van deze lijst
    nog geen rekening mee kan worden gehouden.
    Deze lijst is niet van toepassing:
    a. bij het wijzigen van het gebruik van bestaande bebouwing;
    b. bij het realiseren van een bouwwerk niet groter dan 50 m2 en niet hoger dan 10 meter;
    c. indien het project past binnen een door de gemeenteraad vastgesteld ontwikkelkader,
    stedenbouwkundig plan of realisatiebesluit.

    De fractie van de VVD stemt tegen, de overige fracties stemmen voor.

  29. 4.3.1

    Stemuitslag

    voor 89%
    tegen 11%
    voor
    Raadsleden (32)
    tegen
    Raadsleden (4)

    Besluit

    De lijst van projecten waarvoor een bindend advies van de gemeenteraad conform artikel 16.15a sub b onder 1° van de Omgevingswet (Ow) en participatie zoals bedoeld in artikel
    16.55 (Ow) is vereist als volgt vast te stellen:
    a. het realiseren van een woonfunctie voor meer dan 10 woningen binnen bestaand
    stedelijk gebied;
    b. het realiseren van een woonfunctie voor meer dan 5 woningen buiten bestaand stedelijk
    gebied;
    c. het realiseren van nieuwe bebouwing met een oppervlakte groter dan 250 m2 binnen
    beschermde stads- en dorpsgezichten;
    d. het wijzigen van de functie of het bebouwen van plekken die nu bestemd en in gebruik
    zijn als (openbaar) Groen met een oppervlakte groter dan 250 m2;
    e. het vestigen van een nieuwe milieubelastende activiteit, waarbij een
    omgevingsvergunning voor de milieubelastende activiteit benodigd is;
    f. het vestigen van nieuwe detailhandel, indien dat niet in overeenstemming is met het
    door de gemeenteraad vastgestelde detailhandelsbeleid / de Retailvisie;
    g. het vestigen van een nieuwe kantoorfunctie groter dan 1.500 m2 ;
    h. het vestigen van een nieuwe horecafunctie indien deze niet in overeenstemming is met
    het door de gemeenteraad vastgestelde horecabeleid;
    i. de aanleg of het wijzigen van een weg en/of van een waterweg van meer dan 1
    kilometer lengte;
    j. de uitbreiding van een agrarisch bouwperceel tot een omvang groter dan 2 hectare;
    k. het realiseren van een nieuwe niet-agrarische functies buiten bestaand stedelijk gebied;
    l. het aanleggen van een nieuwe voorziening ten behoeve van het opwekken van energie
    buiten de bebouwde kom;
    m. het vestigen van een nieuwe seksinrichting in strijd met het door de gemeenteraad
    vastgestelde prostitutiebeleid;
    n. het vestigen van een nieuwe niet-voorziene functie, waar bij het opstellen van deze lijst
    nog geen rekening mee kan worden gehouden.
    Deze lijst is niet van toepassing:
    a. bij het wijzigen van het gebruik van bestaande bebouwing;
    b. bij het realiseren van een bouwwerk niet groter dan 50 m2 en niet hoger dan 10 meter;
    c. indien het project past binnen een door de gemeenteraad vastgesteld ontwikkelkader,
    stedenbouwkundig plan of realisatiebesluit.

    De fractie VVD stemt tegen, de overige fracties stemmen voor.

    Amendementen

    Titel
    Amendement Lijst projecten bindend advies en participatiewet - Groenlinks Leeuwarden
  30. 4.3.2

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Raadsleden (36)

    Besluit

    Het punt van de lijst van projecten waarvoor een bindend advies van de gemeenteraad conform artikel 16.15a sub b onder 1o  van de Omgevingswet (Ow) en participatie zoals bedoeld in artikel 16.55 (Ow) is vereist als volgt te wijzen:

    • De aanleg of het wijzigen van een weg en/of van een waterweg van meer dan 2 kilometer
      lengte.

    te wijzigen in:

    • De aanleg of het wijzigen van een weg en/of van een waterweg van meer dan 1 kilometer lengte.

    Amendementen

    Titel
    Subamendement op 4.3.1 Lijst projecten bindend advies en participatiewet - D66
  31. 4.4

    In 2020 heeft een accentverschuiving plaatsgevonden in onze kijk op armoede en schuldhulp. Op basis van gesprekken met maatschappelijk betrokken partijen, de ambitie van het armoedepact (nu Moedige Dialoog Leeuwarden),  landelijke beleidsontwikkelingen, wetenschappelijke inzichten en gesprekken met o.a. ervaringsdeskundigen is geconcludeerd dat de instrumenten die vanaf 2014 zijn ingezet, het armoedeprobleem in kwantitatieve zin nauwelijks hebben verminderd. Het college heeft daarom besloten aan de gemeenteraad een nieuwe visie op armoede en schuldhulp ter vaststelling voor te leggen.
    De ambitie is om de impact van het (langdurig) leven zonder bestaanszekerheid terug te brengen tot het niveau dat alle inwoners kunnen meedoen in de samenleving en zich kunnen ontwikkelen, waardoor zij een goede kwaliteit van leven ervaren en beschikken over voldoende middelen om dit te realiseren. De focus van deze brede ambitie is gericht op het voorkomen dat armoede van generatie op generatie overgaat, aangevuld met het vergroten van de bestaanszekerheid en het vereenvoudigen en versnellen van de schuldenaanpak.


    Dit agendapunt is van de agenda afgevoerd. Op 12 januari a.s. wordt het debat van 15 december jl. vervolgd. Daarna vindt besluitvorming plaats, naar verwachting op 26 januari 2022.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen de Visie armoede en schuldhulp " Samen werken aan een armoedevrij Leeuwarden"  vast te stellen;

  32. 4.5.2

  33. 4.5.4
    Vastgestelde precario 2021: https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR652430
  34. 4.5.5

  35. 4.5.6

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    Raadsleden (36)

    Besluit

    De raad verzoekt het college

    • Te onderzoeken op welke wijze het terrassenbeleid gemoderniseerd en verruimd kan
      worden. Op zoek te gaan naar de maximale ruimte waarbij gekeken wordt naar wat wel kan
      en niet slechts naar wat niet kan. Naast de publieke belangen (bijvoorbeeld de hulpdiensten)
      ook de belangen van de horeca, evenementen, onze bewoners, en andere partijen (zoals de Werkgroep Toegankelijkheid) in mee te nemen;
    • Tevens te onderzoeken hoe het vergunningsaanvraagproces soepeler, sneller, simpeler en klantvriendelijker kan. Daarbij uit te werken wanneer vergunningsvrij gewerkt kan worden.
    • Aan de hand van het onderzoek, voor 1 oktober 2022 het plan voor verruiming te
      presenteren aan de (nieuwe) Raad, zodat het per 1 januari 2023 ingevoerd kan worden.

    De motie wordt met algemene stemmen aangenomen.

    Moties

    Titel
    Motie Terrassenbeleid VVD - D66
  36. 5
    Sluiting