Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluitvorming (raad)

woensdag 7 mei 2025

19:00 - 19:30
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
Sybrand Buma

Agendapunten

  1. 1
    Opening en vaststelling agenda
  2. 3
    Hamerstukken
  3. 3.1

    In 2023 zijn de 18 Friese gemeenten samen met alle Friese corporaties en huurdersorganisaties gestart met het proces om te komen tot een uniforme Friese urgentieverordening. Dit heeft geleid tot een Uitgangspuntennotitie die begin 2024 door alle Friese colleges is vastgesteld. Op basis van deze Uitgangspuntennotitie zijn in 2024 een ontwerp Huisvestingsverordening urgent woningzoekenden Fryslân (urgentieverordening) & een ontwerp Centrumgemeenteregeling samenwerking inzake de Huisvestingsverordening urgent woningzoekenden Fryslân (urgentieverordening) opgesteld.


    Het  college heeft de ontwerp verordening vastgesteld en deze in het kader van de inspraak ter visie gelegd. En daarnaast wordt aan de gemeenteraad voorgesteld om geen zienswijze af te geven op de ontwerp Centrumgemeenteregeling.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om geen zienswijzen af te geven op de ontwerp Centrumgemeenteregeling samenwerking inzake de Huisvestingsverordening urgent woningzoekenden Fryslân (urgentieverordening);

  4. 3.2

    Het Ontwikkelkader St. Vitusplein is opgesteld om kaders te stellen voor de mogelijke nieuwe inrichting van en bebouwing rondom het St Vitusplein. Het ontwikkelkader heeft ter visie gelegen en het college heeft besloten om aan de gemeenteraad voor te stellen om het ontwikkelkader vast te stellen. 
    De uitvoering van het Ontwikkelkader St. Vitusplein is een deelproject van het project Revitalisering centrum Stiens. Het andere deelproject dat hier onder valt is de aanpak van het Centrumplein Stiens. Het college heeft daarom tevens besloten om aan de gemeenteraad voor te stellen om hiervoor de benodigde kredieten beschikbaar te stellen en de grex van de ontwikkeling van de oude Skalm vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen:
    a. De reactienota zienswijzen ontwikkelkader St. Vitusplein vast te stellen;
    b. Het ontwikkelkader St. Vitusplein vast te stellen;
    c. Een krediet van € 2.000.000,- beschikbaar te stellen voor de revitalisering van het centrum van Stiens en dit te dekken uit de reserve “Fonds Strategische Ontwikkeling”;
    d. Een budget van € 60.000,- beschikbaar te stellen voor de plankosten van sloop-nieuwbouw van het gebouw Elan/Hart van Stiens en dit te dekken uit de verwachte verkoopopbrengsten;
    e. De hercalculatie 2025 van “De Oude Skalm” vast te stellen en de kredieten overeenkomstig te wijzigen;
    g. de begroting 2025 overeenkomstig te wijzigen;

  5. 3.3

    In 2023 heeft de stichting Proloog een verzoek ingediend voor het moderniseren van de statuten. Naar aanleiding van het verzoek hebben er meerdere gesprekken plaatsgevonden tussen het schoolbestuur en de gemeente. De op 10 februari 2025 ingediende concept statuten is het resultaat van deze gesprekken. Met de conceptstatuten verzoekt stichting Proloog aan de gemeenteraad om de statuten goed te keuren. In gezamenlijkheid zijn de statuten in lijn gebracht met de Wet op het primair onderwijs (WPO) en de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen. Het college doet de gemeenteraad het voorstel om de statutenwijziging van de stichting Proloog goed te keuren. Op basis van de huidige statuten dient de gemeenteraad, op voordracht van het college, hiervoor goedkeuring te verlenen. Stichting Proloog streeft naar goed en aanspreekbaar openbaar onderwijs en gelijke kansen voor alle kinderen in de gemeente Leeuwarden. Stichting Proloog heeft 23 openbare basisscholen in de gemeente Leeuwarden.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen de wijziging van de statuten van de Stichting Proloog goed te keuren.

  6. 3.4

    De gemeente heeft een toezichthoudende taak ten aanzien van het openbaar onderwijs. Het doel hiervan is het behouden van voldoende en financieel gezonde schoolbesturen in de gemeente Leeuwarden. Naast de zorgplicht voor het hebben van voldoende openbaar onderwijs in de gemeente, heeft de gemeentelijke taak vooral betrekking op de besluitvorming rondom de begroting, jaarrekening en het benoemen van leden van de Raad van toezicht. De toezichthoudende rol staat op afstand, maar heeft de mogelijkheid om in te grijpen bij ernstige taakverwaarlozing. Het openbaar onderwijs in de gemeente Leeuwarden wordt in stand gehouden door een aantal stichtingen.


    Het college heeft de begrotingen van de Stichting Elan Onderwijsgroep en Stichting Proloog voor het jaar 2025 ter goedkeuring aan de gemeenteraad aangeboden en de overige begrotingen voor kennisgeving aan de gemeenteraad opgestuurd. De aangeboden begrotingen voor het jaar 2025 geven geen reden om één van de begrotingen niet goed te keuren of opmerkingen/zienswijzen in te dienen.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen:
    a. de begrotingen 2025 van Elan Onderwijsgroep en Proloog goed te keuren
    b. de begrotingen 2025 voor Kyk, OVO en SO Fryslân ter kennisgeving aan te nemen door geen opmerkingen te plaatsen;

  7. 3.5

    Het Dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Fryslân heeft de gemeenteraad van Leeuwarden gevraagd haar zienswijze te geven op de jaarrekening 2024, begroting 2026 en het dekkingsplan brandweer. Het college stelt aan de gemeenteraad voor geen zienswijze te geven.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen geen zienswijze te geven op de jaarrekening 2024, begroting 2026 en het dekkingsplan brandweer van de Veiligheidsregio Fryslân.

  8. 4
    Sluiting