Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Agendavoorraad

maandag 1 april 2024

09:00 - 09:30
Toelichting

Deze stukken worden t.z.t. geagendeerd voor een vergadering van de gemeenteraad.

Agendapunten

  1. 0.2

    De raad krijgt kort na het voorjaarsreces een financiële toelichting op en duiding van de ontstane tekorten op het jeugdhulpbudget. Zoals afgesproken tijdens het ordedebat van 7 februari hierover zal deze informatie de basis vormen voor een informatieve bijeenkomst en een debat; daarna zal een geactualiseerde versie van de Jeugd Agenda in de raad worden behandeld.

  2. 0.5

    VRF ontvangt uw zienswijze graag uiterlijk 13 juni 2024.
    De ambtelijke dienst is gevraagd een concept zienswijze op te stellen.

  3. 1
    COLLEGEVERGADERING 26 MAART 2024
  4. 1.1

    Op grond van artikel 31 lid 1,2 en 4 van de GR Hûs en Hiem worden de raden van de deelnemende gemeenten in de gelegenheid gesteld hun zienswijze te geven op de ontwerp begroting 2025 en de meerjarenraming 2026-2028. De ontwerpbegroting 2025 en de meerjarenbegroting 2026-2028 geven geen aanleiding tot het indienen van een zienswijze. Het resultaat 2023 na resultaatbestemming is uitgekomen op €82.000 negatief.
    Voor 2025 is een sluitende begroting opgesteld. De begroting gaat uit van een ongewijzigde voorzetting van de huidige adviespraktijk. De begroting van 2025 is in de basis opgesteld in lijn met de realisatie van 2023. De stijging ten opzichte van de begroting van 2024 betreffen grotendeels de personeelslasten. De recente cao-stijging was voor 2024 nog niet meegenomen, en ook voor 2025 wordt uitgegaan van een (lichte) verhoging. Een eventuele tariefsverhoging is niet uit te sluiten om een sluitende begroting te kunnen realiseren. Het college heeft de gemeenteraad geadviseerd om geen zienswijze in te dienen.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voorstellen om geen zienswijze in te dienen op de begroting 2025 en meerjarenraming 2026-2028 van Hûs en Hiem en de gemeenteraad voor te stellen de brief aan Hus en Hiem vast te stellen;

  5. 1.2

    Er is een aantal doelgroepen die het lastig hebben op de kopersmarkt. Het college heeft nu een huisvestingsverordening opgesteld met daarin een opkoopbescherming en een verbod op tweede woninggebruik in Grou en Warten. De opkoopbescherming houdt een verbod in op het opkopen van betaalbare koopwoningen voor de verhuur. Het college stelt voor om in een groot deel van de stad Leeuwarden een opkoopverbod tot een WOZ waarde van € 260.000 voor. Zo maken koopstarters een betere kans en werken we aan een betere leefbaarheid. In Grou en Warten worden veel woningen als tweede woning gebruikt. Met het komende verbod blijven er meer woningen voor huishoudens die in Grou en Warten willen wonen.
    Het college heeft besloten om huisvestingsverordening ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om de Huisvestingsverordening Gemeente Leeuwarden vast te stellen;

  6. 2
    COLLEGEVERGADERING 19 MAART 2024
  7. 2.1

    In aanvulling op het raadsvoorstel Eerste wijziging Verordening veergelden Leeuwarden 2024 moet er ook een wijziging plaatsvinden voor het tarief voor de eenmalige of retouroverzetting voor de veerpont tussen de Garde Jagerswei en eiland De Burd. Abusievelijk was de eerste wijziging niet volledig. Hierbij bieden wij u daarom een aanvullend voorstel tot het wijzigen van de Verordening veergelden Leeuwarden 2024 aan.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen het besluit tot aanvullende wijziging van de Verordening veergelden Leeuwarden 2024 vast te stellen;

  8. 3
    COLLEGEVERGADERING 12 MAART 2024
  9. 3.1

    Zwanenburg Projecten BV uit Heerenveen is voornemens om op het adres Pieterseliewaltje 46 in Leeuwarden appartementen te bouwen. Voorafgaand aan de formele procedures is dit voornemen afgestemd met de omwonenden. In verband met de voortgang van het project en het bundelen van beroepsprocedures heeft de gemeenteraad voor dit project de coordinatieregeling van toepassing verklaard.


    Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunning hebben voor een periode van 6 weken voor zienswijzen ter visie gelegen. Binnen de tervisietermijn is 1 zienswijze ingediend. In deze zienswijze wordt o.a. betoogd dat het grote en hoge appartementencomplex historisch gezien niet passend is en dat de nieuwbouw grote invloed heeft op de bezonning. In de reactienota wordt ingegaan op deze zienswijze. Blijkens deze nota worden belangen van de zienswijzenindiener niet onevenredige geschaad; er is sprake van een goede ruimtelijke ordening.
    Het college heeft besloten om het bestemmingsplan ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad.

    Voorgesteld besluit

    1. Aan de gemeenteraad voor te stellen om:
    a. de reactie- en antwoordnota zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan "Leeuwarden - Pieterseliewaltje' vast te stellen;
    b. het bestemmingsplan 'Leeuwarden - Pieterseliewaltje' vast te stellen onder toekenning van het nummer NL.IMRO.0080.04011BP01-VG01
    c. geen exploitatieplan vast te stellen;

  10. 3.2

    In het voorstel vragen wij u om de verordening kwijtschelding vast te stellen. In deze verordening zijn de beleidskeuzes met betrekking tot het krijgen van kwijtschelding terug te vinden. 
    Verder vragen wij u om de wijziging met betrekking tot de verordening precariobelasting Leeuwarden 2024 vast te stellen. Met de wijziging van de verordening precariobelasting zijn reclameborden en lichtbakken niet meer belastingplichtig.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen:
    a. de Verordening kwijtschelding Leeuwarden 2024;
    b. de Eerste wijziging van de verordening precariobelasting Leeuwarden 2024 vast te stellen;

  11. 4
    COLLEGEVERGADERING 5 MAART 2024
  12. 4.1

    Door de invoering van de Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur zijn de gedragscodes integriteit van de politieke ambtsdragers en de procesafspraken integriteit van de gemeente Leeuwarden geactualiseerd. De geactualiseerde gedragscodes van zowel de burgemeester en de wethouders als dat van de raadsleden vormen samen met de procesafspraken integriteit politieke ambtsdragers, de basisstructuur van de bestuurlijke integriteit van de gemeente Leeuwarden. De geactualiseerde gedragscodes dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen de geactualiseerde gedragscodes van de politieke ambtsdragers en de procesafspraken integriteit politieke ambtsdragers van de gemeente Leeuwarden vast te stellen.
  13. 4.2

    In 2020 heeft de gemeenteraad de Verordening Rechtspositie Raadsleden gemeente Leeuwarden 2020 vastgesteld. Deze nieuwe verordening 2020 was de opvolger van het daarvoor geldende Verordening uit 2017. In deze oude Verordening was een regeling opgenomen voor de bijzondere vergoedingen van de commissieleden van de Bezwarencommissies en andere bijzondere commissies, door de gemeenteraad ingesteld. Dit artikel bevatte een regel op basis waarvan de leden van de bezwaarschriftencommissie een passende vergoeding ontvingen in relatie tot bijzondere beroepsmatige deskundigheid die men inbracht. Onlangs is gebleken dat de nieuwe verordening Rechtpositie Raadsleden 2020 niet een artikel bevatte waarin dit werd geregeld. Het college stelt de gemeenteraad voor deze omissie te herstellen, zodat de uitbetaalde bedragen weer rechtmatig worden verstrekt op een passend prijsniveau met de mogelijkheid tot indexering ervan.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen de Verordening Vergoeding Commissieleden gemeente Leeuwarden vast te stellen.
  14. 4.3

    Het college van B&W vraagt de raad om het regioplan ‘Fryske oanpak Beschermd wonen’ vast te stellen. Dit plan gaat over visie, inhoudelijke ontwikkelingen, de vorm van regionaal samenwerken en over het verdelen van middelen en risico’s binnen alle 18 gemeenten van de provincie Fryslân. Het is de basis voor de toekomstige samenwerking in verband met de verwachte doordecentralisatie van Beschermd Wonen van de centrumgemeente Leeuwarden naar alle gemeenten in Fryslân. Met als doel een soepele overgang voor cliënten van Beschermd Wonen naar een Beschermd Thuis in de eigen omgeving. Hierdoor kunnen mensen zo lang mogelijk veilig, gezond en zelfstandig in de eigen vertrouwde omgeving blijven wonen en de kans krijgen om goed mee te doen in de samenleving. Dit is het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015). Daarnaast wordt met vaststelling van dit plan voldaan aan de verplichting van het Ministerie van VWS om een regionaal plan op te stellen.

    Voorgesteld besluit

    1. De gemeenteraad voor te stellen het regioplan ‘Fryske Oanpak Beschermd wonen’ vast te stellen.

  15. 5

    Dit is geen onderwerp dat geagendeerd wordt.


    Het protocol geheimhouding en vertrouwelijkheid is vastgesteld in de besluitvormende vergadering van 20 april 2022;
    https://leeuwarden.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Document/bd589c79-3e8a-4218-a607-984b3d9cce1b?documentId=01290784-6f8c-4a7d-81ae-fc800b68538d&agendaItemId=ce913390-2177-43b2-ba1c-179da411b6da