Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

College (publicatie)

dinsdag 24 juni 2025

16:00 - 16:30
Locatie

Nieuwe Zaal

Voorzitter
Sybrand Buma
Agenda documenten

Agendapunten

  1. A.3

  2. A.4.1

    De gemeenteraad heeft in de afgelopen jaren verschillende moties aangenomen met betrekking tot het evenementenbeleid van de gemeente Leeuwarden (de motie Evenementenbeleid en duurzaamheid en de motie Quickscan festivalklimaat). Als uitvloeisel van de uitvoering daarvan, zijn er beleidswijzigingen doorgevoerd. De burgemeester heeft, als bevoegd bestuursorgaan, de Beleidsregel evenementen in de open lucht gewijzigd, enerzijds om daarin duurzaamheidsregels te verwerken en anderzijds om er ruimte voor te bieden dat kleinschalige meerdaagse evenementen onder bepaalde voorwaarden met een kennisgeving afgehandeld kunnen worden. Om deze laatste mogelijkheid juridisch te borgen, is daarnaast een wijziging van het huidige artikel 2:25a van de APV Leeuwarden nodig; deze wijziging kan worden meegenomen in de eerstvolgende reguliere wijzigingsronde van de APV. Daarnaast heeft de burgemeester het Afwegingskader voor de verzoeken tot plaatsing op de evenementenkalender aangepast, enerzijds om voor de komende jaren ruimte te bieden voor het organiseren van de kermis op het Cambuurplein, en anderzijds voor een aanpassing van de periode voor Loop Leeuwarden; voortaan geldt daarvoor de voorkeurspositie voor de hele maand mei.


    Met een informerende brief van het college wordt de raad nu geïnformeerd met betrekking tot deze samenhangende onderwerpen.

    Besluit

    De gemeenteraad te informeren met betrekking tot de wijziging van de Beleidsregel evenementen in de open lucht en het Afwegingskader voor de verzoeken tot plaatsing op de Evenementenkalender, alsmede over het komende voorstel aan de raad om artikel 2:25a van de APV Leeuwarden te wijzigen, en daartoe de bijgevoegde brief vast te stellen.

  3. A.4.2

    De gemeente Leeuwarden vindt het belangrijk om te weten hoe de inwoners de door de gemeente georganiseerde ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ervaren. Daarom wordt jaarlijks een onderzoek uitgevoerd onder inwoners die deze ondersteuning hebben ontvangen. Het algemene beeld dat uit het onderzoek naar voren komt is positief. Dit geldt zowel voor de toegang tot, als de kwaliteit en het effect van de geboden ondersteuning. 


    Het college informeert de gemeenteraad over de uitkomsten van het cliëntervaringsonderzoek Wmo over 2024.

    Besluit

    De gemeenteraad te informeren over het cliëntervaringsonderzoek Wmo 2024 en de brief aan de raad vast te stellen.

  4. A.4.3

    Het doel van het beleidskader Kerkgebouwen is om eigenaren van (monumentale) kerkgebouwen ondersteuning te bieden bij een duurzaam toekomstperspectief voor het kerkgebouw. Het concept beleidskader heeft zes weken ter visie gelegen. Het beleidskader Kerkgebouwen is op basis van de zienswijzen op één onderdeel tekstueel gewijzigd. Het college heeft besloten om de reactienota vast te stellen en het beleidskader Kerkgebouwen ter vaststelling aan de gemeenteraad aan te bieden.

    Besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
    a. de reactienota vast te stellen;
    b. het beleidskader Kerkgebouwen vast te stellen;
    2. Het raadsvoorstel vast te stellen.

  5. A.4.4

    In de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van BV Sport van 26 juni 2025 staat de statutenwijziging op de agenda. Voorgesteld wordt de statuten in lijn te brengen met de visie op governance. Deze visie vastgesteld in de AVA van 19 december 2024. De voorgestelde wijzigingen zijn noodzakelijk om de governance structuur te actualiseren en beter aan te laten sluiten bij de gewenste rolverdeling tussen aandeelhouder, raad van commissarissen (RvC) en bestuur. Het college heeft besloten om tijdens de AVA van 26 juni 2025 voor de statutenwijziging te stemmen.

    Besluit

    In de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van BV Sport op 26 juni 2025 vóór de statutenwijziging te stemmen.

  6. A.4.5

    Op 11 maart 2024 heeft de gemeenteraad de Gezondheidsnota Samen Gezond 2024-2028 vastgesteld. Ruim een jaar na vaststelling heeft het College besloten om de gemeenteraad te informeren over de voortgang. Dit heeft betrekking op de voortgang van de monitoring, uitvoering en financiën. In de bijlage is een overzicht van de verschillende interventies opgenomen, inclusief een toelichting en de status van de voortgang. Hieruit blijkt dat al veel in gang is gezet en de uitvoering op schema ligt.

    Besluit

    De gemeenteraad te informeren over de voortgang van de Gezondheidsnota Samen Gezond 2028 - 2028 en de brief aan de raad en bijbehorende bijlage vast te stellen.

  7. A.4.6

    In het vastgestelde uitvoeringsplan Sociale Basis en de gezondheidsnota ‘Samen Gezond’ is de ambitie uitgesproken om bewonersinitiatieven te stimuleren en faciliteren. Bewonersinitiatieven zijn van grote waarde voor de leefbaarheid in een dorp of wijk en de gezondheid van bewoners. Veel initiatieven om de gezondheid van de inwoners van de gemeente Leeuwarden te verbeteren komen vanuit de samenleving zelf. Het college heeft daarom besloten de subsidieregeling 'Samen leven, samen gezond' vast te stellen. Deze regeling voorziet in een behoefte om initiatieven op een laagdrempelige manier en van onderop te faciliteren.

    Besluit

    1. De subsidieregeling 'Samen leven, samen gezond' vast te stellen.
    2. Het subsidieplafond van €50.000 per jaar te dekken uit de Brede SPUK-regeling van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA).
    3. Het aanvraagformulier bij de regeling vast te stellen.

  8. A.4.7

    Het college heeft besloten om bestuurlijke afspraken aan te gaan met het ministerie van VRO over een NPLV Woondeal  en bevat afspraken over een rijksbijdrage om woningbouw in het NPLV-gebied Leeuwarden-Oost te versnellen en de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren. De rijksbijdrage bestaat uit twee onderdelen: de Realisatiestimulans (voor woningbouw) en ORV-middelen (voor leefomgeving). De ORV-middelen worden ingezet voor ontmoeting, leren en bewegen. Over de besteding van de rijksbijdragen volgt nog een separaat besluitvormingstraject.

    Besluit

    1. Bestuurlijke afspraken aan te gaan met het ministerie van VRO voor de periode 2025 t/m 2029 in het NLPV-gebied Leeuwarden-Oost ter bevordering van de woningbouw en het versterken van de leefbaarheid;
    2. De bestuurlijke afspraken tussen het ministerie van VRO en gemeente Leeuwarden voor de NPLV Woondeal vast te stellen.


    Besluit burgemeester:
    De programmadirecteur Leeuwarden-Oost mevr. M. Schreur te mandateren om de bestuurlijke afspraken te ondertekenen.

  9. A.4.8

    De Specifieke Uitkering Transformatiemiddelen (SPUK) is een regeling waarmee gemeenten in Nederland financiële ondersteuning kunnen aanvragen om in de periode 2024-2027 een transformatieplan uit te voeren. De activiteiten in het transformatieplan moeten bijdragen aan de doelen van het Integraal Zorgakkoord (IZA).


    In Friesland is het afgelopen jaar in het kader van het Friese integraal zorgakkoord (FrIZA) gewerkt aan het Transformatieplan Versterken van de sociale basis. Om het transformatieplan ter beoordeling in te dienen bij het Rijk, is goedkeuring van de Friese gemeenten nodig. Daarom heeft het college van B&W van de gemeente Leeuwarden besloten de aanvraag mede in te dienen. De gemeente Smallingerland heeft het mandaat om de aanvraag formeel in te dienen namens de Friese deelnemers.

    Besluit

    1. Een aanvraag in te dienen met de overige Friese gemeenten voor transformatiemiddelen IZA (Specifieke Uitkering Transformatiemiddelen (SPUK)) op basis van het bijgevoegde FrIZA Transformatieplan Versterken sociale basis Fryslân.
    2. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Smallingerland te mandateren om de definitieve stukken t.b.v. het indienen van het Transformatieplan Versterken sociale basis Fryslân vast te stellen en te ondertekenen;
    3. GGD Fryslân namens Friese Preventieaanpak op te dragen om het ‘Indieningsformat: Transformatieplan impactvolle zorgtransformatie voor beoordeling’ in te dienen bij de beoordelingstafel van de transformatieplannen.