- Locatie
Nieuwe Zaal, Stadhuis
- Voorzitter
- Sybrand Buma
- Agenda documenten
Agendapunten
-
A.1
Bijlagen
-
A.3.1
Naar aanleiding van signalen van buurtbewoners over overlast in De Anjen, heeft LIJST058 schriftelijke vragen gesteld. LIJST058 vraagt informatie over het aantal meldingen dat is binnen gekomen bij het meldpunt overlast en de maatregelen die de gemeente naar aanleiding daarvan heeft genomen. Ook wordt gevraagd naar de mogelijkheden voor omgang met particuliere verhuurders en wat mogelijkheden voor handhaving zijn. Het college heeft de vragen beantwoord.
Bijlagen
Besluit
De beantwoording van de schriftelijke vragen van LIJST058 ingediend op 28 november 2019 inzake de woonsituatie aan De Anjen conform bijgevoegd aanhangsel vast te stellen.
-
A.3.2
Gemeentebelangen heeft naar aanleiding van informatie van het college en het televisieprogramma Radar enkele vragen gesteld inzake geothermie en warmtenet. Het college geeft in de beantwoording aan dat voor het project "geothermie-warmtenet" betaalbaarheid en leveringszekerheid belangrijke thema's zijn en dat er geen sprake is van verplichte aansluiting.
Naast geothermie is ook waterstof een energiedrager die op termijn een rol kan spelen in de energietransitie en hier in noordelijke verband scenario's voor worden uitgewerkt. In tegenstelling tot geothermie en warmtenet heeft het college (nog) geen voorstellen ontvangen uit de markt voor de toepassing van groene waterstof.Bijlagen
Besluit
De schriftelijke vragen van Gemeentebelangen van 10 november 2019 over geothermie en warmtenet te beantwoorden conform bijgevoegd aanhangsel.
-
A.3.3
Het college van B&W heeft twee besluiten genomen over naamgeving in de gemeente Leeuwarden. Er is besloten om het plein bij het nieuw te bouwen Cambuurstadion de volgende naam te geven: Stadionplein en het gebied met de bestaande benaming Fryslânplein te verkleinen.
Bijlagen
Besluit
De voorgestelde besluiten voor de naam voor de openbare ruimte en ondertiteling straatnaambord toe te kennen overeenkomstig bijlage 1, punt 1 t/m 2.
-
A.3.4
Het college heeft besloten om het conceptbeleid voor spelen en bewegen "Kom mee naar buiten" voor een periode van 6 weken vrij te geven voor inspraak. Doel van het nieuwe beleid is de mogelijkheid te bieden van bewegen in de openbare ruimte voor iedere leeftijdscategorie.
In het nieuwe beleid zij 2 sporen opgenomen: vervanging of een bewonersinitiatief. Bij vervanging van technisch afgeschreven gemeentelijke toestellen wordt contact gezocht met het wijkpanel/dorpsbelang om te bekijken wat ervoor terug moet komen. De gemeente regelt dit vervolgens verder. Als er buiten de vervangingen om wensen zijn voor iets nieuws dan wordt dit opgepakt als bewonersinitiatief. Ook dan moet de gemeente betrokken worden en kan ze advies geven en waar mogelijk faciliteren. De aanvrager moet zelf voor financiering zorgen. En er moet een afkoopsom betaald worden voor het onderhoud door de gemeente voor 10 jaar. Toestellen aangeschaft door derden worden niet door de gemeente vervangen.Bijlagen
Besluit
Het concept-beleid voor spelen en bewegen "Kom mee naar buiten" overeenkomstig afdeling 3.4 algemene wet bestuursrecht vrij te geven voor inspraak.
-
A.4.1
Vanaf 2022 wordt Beschermd Wonen (BW) een taak van álle individuele gemeenten en niet meer van de centrumgemeenten. De Maatschappelijke Opvang (MO inclusief Vrouwenopvang en OGGZ) blijft de komende jaren wel een taak van de centrumgemeenten. Het maken van bindende regionale samenwerkingsafspraken is een belangrijke voorwaarde om deze taakverschuiving en overdracht van verantwoordelijkheden te laten plaatsvinden. Alle gemeenten in Nederland moeten hiervoor in 2019 een regioplan beschermd wonen indienen bij het Ministerie van VWS. Het ministerie van VWS geeft gemeenten echter geen duidelijkheid over de inhoudelijke en financiële kaders die van toepassing zijn op de doordecentralisatie. Zonder deze duidelijkheid is het niet mogelijk om te komen tot een regioplan met concrete uitvoeringsafspraken over de regionale samenwerking. Daarom heeft het college besloten om vanuit de regio Friesland geen regioplan BW/MO in te dienen bij het ministerie en daarmee niet te voldoen aan de bestuurlijke afspraak tot het indienen van een regioplan BW/MO voor 1 januari 2020. De gemeente Leeuwarden stuurt namens de Friese gemeenten een brief aan staatssecretaris Blokhuis waarin dat is verwoord.
Bijlagen
Besluit
- Geen regioplan voor de door decentralisatie van Beschermd Wonen en de Maatschappelijke Opvang in te dienen bij het ministerie van VWS.
- De brief aan staatssecretaris Blokhuis namens de 18 Friese gemeenten vast te stellen.
- De gemeenteraad informeren en de brief aan de raad vast te stellen.
(Collegebesluit 17 december 2019)
-
A.4.2
Met ingang 1 januari 2020 is de wet normalisatie rechtspositie ambtenaren (WNRA) van kracht. Vanaf dat moment is rechtspositie van de ambtenaren geregeld in het Burgerlijk Wetboek, de Ambtenarenwet 2017, de arbeidsovereenkomst en het personeelshandboek 2020, waarin alle lokale afspraken staan. Het college heeft alle lokale afspraken vastgesteld.
Bijlagen
Besluit
- Vanwege de invoering van de Wet normalisatie rechtspositie ambtenaren per 1 januari 2020 de onderstaande lokale afspraken (hernieuwd) vast te stellen:
- werving en selectiebeleid;
- waarnemingstoelage;
- verzuimprotocol;
- uitwerking generatiepact;
- uitvoeringsregeling beloningsbeleid;
- sociaal akkoord;
- sluiting gemeentelijke diensten;
- sanctiebeleid;
- richtlijnen gebruik sociale media;
- reiskostenvergoedingsregeling;
- reglement Lokaal Overleg;
- regeling vakantieduur;
- regeling studiefaciliteiten;
- regeling politiek verlof;
- regeling melden vermoeden misstand;
- regeling inzake vergoeding van kosten rechtsbijstand voor chauffeurs van gemeente;
- regeling Ambtsjubilea, afscheid en pensionering;
- rechtspositieregeling voor de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand;
- protocol gebruik gemeentelijke dienstauto en elektronische rittenregistratie;
- protocol organisatieveranderingen;
- procedureregeling functiewaardering;
- privacy protocol prestatiegegevens;
- privacy protocol elektronische communicatiemiddelen;
- lokale afspraken werktijdenregeling;
- klachtenregeling inzake ongewenste omgangsvormen;
- HR gesprekscyclus;
- gedragscode;
- dienstkledingregeling;
- beleidskader doorwerken na AOW gerechtigde leeftijd;
- beheersinstructie gemeentelijke elektronische informatiesystemen;
- arbeidsvoorwaarden en huisregels;
- Aanvullende IKB regeling.
- De behandeling van geschillen voortvloeiende uit bovenstaande regelingen beleggen bij een regionale geschillencommissie er 1 januari 2020 en het reglement geschillencommissie gemeente Leeuwarden vast te stellen.
- De administratieve ondersteuning van de regionale geschillencommissie uitvoeren, ten behoeve van de deelnemende overheden.
- De eerste wijziging van het mandaatoverzicht 2020 “concernbreed Personeel & Organisatie” vaststellen.
(collegebesluit 10 december 2019)
- Vanwege de invoering van de Wet normalisatie rechtspositie ambtenaren per 1 januari 2020 de onderstaande lokale afspraken (hernieuwd) vast te stellen: