- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- Eline de Koning
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1Opening
-
2Vaststellen agenda
-
3
Bijlagen
Besluit
Besluitenlijst wordt conform vastgesteld.
Er zijn geen mededelingen naar aanleiding van de besluitenlijst. -
4Hamerstukken
-
4.1
Er is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend om bij de woning aan de Friesmawei 39 in Idaerd een nieuwe schuur te bouwen. Deze nieuwe schuur komt in de plaats van de bestaande (kleinere) garage/berging elders op het perceel. De aanvraag is in strijd met het ter plekke geldende bestemmingsplan ‘Lytse Doarpen’. Medewerking aan de aanvraag omgevingsvergunning kan worden verleend door middel van een uitgebreide procedure waarvoor een ‘verklaring van geen bedenkingen’ van de gemeenteraad is vereist. Het college stelt de gemeenteraad voor een ontwerp verklaring van geen bedenkingen vrij te geven voor ter visielegging. Na het besluit van de raad zullen de ontwerp omgevingsvergunning en ontwerp verklaring van geen bedenkingen 6 weken ter visie worden gelegd.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Aan de gemeenteraad voor te stellen om de ontwerp verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5, lid 1 van het Besluit omgevingsrecht voor de bouw van een schuur bij de woning aan de Friesmawei 39 te Idaerd vast te stellen voor ter visie legging.
Besluit
- De gemeenteraad besluit om de ontwerp verklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5, lid 1 van het Besluit omgevingsrecht voor de bouw van een schuur bij de woning aan de Friesmawei 39 te Idaerd vast te stellen voor ter visie legging.
-
4.2
Er is een aanvraag omgevingsvergunning ingediend voor het verbouwen van twee schoolgebouwen tot woningen en het bouwen van 12 nieuwe woningen op de adressen Brandemeer 5, 7 en 9 in Leeuwarden. Dit verzoek is in strijd met het bestemmingsplan ‘Bilgaard, Leeuwarder Bos en omgeving’. Er kan medewerking worden verleend als de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) van de gemeenteraad wil afgeven. het college heeft besloten om de gemeenteraad voor te stellen om een ontwerp-vvgb vastte stellen om ter visie te kunnen leggen. Daarna zal de ontwerp omgevingsvergunning met de ontwerp-vvgb en overige stukken ter visie worden gelegd. Uit de ruimtelijke onderbouwing blijkt dat het plan in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening. De aanvraag voldoet aan het gemeentelijke woonbeleid en ook stedenbouwkundig is dit initiatief aanvaardbaar. Het parkeren wordt goed opgelost en er zijn milieutechnisch ook geen beletselen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
Een ontwerpverklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5 lid 1 van het Besluit omgevingsrecht vast te stellen voor de verbouw van twee schoolgebouwen tot woningen en de realisatie van 12 woningen op de adressen Brandemeer 5, 7 en 9 in Leeuwarden voor ter visie legging.
Besluit
De gemeenteraad besluit een ontwerpverklaring van geen bedenkingen conform artikel 6.5 lid 1 van het Besluit omgevingsrecht vast te stellen voor de verbouw van twee schoolgebouwen tot woningen en de realisatie van 12 woningen op de adressen Brandemeer 5, 7 en 9 in Leeuwarden voor ter visie legging.
-
4.3
De woonwijk Nij Wingerd is een kleinschalige uitbreidingswijk aan de noordzijde van Wytgaard. Vanaf 2010 is er in Nij Wingerd gefaseerd gebouwd. Tijdens de bouwcrisis is de eerste fase van Nij Wingerd mondjesmaat verkocht en gebouwd. Nu de woningvraag is toegenomen kan ook de laatste fase van de dorpsuitbreiding worden benut. Hiervoor is een programma gemaakt dat aansluit bij behoefte uit het dorp Wytgaard. Ook het stedenbouwkundig inrichtingsplan en het beeldkwaliteitsplan zijn herijkt. Voor deze nieuwe inrichting moet het geldend bestemmingsplan “Wytgaard’ worden vervangen door een nieuw bestemmingsplan. Het ontwerp heeft van 18 november 2021 tot en met 29 december 2021 ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Het college stelt de gemeenteraad voor om dit bestemmingsplan vast te stellen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
a. Het bestemmingsplan “Leeuwarden Wytgaard- Nij Wingerd-” vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.09002BP00-VG01;
b. Het beleidskader “stedenbouwkundigplan en beeldkwaliteitsplan Nij Wingerd Wytgaard” vast te stellen;
c. Geen exploitatieplan vast te stellen;Besluit
1. De gemeenteraad besluit:
a. Het bestemmingsplan “Leeuwarden Wytgaard- Nij Wingerd-” vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.09002BP00-VG01;
b. Het beleidskader “stedenbouwkundigplan en beeldkwaliteitsplan Nij Wingerd Wytgaard” vast te stellen;
c. Geen exploitatieplan vast te stellen; -
4.4
Het bestemmingsplan “Partiële herziening bestemmingsplan Leeuwarden Newtonpark 1-2-3 e.o.” herstelt een omissie in de regels van het geldende bestemmingsplan “Leeuwarden – Newtonpark 1-2-3 e.o.”. In de toelichting van dit bestemmingsplan is aangegeven dat er geen geluidszoneringsplichtige bedrijven zijn toegestaan, maar dat is niet opgenomen in de regels van de bedrijfsbestemmingen.
In de regels van deze partiële herziening zijn bij de bestemming 'Bedrijventerrein' de specifieke gebruiksregels aangevuld met het strijdig gebruik van de gronden en bouwwerken voor geluidszoneringsplichtige inrichtingen. Daarnaast zijn aan de regels van het huidige bestemmingsplan bij de bestemming 'Bedrijventerrein - Uit te werken' bij de uitwerkingsregels geluidszoneringsplichtige inrichtingen toegevoegd waardoor deze uitgesloten worden van de uitwerkingsbevoegdheid. Verder blijven de geldende regels van kracht.
Het ontwerpbestemmingsplan heeft van donderdag 17 februari tot en met woensdag 31 maart 2022 ter inzage gelegen. Gedurende deze periode kon een ieder zijn of haar zienswijze kenbaar maken. Er zijn geen zienswijzen ontvangen. Het
bestemmingsplan kan dan ook ongewijzigd ter vaststelling worden aangeboden aan de
gemeenteraad.Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
a. het bestemmingsplan "Partiële herziening bestemmingsplan Leeuwarden Newtonpark 1-2-3 e.o. vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.03027BP00-VG01;
b. geen exploitatieplan vast te stellen;Besluit
1.De gemeenteraad besluit om:
a. het bestemmingsplan "Partiële herziening bestemmingsplan Leeuwarden Newtonpark 1-2-3 e.o. vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.03027BP00-VG01;
b. geen exploitatieplan vast te stellen; -
4.5
De gemeenteraden, provinciale staten en het algemeen bestuur van het Wetterskip Fryslân worden in de gelegenheid gesteld zienswijzen over de ontwerpbegroting FUMO 2023 naar voren te brengen. Het dagelijks bestuur van de FUMO legt daarom de ontwerpbegroting 2023 voor. Het college heeft kennis genomen van de ontwerpbegroting 2023 en benoemt een aantal punten. De onderwerpen geven geen aanleiding om een zienswijze kenbaar te maken aan het dagelijks bestuur van de FUMO. Het advies is om de gemeenteraad geen zienswijze te laten indienen aan het dagelijks bestuur van de FUMO.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om geen zienswijze in te dienen op de ontwerpbegroting 2023 van de FUMO;
Besluit
1. De gemeenteraad besluit om geen zienswijze in te dienen op de ontwerpbegroting 2023 van de FUMO;
-
4.6
Het Dagelijks Bestuur van Recreatieschap Marrekrite vraagt in de brief d.d. 28 februari 2023 aan de raden van de deelnemende gemeenten om een zienswijze uit te brengen naar aanleiding van de concept Begroting 2023 en de Meerjarenraming 2024-2026. Het college stelt aan de raad voor om daarvan gebruik te maken en een zienswijze in te dienen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Aan de raad voor te stellen om de zienswijze op de Begroting 2023 en de Meerjarenraming 2024-2026 van Recreatieschap Marrekrite vast te stellen;
Besluit
- De gemeenteraad besluit om de zienswijze op de Begroting 2023 en de Meerjarenraming 2024-2026 van Recreatieschap Marrekrite vast te stellen;
-
4.7
De jaarstukken 2021 en de concept begroting 2023 van de GR SW Fryslân zijn 25 maart 2022 door het bestuur van de gemeenschappelijke regeling vastgesteld. De GR SW Fryslân is de formele werkgever van inwoners met een SW-indicatie die werkzaam zijn bij Caparis NV. Gemeenteraden worden in de gelegenheid gesteld kennis te nemen van de jaarstukken en eventueel een zienswijze te geven op de begroting 2023 van de Gemeenschappelijke Regeling. Het college stelt de gemeenteraad voor om geen zienswijze in te dienen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Aan de gemeenteraad voor te stellen geen zienswijze in te dienen op de concept begroting 2023 van de GR SW Fryslân;
Besluit
- De gemeenteraad besluit geen zienswijze in te dienen op de concept begroting 2023 van de GR SW Fryslân;
-
4.8
Op basis van de gemeenschappelijke regeling van Hûs en Hiem kunnen raden hun zienswijze geven over de jaarrekening en de ontwerpbegroting.
De Omgevingswet, die op 1 januari 2023 van kracht wordt, wijzigt de manier waarop beoordeeld wordt of een bouwinitiatief effect heeft op de kwaliteit van de leefomgeving. Het komende jaar wordt gebruikt om de te maken keuzes voor te bereiden. Omdat de uitkomsten nu nog niet bekend zijn, zijn er in de begroting 2023 en de meerjarenbegroting 2024-2026 nog geen Omgevingswet effecten meegenomen. De begroting 2023 is dan ook opgesteld op basis van de huidige situatie.
Het college heeft kennisgenomen van het jaarverslag 2021 en de ontwerpbegroting 2023 van Hûs en Hiem en stelt de gemeenteraad voor geen zienswijze in te dienen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Aan de gemeenteraad voorstellen om geen zienswijze in te dienen op de begroting 2023 van Hûs en Hiem;
Besluit
1. De gemeenteraad besluit om geen zienswijze in te dienen op de begroting 2023 van Hûs en Hiem;
-
4.9
Het Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Fryslân heeft de jaarstukken 2021, de eerste wijziging van de begroting 2022 en de begroting 2023-2026 voor het geven van een zienswijze aangeboden aan de gemeenteraad.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De brief aan de Veiligheidsregio Fryslân met de zienswijze van de gemeenteraad op de jaarstukken 2021, de eerste wijziging van de begroting 2022 en de begroting 2023-2026, vast te stellen en aan de gemeenteraad aan te bieden voor verdere afhandeling.
Besluit
1. De gemeenteraad besluit de brief aan de Veiligheidsregio Fryslân met de zienswijze van de gemeenteraad op de jaarstukken 2021, de eerste wijziging van de begroting 2022 en de begroting 2023-2026, vast te stellen.
De fractie van Lijst058 legt een stemverklaring af, de fractie stemt tegen het raadsvoorstel
-
4.10
Voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne heeft de gemeente twee opvanglocaties ingericht in Oer't Hout in Grou en Nieuw Mellens in Leeuwarden. Het Rijk gaat de kosten die hiervoor worden gemaakt compenseren. Vooruitlopend op de financiering vanuit het Rijk maakt de gemeente nu al kosten. Voor de opvang gaat het om locatie kosten, beveiliging, inventaris, schoonmaakmiddelen, catering, inhuur van personeel voor ondersteuning en projectkosten. Maar ook huis, tuin en keuken artikelen die je dagelijks tegenkomt. Voor de particuliere opvang gaat het om leefgeld en voor studenten.
Het college stelt de raad voor om vooruitlopend op de rijksuitkering een budget van € 8,36 mln. beschikbaar te stellen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen voor de periode t/m september 2022 en dit bedrag te onttrekken aan de Algemene Reserve.Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De gemeenteraad voor te stellen om:
a. vooruitlopend op de Specifieke Uitkering van het Rijk een budget van € 8,36 mln. beschikbaar te stellen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen voor de periode t/m september 2022 en dit bedrag te onttrekken aan de Algemene Reserve;
b. de begroting 2022 overeenkomstig te wijzigen.Besluit
1. De gemeenteraad besluit:
a. vooruitlopend op de Specifieke Uitkering van het Rijk een budget van € 8,36 mln. beschikbaar te stellen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen voor de periode t/m september 2022 en dit bedrag te onttrekken aan de Algemene Reserve;
b. de begroting 2022 overeenkomstig te wijzigen. -
5
In de raadsbijeenkomst van 18 mei 2022 is geconcludeerd dat er behoefte is aan debat over de opvang van vluchtelingen.
Dit agendapunt voorziet daar in.
Hiervoor zijn 4 moties aangekondigd.
Bijlage: Van de werkgroep Vluchtelingen De Schakel is een petitie Humanitaire inzet Leeuwarden vluchtelingen in het WTC ontvangen.Bijlagen
-
5.1
Bijlagen
Besluit
De raad besluit de motie te verwerpen met 10 stemmen voor (FNP, VVD, Lijst058 en FvD) en 24 stemmen tegen (PvdA, GLL, GBL, CDA, D66, CU, )
Moties
Titel Motie Stop instroom noodopvanglocatie WTC -
5.2
Bijlagen
Besluit
De gemeenteraad besluit met 4 stemmen tegen en 30 stemmen voor
Het college te verzoeken:
Het COA te laten weten dat de huidige verblijfomstandigheden, waarbij mensen langdurig opgevangen worden in de WTC-noodopvang niet wenselijk zijn;
• Per direct hoogste prioriteit te geven aan het mee helpen zoeken van betere plekken waar mensen in ieder geval meer privacy hebben en daglicht is ;
• Bij het COA af te dwingen (inspanningsverplichting) dat er na 1 juli 2022 geen gezinnen met minderjarige kinderen in het WTC verblijven en de huidige WTC-gezinnen een veilige, met voldoende privacy opvang te bieden;
• In overleg met COA en het Rijk de doorstroom van bestaande AZC’s te bespoedigen zodat de huidige WTC-bewoners zo snel mogelijk door kunnen stromen naar een reguliere AZC. Hierbij openstaan voor innovatieve oplossingen en versnelde procedures.Moties
Titel Motie betere opvang vluchtelingen WTC -
5.3
Bijlagen
Besluit
De raad besluit met 23 stemmen voor (PvdA, GLL, CDA, VVD, D66, CU) en 11 stemmen tegen (FNPJ, GBL, Lijst058 en FvD)
Verzoekt het college:- Om zich maximaal in te spannen om tijdelijke woningen voor statushouders te realiseren,
- te onderzoeken welke gronden en gebouwen geschikt zijn (te maken) voor de realisatie van clusters van semi-permanente woningen,
- te onderzoeken welke geschikte woonconcepten of woonproducten binnen enkele maanden gerealiseerd kunnen worden,
- te onderzoeken waar exploitatie en financiering kunnen worden ondergebracht,
- over deze onderzoeken zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk 1 oktober 2022, aan de gemeenteraad te rapporteren.
Moties
Titel Motie tijdelijke huisvesting statushouders Leeuwarden -
5.4
Bijlagen
Besluit
De gemeenteraad besluit met 23 stemmen (PvdA, GLL, CDA, CU, D66 en VVD) voor en 11 stemmen tegen (FNP, GBL, Lijst058 en FvD)
Roept het college op
• De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd te vragen op de kortst mogelijke termijn een oordeel te geven over de kwaliteit van de medische en psychische zorg die aan bewoners van het WTC in Leeuwarden wordt c.q. kan worden geleverd en de raad hierover te informeren.Moties
Titel Motie psychosociale hulp noodopvang -
6Sluiting