Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

College (publicatie)

dinsdag 3 november 2020

16:00 - 16:30
Locatie

Nieuwe Zaal

Voorzitter
Sybrand Buma
Agenda documenten

Agendapunten

  1. A.5.1

    De fractie van VVD Leeuwarden heeft vragen gesteld over het voortzetten van verruiming van terrassen naar aanleiding van de impact van het coronavirus (COVID-19). Het college heeft deze vragen beantwoord.

    Besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen van de VVD-fractie, ingediend op 1 september 2020, over voortzetten verruiming terrassen overeenkomstig bijgevoegd aanhangsel vast te stellen.

  2. A.5.2

    De fractie van Gemeentebelangen heeft vragen gesteld over het plaatsen van extra bankjes in winkelgebieden naar aanleiding van het coronavirus (COVID-19). Het college heeft deze vragen beantwoord.

    Besluit

    De beantwoording van de schriftelijke vragen van de Gemeentebelangen-fractie, gesteld op 7 augustus 2020, inzake het plaatsen van extra bankjes in winkelgebieden overeenkomstig bijgevoegd aanhangsel vast te stellen.

  3. A.5.3

    Het college heeft besloten een perceel bouwgrond te verkopen aan de Provincie Friesland voor de realisatie van een brugbedieningsgebouw genaamd Swettehûs. Naast een nieuwe centrale voor de bediening van een 40-tal bruggen komt hier ook een nat steunpunt voor Provinciale Waterstaat ten behoeve van vaarwegbeheer, nautische zaken en de technische dienst voor bruggen en sluizen.

    Besluit

    1. Een perceel bouwgrond te verkopen aan de Provincie Friesland gelegen aan de Snelliusweg 11 te Leeuwarden, ter grootte van ca. 21.175 m2 van de percelen kadastraal bekend gemeente Leeuwarden P 169 (deels), 170, 171, 172, 187 (deels), 206 (deels) en Huizum L 148 (deels) voor een koopprijs van € 1.160.000,- excl. btw kk.;
    2. De opbrengst van onder punt 1 vermelde verkoop te verrekenen met de huidige boekwaarde Zwettepark VI;
    3. De koopovereenkomst vast te stellen.

  4. A.5.4

    Het college heeft besloten de gemeenteraad te informeren over de voortgang en het resultaat van uitvoering van de motie 'Concreet en toetsbaar werken aan global goals'. Onder andere komt aan de orde: een onderzoek door studenten van RUG Campus Fryslân in 2020 en de opzet van een monitor global goals in relatie tot landelijke ontwikkelingen.

    Besluit

    De raad te informeren over de voortgang en het resultaat van de uitvoering van de motie 'Concreet en toetsbaar werken aan global goals', en de brief aan de raad vast te stellen.

  5. A.5.5

    In de raadsvergadering van woensdag 3 april 2019 is de motie ‘Aanpak plegers criminaliteit en (drugs)overlast etnisch gerelateerd’ aangenomen en tijdens de behandeling van de Begroting 2019 op 07 november 2019 de motie ‘preventie groepsgerelateerde drugshandel’. In antwoord op deze moties informeert het college de raad hoe tot nu toe uitvoering is gegeven aan beide moties. Er is in de afgelopen periode een goede verstandhouding opgebouwd met het Caribisch Comité Nederland (CCN). Met als resultaat dat het lokale Caribisch Comité Nederland een plan van Aanpak een bijbehorend financieringsvoorstel is ingediend. Het komende jaar gaat CCN samen met de gemeente aan de slag om de plannen tot uitvoering te brengen.

    Besluit

    De gemeenteraad te informeren over de uitvoering van de moties ' Aanpak plegers criminaliteit en (drugs)overlast etnisch gerelateerd’ en 'preventie groepsgerelateerde drugshandel' en de brief aan de raad vast te stellen conform bijgevoegd aanhangsel.

  6. A.5.6

    In de afgelopen twee jaren is met een brede groep belanghebbenden, eigenaren, ondernemers en bewoners toegewerkt naar een kader voor het Amelandskwartier. Het gebied is namelijk versteend en sleets geraakt en heeft een kwaliteitsimpuls nodig. De kwaliteitsimpuls wordt bewerkstelligd door verschillende initiatieven die als katalysator moeten gaan werken voor het totale gebied. Initiatiefnemers worden hierbij uitgedaagd om verder te kijken dan het eigen verdienmodel. Aan de hand van verschillende thema’s moet een bijdrage worden geleverd aan het Amelandskwartier. Hoe deze bijdrage eruit ziet is maatwerk. De gemeente maakt afspraken met elk van de initiatiefnemers over welke bijdrage zij met hun initiatief gaan leveren, deze bijdrage staat in verhouding met de schaal, omvang en impact van het initiatief. Het college heeft het ontwerp-Ontwikkelkader Amelandskwartier, dat de basis zal vormen voor de aanvullende afspraken die met de initiatiefnemers worden gemaakt, vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak.

    Besluit

    1. Het ontwerp-ontwikkelkader Amelandskwartier vast te stellen en vrij te geven voor ter inzagelegging voor een periode van 6 weken;
    2. De gemeenteraad te informeren over het te volgen proces en de brief aan de raad vast te stellen.

  7. A.5.7

    SDF heeft in opdracht van het college, een review gedaan op het financieel onderzoek dat in opdracht van de gemeente Smallingerland is uitgevoerd door het bureau Finteger bij de zorgaanbieder Aventure. De bevindingen leveren op dat er in de jaarrekeningen 2017 en 2018 geen onregelmatigheden zijn te vinden in het handelen van de aanbieder.
    Het proces voorafgaand aan de controle heeft veel tijd gekost. De aanbieder heeft hier last van gehad, zonder hier zelf invloed op te kunnen uitoefenen. Een aantal aanbevelingen ziet dan ook op de samenwerking van de Friese gemeenten onderling. Deze aanbevelingen gaan gebruikt worden bij het vernieuwen van de gemeenschappelijke regeling SDF in 2021.


    Voor Aventura betekent dit verslag dat er geen verdere onderzoeken naar de jaarrekeningen 2017 en 2018 zullen worden uitgevoerd door de samenwerkende Friese gemeenten, en dat gemeenten Aventura zich op de gebruikelijke wijze blijft inzetten voor de zorg waarvoor ze is gecontracteerd.

    Besluit

    Het dossierreview op het onderzoek naar de financiën bij zorgaanbieder Aventura vaststellen.

  8. A.5.8

    Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen de financiële verordening 2020 vast te stellen. In de financiële verordening zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het  financiële beleid en beheer van gemeente Leeuwarden vastgelegd. De financiële verordening is verder uitgewerkt in een aantal richtlijnen. De vaststelling hiervan is een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders.


    De huidige verordening dateert van 2017. De wet- en regelgeving is continu in beweging. Derhalve is het noodzakelijk om de financiële verordening te actualiseren. Het is noodzakelijk om de financiële verordening aan te passen met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020 om ervoor te zorgen dat we blijven voldoen aan alle wet- en regelgeving.

    Besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen de Financiële Verordening gemeente Leeuwarden 2020 vst te stellen.
    2. Het raadsvoorstel vast te stellen.
    3. De Nota afschrijvingen gemeente Leeuwarden 2020 vast te stellen;
    4. Het percentage voor de correctie op door te belasten overhead in de zin van artikel 12 lid 7 van deze financiële verordening voor het jaar 2021 vast te stellen op 16,5%.

  9. A.5.9

    Vorig jaar zijn er schriftelijke vragen gesteld over de mogelijkheden om het gebruik van lachgas aan banden te leggen. Vervolgens is hier onderzoek naar gedaan en de uitkomsten worden middels bijgaande brief met de raad gedeeld.

    Besluit

    De beantwoording van schriftelijke vragen ingediend door de VVD op 18 augustus 2020 inzake de motie over lachgas vast te stellen conform bijgevoegd aanhangsel.

  10. A.5.10

    Vorig jaar is er een motie aangenomen in de raad om te onderzoeken wat er tegen gebruik en verkoop van lachgas in de openbare ruimte en de horeca kon worden gedaan. Dit thema is in Noordelijk verband opgepakt en de uitkomsten zijn nu bekend. Op grond van die uitkomsten heeft het college besloten om de gemeenteraad voor te stellen om de APV te wijzigen. In de APV zal een artikel worden toegevoegd op grond waarvan eenvoudiger opgetreden kan worden tegen overlastgevend gebruik van lachgas in de openbare ruimte.

    Besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen de volgende verordening tot wijziging van de Algemene Plaatselijke
    Verordening Leeuwarden vast te stellen:
    a. Na artikel 2:47b wordt ingevoegd de volgende tekst:
    Artikel 2:47c Hinderlijk gebruik lachgas op openbare plaatsen
    Het is verboden op een openbare plaats, die deel uitmaakt van een door het college van burgemeester en wethouders        aangewezen gebied, lachgas te gebruiken als daardoor hinder kan ontstaan of gevaar bestaat voor personen, de openbare orde, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu.
    b. Deze wijziging treedt in werking op de dag na bekendmaking.
    2. Het raadsvoorstel en concept raadsbesluit vast te stellen.

  11. A.6.1

    Op voordracht van de jury bestaande uit prof. dr. Mineke Bosch (voorzitter), prof. dr. Hans Mol en ir. Ap Timmermans heeft het college besloten om de vierjaarlijkse Wopke Eekhoffprijs 2020 (voor de beste bijdrage aan het lokaal historisch onderzoek over de periode 1 juli 2015 tot 31 december 2019) toe te kennen aan Tymen Peverelli te Amsterdam voor zijn studie: “De stad als vaderland. Brugge, Leeuwarden en Maastricht in de eeuw van de natiestaat – 1815-1914”.

    Besluit

    De vierjaarlijkse Wopke Eekhoffprijs in 2020 toe te kennen aan Tymen Peverelli voor zijn boek: "De stad als vaderland. Brugge, Leeuwarden en Maastricht in de eeuw van de natiestaat 1815-1914";
    (Collegebesluit 20 oktober 2020)